Organ baðýþlamak insanlýða hizmettir

10 Aralýk 2014 15:47 / 1437 kez okundu!

 

 

Tanýdýðým bir insan bir süre önce böbrek yetmezliðinden yaþamýný yitirdi. Þayet uygun böbrek bulunup nakil yapýlsaydý bügün yaþýyor olacaktý. Geçtiðimiz günlerde organ baðýþýna yönelik düzenlenen bir konferansa katýldým. Konferansta modern bilim organ baðýþlayýn dedi. Din organ baðýþlayýn dedi. Doktorlar organ baðýþlamak insanlýða hizmettir diyor. Müftü büyük sevaptýr diyor. Öyle ise neden hala organlarýmýzý baðýþlamýyoruz?

Ýslamiyet  “Bir insaný yaþatmak bütün insanlýðý yaþatmak gibidir” diyor. Öldükten sonra tüm organlarýmýz toprak olacak. Mezarda haþerelerin yiyeceði organlarýmýzý neden insanlýktan esirgiyoruz? 

 

Ben esirgemedim, bütün organlarýmý baðýþladým. Herkesi organlarýný baðýþlamaya davet ediyorum. Tüm halkýmýz bu konuda duyarlýlýk göstererek organ baðýþýnda bulunmalýdýr. Hiç bir açýdan hiç bir sakýncasý olmayan organ baðýþýnda ülke olarak Ýran’nýn çok gerisindeyiz. Ýran’da organ baðýþý yüzde 80’lerde. Ülkemizde ise yüzde 18..!

 

Avrupa’da organ baðýþý yüzde 70’lerin üstünde. Bizde ise sað iken yapýlan organ baðýþlarýnda yüzde 70’lerdeyiz..!  Ancak ölüm sonrasý organ baðýþýnda yüzde 18’deyiz. Yani sað iken böbrek ve ciðer baþta olmak üzere organlarýmýzý baðýþlýyoruz. Ancak her nedense öldükten sonra ki organ baðýþlarýnda ülke olarak son sýralardayýz.

 

Umutlarý, hayalleri  ve aileleriyle beraber büyük ümitlerle organ nakli bekleyen binlerce yurttaþýmýz var. Çok azý ender olarak uygun organý bulup yaþama tutunurken, bir çoðu ya yýllarca makinalara baðlý olarak yaþýyor ya da bünye iflas ediyor  ve yaþama veda ediyorlar. Oysa ki, toplum olarak hepimiz organ baðýþýnda bulunursak bu insanlarýmýzý yaþatmýþ oluruz. Umutlarý, hayalleri ve gelecekleri yok olup gitmez...

 

Organ baðýþladýktan sonra, organlarýmýzý baðýþladýðýmýzý, bu durumun her açýdan normal ve iyi bir davranýþ olduðu konusunda ailelerimizi, çevremizi aydýnlatarak onlarý da teþvik edelim. Özellikle ailemize organlarýmýzý baðýþladýðýmýzý anlatarak onlarý ikna etmeliyiz.

 

Çünkü organlarýný baðýþlayan bir kiþi öldükten sonra ailesinin izni olmayýnca teamüller gereði organlar yine alýnmýyor. Hukuken bir sakýncasý yok. Birey organlarýný sað iken baðýþlamýþsa organlar alýnýr. Ancak ülkemizde birey sað iken organlarýný baðýþlamýþ olsa dahi ailenin acýsýna binaen yine de ailenin izni gerekiyor. Bireyin organ baðýþlarken ismini verdiði en yakýn akrabasýndan izin isteniyor. Kabul etmez ise organ baðýþý gerçekleþmiyor. Bu nedenle ailelerimizi organ baðýþý konusunda aydýnlatmamýz lazým.

 

Bazý yurttaþlarýmýzda “Ben öldükten sonra benim baðýþladýðým organla yaþayan biri günah iþlerse, bana da günah yazýlýr” gibi yanlýþ inançlar var. Böyle bir þey söz konusu deðil. Ýslam’da ruh ve cüz i irade kavramlarý var. Bedenden ayrý olarak her bireyin ruhu ve cüzi iradesi ayrý ayrýdýr. Alimlerimiz organlarýnýzý baðýþlayýnýz hiçbir sakýncasý yoktur. Bilakis büyük sevabý vardýr demektedirler. Herkes hiç bir vesveseye kapýlmadan huzur içinde gönül rahatlýðýyla organlarýný baðýþlayabilir. Ben öyle yaptým...

 

Ülke olarak organ baðýþýnda beklenen noktada deðiliz. Herkesi organ baðýþlamaya davet ediyorum. Organ baðýþýnda örnek ülke, örnek toplum biz olmalýyýz...

 

Murat AKKUÞ

10.12.2014, IÐDIR

 

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralýk 2014 22:03

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.