'Kabak deðil, kavak olmak'

17 Mayýs 2014 14:55 / 1465 kez okundu!

 

 

Bir gün ulu bir kavak aðacýnýn yanýnda bir kabak filizi boy göstermiþ. Bahar ilerledikçe kabak, kavak aðacýna sarýlarak yükselmeye baþlamýþ. Yaðmurlarýn ve güneþin etkisiyle büyük bir hýzla büyümüþ ve neredeyse kavak aðacýyla ayný boya gelmiþ. Bir gün kabak dayanamayýp kavak aðacýna sormuþ “sen kaç ayda bu hale geldin?” kavak “on yýlda” demiþ. "On yýlda mý?" diye gülmüþ çiçeklerini sallamýþ kabak ve “ben iki ayda seninle ayný boya geldim bak” demiþ. “Doðrudur” demiþ aðaç.

Günler günleri kovalamýþ ve sonbaharýn ilk rüzgarlarý baþladýðýnda kabak önce üþümeye, sonra yapraklarýný düþürmeye, soðuklar artýkça da aþaðýya doðru inmeye baþlamýþ. Sormuþ endiþeyle kavak aðacýna “neler oluyor bana”, aðaç “ölüyorsun” demiþ. Kabak “niçin?” demiþ. Aðaç “benim on yýlda geldiðim yere iki ayda gelmeye çalýþtýðýn için” diye yanýtlamýþ. Bir de baþka bir söz vardýr. Daðlarýn zirvelerinde kartallar da bulunur, yýlanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, birisi sürünerek gelir. Önemli olan nereye gelmiþ olduðundan çok nereden ve nasýl geldiðindir.

Yukarýdaki öyküyü okuduðumda aklýma mevkii makama gelmiþ daire amirleri, valiler, kaymakamlar, belediye baþkanlarý, parti baþkanlarý, milletvekilleri ve çeþitli bürokratlar geldi. Zamanlarý geçtiðinde çoðu unutulmanýn acýsýyla bunalýma giriyorlar. Peki ne yapmak gerekiyor. Bence her ne olursa olsun alçakgönüllü ve hoþgörülü olmak, insanlara iyilikle yardýmcý olmak, hýrsý yeteneðin önüne geçirmeden çalýþýp, insanlýða hizmet etmek en doðrusudur.

Taklitçilikten uzak özgünlüðün peþinden gidilirse her yeni günde bilgi ve görgü daðarcýðýnýzý zenginleþtirirseniz beyninizde örümcek aðlarýnýn oluþmasýný önlersiniz. Azimli ve iradeli olursanýz hedeflediðiniz zirveye mutlaka ulaþýrsýnýz, Kabak deðil kavak olursunuz o zaman. Hayattaki gerçek dostlarýnýzý ve geldiðiniz yeri unutmadan ne kadar çok bilgili olursanýz olun yinede danýþarak ilerlemeyi amaçlamak gerekir.

Þunu da belirteyim ki sadece olumlu düþünenler geleceðini güzel hayal tasavvur edenler kötülükten ve hayal kýrýklýðýndan uzak kalýrlar. Hayallerinizi ve hedeflerinizi eriþebileceðiniz þekilde tasarlayýn. Eriþtiðinizde de orda durmayýn yenisini tasarlayýn en uzak menzillere kadar düþünün. 

Hedeflediðiniz zirveye ulaþtýðýnýzda ise nereden ve nasýl geldiðinizi size unutturmayacak bir resim bir eþya hep yanýnýzda olsun. Böylece zirvede baþýnýz dönmez. Hayat yolculuðunda onurunuz, vicdanýnýz, sevgi ve merhametiniz hep sizinle olsun.

 

Murat AKKUÞ

16.05.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Mayýs 2014 16:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.