‘MATRUÞKA FERDÝ” ÜZERÝNE

10 Temmuz 2021 17:47 / 2049 kez okundu!

 

 

Bugün size ‘Matruþka Ferdi’nin nasýl bir ferd olduðunu anlatacaðým. Matruþka, Rus yapýmý bir oyuncak türüdür. Ahþaptan yapýlan ve çeþitli renk ve þekillerde boyanan figürlerini açtýkça içinden bir yenisi çýkar. Her çýkan figür bir öncesinden küçüktür.  Açýldýkça küçülür.

 

****

 

‘Matruþka Ferdi’ Üzerine 

 

Bugün size ‘Matruþka Ferdi’nin nasýl bir ferd olduðunu anlatacaðým. Matruþka, Rus yapýmý bir oyuncak türüdür. Ahþaptan yapýlan ve çeþitli renk ve þekillerde boyanan figürlerini açtýkça içinden bir yenisi çýkar. Her çýkan figür bir öncesinden küçüktür.  Açýldýkça küçülür.  

Bir de Ömer Çelik’in dediði gibi Matruþka gibi iç içe geçmiþ siyasi matruþklar vardýr. En tehlikelisi bu tiplerdir. Hiçbir deðer yargýlarý yoktur. Mevki, makam ve rant için yapmayacaðý þey, vermeyeceði taviz yoktur.  

Geleneksel oyuncaklarýn genelde kendine göre bir anlamý vardýr. Matruþka oyuncaðýnýn sadece Ruslara has anlamýnýn ötesinde bir insanýn psikolojisi baðlamýnda farklý benlikleri içeren ve zaman ve mekân þartlarýna göre bukalemun gibi farklý nitelik ve ruh hallerinin dýþa yansýmasýný simgeleyen bir omurgasýz kiþiliksizlik olarak önümüze çýkar.   

Siyasi Matruþka kiþiliði hiç beklenmedik zamanda hiç alýþýlagelmemiþ hallere bürünür, duruþu kestirilemeyen çok farklý hareket ve söylemlerde bulunabilir; örneðin dün CHP’li bugün Ak Partili, yarýn Ýyi Partili ya da HDP’li veya MHP’li de olabilir. Rant neredeyse oradadýr. Güce tapar… 

Matruþka Ferdi, Turan’cýnýn yanýnda Turancý, ayrýmcýnýn yanýnda ayrýþtýrýcý, dincinin yanýnda dincidir. 

‘Gelen aðam giden paþam’ diyerek her türlü kiþiliðe bürünür. Makam ve paraya ulaþmak için her þeyi mubah görür. Güç kimde ise onun yanýndadýr. Ýlke, duruþ aranmaz. Hep hazýra konan, gözü doymaz beleþçi bir yapýsý vardýr.  

Asla kendi emeði ile geçinme yolunu seçmez. Harama helale bakmaz, yer yer doymaz. Hak etmediklerini yedikçe de karný yoðunlaþýr. Örneðin Bir gün özgürlük yolunu seçer, öbür gün faþizme hizmet eden yolu seçer. Bir gün halklarýn kardeþliði der, öteki gün ýrkçýlýðýn emrine girebilir. Velhasýl en tehlikeli kiþilik yâ da kiþiliksizlik türüdür. Nasýl kabul ederseniz artýk…! 

Devlet erkânýnýn, siyasi baþlarýn yanýnda görünmek için can atar. Tüm yaþamý bu anlardan ibarettir. Bir fotoðraf karesi için, bir araçta bir üst bürokrasi ile görünmek içindir hayatýnýn anlamý. Matruþka Ferdi, kullanýlmaya ve yönlendirmeye müsait bir ferttir. Yeter ki çýkarý olsun. Anýnda satma özelliði zirve yapmýþtýr. Ver makamý, rantý anýnda satar. Kendi menfaati için halkýnýn zararýna olan her þeye imza atar. 

Yüzüne gülenlerin arkasýndan küfrettiðini bile bile bir sünni ilgi için her çýkarcý konumu baþ tacý yapar. Toplumun deðer yargýlarý umurunda deðildir.       

Kendinde o kadar içe içe geçmiþ kiþilik türü vardýr ki hýzýna yetiþemezsiniz. Ýktidar mý deðiþti, güç el mi deðiþtirdi ertesi gün oradadýr. ‘Ben dede babadan buradaným’ demekten geri kalmaz. Hem bölgemizde hem de ülke genelinde böyle tiplere rastlamak mümkün. Rabbim hepimizi bu omurgasýzlardan korusun. 

 

Murat AKKUÞ

08.07.2021, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.