SUYA SABUNA DOKUNMADAN DENÝZ GEZMÝÞ VE “ARKADAÞLARI” NI ANMAK

07 Mayýs 2021 13:56 / 656 kez okundu!

 

 

"Geçmiþte Marksizm'e yönelmiþ TKP ana kadrolarýnýn, bugün Deniz Gezmiþ, Hüseyin Ýnan ve Yusuf Aslan’ýn idam gününü adeta THKO’nun kadrolarýnýn gösterebileceði tepki biçiminde anmasý ne anlama geliyor?"

 

***

SUYA SABUNA DOKUNMADAN DENÝZ GEZMÝÞ VE “ARKADAÞLARI” NI ANMAK
 
Yine ayný þey, deðiþen bir þey yok maalesef...
 
Meseleye birkaç veçheden bakmaya çalýþalým…
 
1. Deniz Gezmiþ ve “arkadaþlarý” ifadesi doðru bir ifade deðil, doðrusu Deniz Gezmiþ, Yusuf Aslan , Hüseyin Ýnan þeklinde üçünün de isminin ifade edilmesidir.
 
2. Deniz Gezmiþ’in de içinde bulunduðu sözkonusu öðrenci gençlik jenerasyonu, çeþitli etkiler altýnda konjonktürün de uygunluðuyla toplumsal sorunlara duyarlý bir tavýrdaydý. Özellikle Avrupa’da 68 öðrenci gençlik eylemleri zirvedeydi. Ancak bu jenerasyon kendi birliðini bile koruyamazken, taþýyamayacaklarý bir misyon yüklendiler.
 
3. Bu ”taþýyamayacaklarý misyon” meselesine baktýðýmýzda aslýnda bu gençlere destek veren “zinde güçleri” bir kenara not etmek gerekiyor. “Ordu gençlik ele ele” zihniyeti bir önceki on yýllýk peryottan miras kalmýþtý.
 
4. Deniz Gezmiþ'in liderliðini yaptýðý THKO (Türkiye Halk Kurtuluþ Ordusu) adýndan da anlaþýlacaðý üzere doðrudan “ordu” þeklinde kurulmuþtur. Siyasi olmaktan çok askeri bir oluþum olduðunu söylemek yanlýþ olmaz. Solcu olarak ortaya çýkmýþ olmalarýna raðmen koca bir Marksist literatür olmasýna raðmen, ya habersizdiler ya da ilgilenmediler. Tabii ki ayný dönemde Marksizm'e yönelmiþ gençler de oldu ki onlar TKP (Türkiye Komünist Partisi)’nin ana kadrosunu oluþturdular. Ve Deniz Gezmiþ ve o yolda gidenleri þiddetli bir eleþtiriye tabi tuttular. Biz o eleþtiri ortamýnda “yetiþtik”.
 
5. 12 Mart darbesi koþullarýnýn hazýrlanmasýnda kullanýldýlar, bunu anlayacak siyasi olgunlukta deðildiler. Hatta 9 Mart umuduna kapýldýlar. O gençler ve liderleri birçok dönemlerinde ciddi yanlýþlara düþtüler, baþarýsýz oldular, hayatlarýný feda ettiler ama bunun toplumdaki etkisi, oldukça farklýlýklar gösterdi.
 
6. 12 Mart sonrasý yakalanýp yargýlanmalarý sonrasýnda, ideolojik olarak yargý bürokrasisine yakýn olduklarý halde idama mahkum olmalarý, yargý bürokrasisinin daha büyük ve farklý amaçlarý için bir “kolayca kurban vermesi” þeklinde açýklanabilir. Devamla idamlarýn meclis’te oylanmasý da farklý temsilcilerin farklý davranýþlarý da açýklanmaya muhtaçtýr. AP grubunun tavrý, belki bir rövanþ anlayýþý gibi görünmekte, CHP’ninki ise nasýl olsa AP evet demeye hazýr edasýyla kýsmen oylamaya katýlarak aktif evet þeklinde, kýsmen de katýlmayarak kerhen evet þeklinde olmuþtur. CHP için de “kurban vermeye razý olma” duygusu ile hareket ettiði söylenebilir.
Bugün durum ne? O zamanki Marksizm'e yönelmiþ sonraki TKP ana kadrolarýnýn, bugün Deniz Gezmiþ, Hüseyin Ýnan ve Yusuf Aslan’ýn idam gününü adeta THKO’nun kadrolarýnýn gösterebileceði tepki biçiminde anmasý ne anlama geliyor, düþünmeye deðer. CHP’nin ise, nihayetinde “gerekirse yine kurban verebiliriz nasýl olsa, ne de olsa bize dokunan bir þey yok” düþünce ve duygusuyla ayný þekilde idam yýldönümünde gözyaþlarý dökmesi ise düþünmeye deðer mi bilemiyorum...
 
Necmi DEMÝRCÝ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.