Serhadýn Maðrur Prensi Av. Medet Serhat Anýsýna

14 Kasým 2018 11:17 / 1806 kez okundu!

 

 

Serhat; Zor günlerin adamý, dardakilerin, zordakilerin kurtarýcý meleði, moral kaynaðýydý. Yaþamý boyunca o güleç yüzü, nazikliði ve tatlý dili hep onu göklerde tuttu. Sevene dost, sevmeyene ise düþman olmayan barýþ ve sevgi dolu bir yürek taþýyordu. Her boydan, her soydan, her kesimden dostlar edinmiþti bu saygýn kiþiliði sayesinde. Bunca yýl onurundan ve düþüncelerinden, hiçbir ortamda ve koþulda. Ödün vermedi Medet Serhat.

 

****

 

Serhadýn Maðrur Prensi Av. Medet Serhat Anýsýna

 

 

Bugün Yüreðini halkýnýn yüreðinin yanýna koymuþ Kürt aydýný Av. Medet Serhat'ýn katlediliþinin 24'üncü yýldönümü. Serhadýn maðrur prensi Medet Serhat, Iðdýr'ýn Alican köyünde doðdu. Doðduðu köy Aras nehrinin kýyýsýnda bir köydür. Ýstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. 1959 yýlýnda, gözaltýna alýnarak 13 Ay tutuklu kalmýþ, daha sonra serbest býrakýlmýþtýr. Yargýtay'ýn tutuklama kararýný bozmasý üzerine yirmi gün hapse mahkûm oldu.

1963 yýlýnda Ýstanbul’da, Yaþar Kaya ve Ergün Koyuncu ile birlikte, çýkarttýðý ve genel yayýn yönetmenliðini yaptýðý "Deng" adlý dergiden dolayý yargýlandý. 1965’te gözaltýna alýndý. Daha sonra tutuklandý ve 1 yýl 4 ay hapis cezasý aldý. 1997 yýlýnda Yugoslavya Zagreb’te yapýlan Uluslararasý Avukatlar Toplantýsýna katýldý.

1979 tarihinde yapýlan mahalli seçimlerde Kars'tan CHP adayý oldu. 27 Ocak1981 tarihinde “Kominizim” ve “Kürtçülük” propagandasý yaptýðý gerekçesiyle, gözaltýna alýndý ancak üç gün sonra tekrar býrakýldý. 1982 itibariyle Erzurum'da sürdürülen davalarda müdahil avukat olarak katýldý. Yine ayný yýl (1982 ) Barýþ Derneði Yönetim Kurulu üyesi iken tekrar tutuklandý ve 1983 yýlý Kasým ayýnda serbest býrakýldý. 1984 yýlý itibarýyla, basýnda ve kamuoyunda adýndan sýkça söz edilen Behçet Cantürk'ün de Avukatlýðýný yapmaktaydý…

1990 yýlýnda, bir grup Kürt aydýný ile birlikte, KÜRT-KAV, yani o günkü adý ile "Kürt Hak ve Özgürlük platformu” nu kurdular. 1991 yýlýnda "Barýþ Derneði" davasýnda avukatlýk yaptý. Ekim 1994 tarihinde Ankara DGM'de yargýlanmýþ olan, kapatýlan DEP milletvekillerinin avukatlarýndandý. 12.11.1994 tarihinde Ýstanbul Erenköy'deki evinin önünde þoförü ile birlikte katledildi.

Merhum Medet Serhat’ýn yanýnda da birçok Kürt avukat stajýný yaptý. Rahmetli Mehmet Tüysüz, eski Diyarbakýr Baro baþkaný Fethi Gümüþ, Iðdýr da avukatlýk yapýp Amerika'da ikamet eden Av. Sait Pektaþ ile eski Iðdýr Baro Baþkaný Av. Mustafa Buluþ ilk akla gelen isimlerdir.

Ben, 1992 de Ýstanbul Bakýrköy’de kendisiyle tanýþma fýrsatý buldum. Daha sonra iki kez daha sohbet etme imkâným oldu. Ayrýldýðýmýzda saçýmý okþayarak “Siz gençlere orada ihtiyaç var” diyerek Iðdýr’a dönmemi istemiþti. Nasihatini dinleyip Iðdýr’a döndüm.

Bilindiði gibi 17.5.2010 tarihinde Iðdýr belediye baþkanlýðýna verdiðim yazýlý bir öneri uygun bulunarak rahmetli Av. Medet Serhat’ýn ismi Özgür mahallesinde bir parka verildi.

Iðdýr’da avukatlýk stajýný yapan Serhat Bucak þöyle anlatýr arkadaþý Medet Serhat’ý;1980 darbesi döneminde "Barýþ Derneði" davasý nedeniyle aranýr duruma düþünce yurt dýþýna çýktý. Yurt dýþýndaki sürgünlüðü pek uzun sürmedi. Ýstanbul'a döndükten bir müddet sonra Doðu Devrimci Kültür Dernekleri (DDKD) davasý nedeniyle gözaltýna alýnýp rahmetli Behçet Cantürk ile birlikte iþkenceye tabi tutuldu.” “En önemli özelliklerinden birisi de dedikoduyu sevmemesi, Hiç kimse onun bulunduðu mekânda dedikodu yapmaya cesaret edemezdi.” “Kendisine suikast düzenleyen tetikçinin meþhur itirafçý ülkücü Tevfik Aðansoy olduðunu eþi tarafýndan Aðansoy öldürüldüðünde teþhis edilmiþti.

Yüreðini halkýnýn yüreðinin yanýna koymuþ soylu bir insandý. 49'lar olayýnýn ateþli genci, yurtsever bir hukukçu idi Medet Serhat... Zor günlerdi o günler, ama aþýlarak bu günlere gelinmiþti.

67' lik koca bir adamdý Medet vurulduðunda. O anýlarý ve onurlu mücadelesi ile romanlara sýðmaz, bir insandý. Medet Serhat, Serhad’ýn maðrur prensiydi…

Serhat; Zor günlerin adamý, dardakilerin, zordakilerin kurtarýcý meleði, moral kaynaðýydý. Yaþamý boyunca o güleç yüzü, nazikliði ve tatlý dili hep onu göklerde tuttu. Sevene dost, sevmeyene ise düþman olmayan barýþ ve sevgi dolu bir yürek taþýyordu. Her boydan, her soydan, her kesimden dostlar edinmiþti bu saygýn kiþiliði sayesinde. Bunca yýl onurundan ve düþüncelerinden, hiçbir ortamda ve koþulda. Ödün vermedi Medet Serhat.

Bunca yýl, yýldýramadýlar, yýlmazdý çünkü o.Yýlmadý, kara topraða düþtü nazlý bedeni… Aramýzdan ayrýlýþýnýn yýl dönümünde saygýya anýyorum…

 

Murat AKKUÞ

13.11.2018, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.