Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktýr: SEÇÝN

10 Ocak 2021 11:52 / 2919 kez okundu!

 

 

Türkiye'de Millî Eðitim Bakanlýðýna baðlý ortaokullarda 2021-2022 eðitim ve öðretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri seçme süreci baþladý. Öðrencilerin tercih ettikleri dersleri 4 – 22 Ocak 2021 tarihleri arasýnda okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.  

 

****

 

Seçmeli Kürtçe Dersi Bir Haktýr: SEÇÝN

 

Türkiye'de Millî Eðitim Bakanlýðýna baðlý ortaokullarda 2021-2022 eðitim ve öðretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri seçme süreci baþladý. Öðrencilerin tercih ettikleri dersleri 4 – 22 Ocak 2021 tarihleri arasýnda okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.  

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayýmlanan yönetmelikle, yabancý dil kontenjanýnda yaþayan dil ve lehçe adý altýnda Kürtçe seçmeli dersi Millî Eðitim Bakanlýðýnýn müfredatýna girdi.   

Kürt dili bizim için vazgeçilemez bir deðerdir, dilimiz varlýðýmýzdýr. Kürtler dillerinden dolayý çok acý ve elem gördüler. Yýllardýr kendi dilleri için varlar. Tarihte birçok millet dilleriyle beraber yok olup gittiler. Fakat Kürtler ve Kürt dili, inkâr ve asimilasyonlara raðmen yaþýyor ve sonsuza kadar yaþayacak. Eðer bir halk varsa dili de vardýr. Yýllarca Kürtlerin, Kürtçe diye bir dilinin olmadýðýný söylediler. Ama Kürtler mücadeleleriyle Kürt dilini dünyaya tanýttýlar.  

Kürtlerin kendi dilini konuþmasý ve eðitimini görmesi hiç kimseye bir zararý yoktur. Bugün Kürtçe yayýn yapan bir devlet televizyonu var. Üniversitelerde Kürtçe bölümü açýldý. Çocuklarýmýz Kürtçe konuþursa dilimiz yaþamaya devam edecektir. Dilimiz varlýðýmýzýn anlamýdýr. Seçmeli Kürtçe dersi bir haktýr. Seçmeli Kürtçe ders tercihinin yüksek olmasý Kürtçe öðretmen atamalarýný da olumlu yönde etkileyecektir.  

Çocuklarý 5-6-7 ve 8’inci sýnýflarda okuyan ailelere ocak ayýnýn 22’sine kadar okul idarelerine baþvurarak çocuklarý için seçmeli Kürtçe dersini seçmelerini diliyorum. Sadece Kürt çocuklarý deðil, Türk çocuklarý da Kürtçeyi öðrenmeliler. Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan...   

Dil; bir iletiþim aracý, kültürün aynasý hatta bir düþünme aracýdýr. Ýnsanlarýn birbirleriyle iletiþim kurmada kullandýðý en etkin iþleve sahip bir araçtýr  

Dilimizin geleceðinin çocuklarýmýza baðlý olduðunu unutmayalým. Çocuklarýmýz Kürtçe konuþursa dilimiz yaþamaya devam edecek. Eðitimi verilmeyen bir dilin varlýðý tehlike altýna girer. Tarih ve Allah’ýn huzurunda mahcup olmamamýz için çocuklarýmýza ana dillerini öðretelim. Ana dile sahip çýkmamak insanlar için büyük bir eksikliktir.   

Her Kürt seçmeli Kürtçe dersi konusuna sahip çýkmalý. Halkýmýza bu konuya duyarlýlýk göstermelidir. Unutmayýn bizi Kürt yapan dilimizdir. Önce dilimiz sonra da isimlerimizdir. Dilimizi unutmayalým ve çocuklarýmýza Kürtçe isimler koyalým.   

Her iþinizi Kürtçe yapýn. Çocuklarý Kürt diliyle büyütün. Ninnileri Kürtçe söyleyin. Çocuklarýnýza, iþ yerlerinize Kürtçe isimler koyun. Bunlarý yaparsanýz o zaman bu dilin varlýðýný kimse yok sayamaz. Her ev bir okul gibi olsun ki dilimiz ezelden geldiði gibi ebede kadar yaþasýn.  

MEB’in rakamlarýna göre; 2015-2016 eðitim ve öðretim döneminde seçmeli Kurmancî 71 bin 616, Kirmançkî 6 bin 315 olmak üzere toplamda 77 bin 931 öðrenci bu dersi seçti.   

Þimdiye kadar Türkiye’de 30 ilde Kürtçe seçmeli ders verildi. 2014’te Mardin’de 6 bin 73 kiþi seçmeli Kürtçe dersini aldý. 2015 yýlýnda ise Ýstanbul’da Kürtçe seçmeli ders baþvurusunu en çok Türk öðrenciler yaptý. 

Kürtçe mesajým…  

Zarokên xwe re Kurdi bi axivin, navê Kurdî li wana bikin, zarokan bi govend û stranên Kurdî perwerde bikin, Zarokan fêrî lîstikên Kurdi bikin, beriya ku zarok rakevin çirokên Kurdi ji wana re bejin, bixwînin. Xwe fêri qerf û henekên Kurdî bikin. Navên Kurdi Bî Zarokên xwe bikin. Nehelin Navên Kurdi û Zimane Kurdi ber bi mirine Biçin...! Zimane me hebuna meye. Zimane Me Rumeta me ye. Tu car ve birnekin kû ê me dîke Kurd bêre Zimane paþê ji Nav’e…

 

Murat AKKUÞ

09.01.2021, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.