BİR EZBERDİR GİDİYOR...

09 Ocak 2021 14:37 / 1307 kez okundu!

 

 

"ABD'de iki partili bir sistem var diyebiliriz. Bu iki parti farklı misyonlar yüklenmiş gibidirler. İki parti de statükoyu koyu bir şekilde savunur. Radikal talepleri yoktur, olamaz. Bir statüko var ki müesses nizam diyebiliriz. O sistemde farklı bir yol arayanın pek yeri yoktur. Bu durumda toplumda ciddi bir ekonomik, sınıfsal gücü olup siyasal alana girmek isterseniz bu partilerden biri içinden hareket etmelisiniz, tabii başarabilirseniz."

 

****

 

BİR EZBERDİR GİDİYOR!..

 

Trump kimdir, nereden geldi, nasıl geldi, kimler destekledi, neden geldi?

Bu sorulara cevap aramadan, her zaman yapıldığı gibi benim burada neyi işime yarar sorusu ön plana çıkarılmış, gerisi veryansın.

Tabii hakiki siyasetle değil ama toplum mühendisliğiyle ilgili olanlar sorar "neyi işime yarar" sorusunu. Ondan sonra da seni meşgul eder.

Bildiğimiz, tahmin ettiğimiz, çıkarabildiğimiz kadar cavaplamaya çalışalım bu soruları ki, oradan ilerleyebilelim.

En bildiğimiz yerden girelim.

ABD'de iki partili bir sistem var diyebiliriz. Bu iki parti farklı misyonlar yüklenmiş gibidirler. İki parti de statükoyu koyu bir şekilde savunur. Radikal talepleri yoktur olamaz. Bir statüko var ki müesses nizam diyebiliriz. O sistemde farklı bir yol arayanın pek yeri yoktur. Bu durumda toplumda ciddi bir ekonomik, sınıfsal gücü olup siyasal alana girmek isterseniz bu partilerden biri içinden hareket etmelisiniz, tabii başarabilirseniz. 

Şimdi...

Trump...

Vaktiyle 2000 seçimlerinde Reform Partisi Başkanı olarak aday olmayı denemiş ama sonradan çekilmiş. Muhtemelen en doğru yol olarak görüldüğü için Cumhuriyetçi parti içinden aday adayı oluyor. Öylesine doludizgin giriyor ki kendisinden bahsedilmediği gün yok. O seçimi kazanmasa muhtemelen geleni kazanacak.

Peki bunu tek başına kendi mi tasarlamıştır. Makul cevap hayırdır. Bir güçlü çevre onu itelemiş ve destek olmuştur. Politikalar o çevrenin mutfağında pişen politikalardır. O çevre muhtemelen bu küreselci (dünya hakimiyeti politikası olarak) gruba karşıdır. Ya da başka bir hesap bizim detaylarına vakıf olmadığımız. Bir proje tasarlanmış, Trump aday adayı yapılmış, proje uygulanmaya konmuştur. Ancak seçim kazanmak için halkın yararına olan politikalar çok önemlidir. Hangi sosyal sınıf ve katmanlara hitap edileceği önemlidir. Trump, tabii ki Cumhuriyetçi Parti'nin klasik politikalarını bir yandan savunarak mevcut potansiyeli ve kendini korurken, aynı zamanda kendini ifade etme imkanı olmayan dezavantajlı kesime de hitap etti. Göçmen karşıtı söylemle Amerikan işsizlerine mesaj yollamıştı. ABD'nin dünyanın dört bir yanında yürüttüğü operasyonları azaltarak, oraya yapılacak masrafı ülke içinde yatırım için kullanacağını söyleyerek yoksullara mesaj yollamıştı. ABD, ÇİN arasındaki çekişmede daha radikal bir tutum alacağını açıklamıştı. Üretimin merkezinin Çin'e kaymasından rahatsız olan bir grup iş çevresinin sesini duyurdu. Bu çerçevedeki politikalarla seçim kazanıldı. Bu muhtemelen sistemin bir kaçağıydı. Ve sistem sahipleri, statüko yanlıları bir tür şok yaşadı. Üstelik Trump başkanlık sırasında da alışılmışın dışında bir üslupla çalışmıştı. Çok söylendiği gibi "öngörülemez" bir liderdi. Çünkü ABD'nin siyasi terbiyesinden geçmemiş bir kaçaktı Trump.

Ve Final..

Finalle tabii ki seçimleri kastediyoruz. Bu seçimde sözkonusu arıza durumundan kurtulmak şarttı. Yani Trump'tan kurtulmak lazımdı. Sistemi tekrar rayına oturtmak lazımdı. Bu bakışla seçimlere bile hile karıştırmayı düşünmüş olabilirler. Trump da buna dayanarak muhtemelen, seçimde hile tezini fazlaca işlemiş, bu sayede taraftarlarını canlı tutmayı başarmıştır. Kuvvetle muhtemel bir hile olduğuna inanmaktadır. Ancak hitap ettiği sıradan Amerikalı buna inanmış olmasına rağmen, bu politikayı sürdürürken en yakın siyasi arkadaşlarından adım adım kopma yaşamıştır. 
En son bir çağrı yapmış ve bir protesto gösterisiyle final yapmak istemiş ancak ya işler kontrolden çıkmış ya da çıkarılmıştır. Nitekim bu olayların sonuçlarından da faydalanmak isteyen statüko Trump'ı sıkıştırmaya başlamıştır. Ne var ki Trump belirli bir seçmen kitlesiyle kuvvetli bağlar kurmayı başarmış olduğundan, ondan kurtulmak o kadar kolay olmayacaktır. 

Sonuç olarak Trump'tan kurtulmak isteyen siyasal sistem taraftarlarının işleri oldukça zorlaşmıştır ve muhtemelen Trump gelecek seçimlerde, eğer bu arada bir gadre uğramazsa, yine aday olarak karşımıza çıkacaktır.

 

Necmi DEMİRCİ

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.