Dilenciliði Biz Meslek Yaptýrdýk!

08 Ekim 2019 11:36 / 3519 kez okundu!

 

 

 
Sabah kahvaltýsýna bir dostumun misafiri idim. Ýþ yerinin önünde kahvaltý ederken, yapýlý iki erkeðin sürdüðü eski model iki araçtan genç ve orta yaþta kadýnlarý indi. Dikkatimi çekti, sorunca dostum: Bunlarý her gün kocalarý dilenmeleri için çarþýya býrakýr, akþama doðru da gelip alýrlar” dedi. Genç kadýnlardan biri elini açarak bize doðru geldi. Dostum bir lira verdi, bende ýsrar ettim “kahvaltýdan bir þeyler atýþtýrýn lütfen” diye. Kadýn ýsrarýma dayanmadý oturdu. 

 

****

 

Dilenciliði Biz Meslek Yaptýrdýk!

 

Birileri meslek haline getirdiði dilencilikle para kazanýrken, biz kandýrýlmýþlýðýmýzla baþ baþa kalýyoruz…

 

Sabah kahvaltýsýna bir dostumun misafiri idim. Ýþ yerinin önünde kahvaltý ederken, yapýlý iki erkeðin sürdüðü eski model iki araçtan genç ve orta yaþta kadýnlarý indi. Dikkatimi çekti, sorunca dostum: Bunlarý her gün kocalarý dilenmeleri için çarþýya býrakýr, akþama doðru da gelip alýrlar” dedi. Genç kadýnlardan biri elini açarak bize doðru geldi. Dostum bir lira verdi, bende ýsrar ettim “kahvaltýdan bir þeyler atýþtýrýn lütfen” diye. Kadýn ýsrarýma dayanmadý oturdu. 

 

-Sizi býrakanlar kimdi? Neden çalýþmýyor da dileniyorsunuz” diye sordum.

 

-Kadýn, “onlar bizim kocalarýmýz. Dilenmek için býraktýlar.”

 

-Kocalarýnýz çalýþmýyor mu? Neden sizleri dilendiriyorlar diye sorunca acý gerçekleri baþladý anlatamaya:

 

“Ýyi dilenmeyenlerle evlenmezler”

 

-Kocalarýmýz çalýþmaz. Biz dilenerek onlara ve eve bakýyoruz. Kocam kumar oynar, akþam kahvehaneden alkollü döner. Ertesi günün parasýný vermem lazým. Öðleden sonraya kadar da uyur. Bizi býraktýlar þimdi yine gidip yatacaklar. Ýyi dilenmeyenlerle evlenmezler. Bizde Ýyi dilenmeyen evde kalýr. Toplumun diðer kesimlerinden de bizimle evlenen çýkmýyor. Evde yaþlý ana babasýnýn yaþlýlýk maaþýný da bu alýp yiyor. Yoksulluk parasý da alýyoruz. Yoksullar için saðlýk karnesi de var. Kocasý ölenler dul maaþý da alýyorlar. Devletin yardým vakfýndan kömür, gýda ve bayramlarda nakdi yardým da alýyoruz. Yaþlýlýk, dulluk, engelli ve çocuklar için eðitim yardýmý alan da var. Ancak bunlar yetmiyor. Bizim asýl mesleðimiz dilencilik. Cadde ve sokaklarý aramýzda bölüþüyoruz. Dilenerek yaþayýp gidiyoruz iþte. Hadi eyvallah, yorma kafaný bu böyle gelmiþ böyle gider.”  Diyerek yandaki esnaftan baþladý dilenmeye.

 

Her gün ayný dilenciye para veren esnaf, bunlara para vermeyince iþleri kesilecek sanýyor olacak ki hiçbir dükkandan boþ çýkmýyorlar. Esnaftan sonra kahvehanelere dalýyorlar. Derken yoldan gelip geçenler vesaire. Hele kahvehanede çay içerken el açan dilenciye verecek bozuk parasý olmayanlar büyük bir mahcubiyetle “inan ki bozuk yok, yeminle. Baþka zaman” derken çektikleri ýstýrap gözlerinden okunuyor.

 

Bu mesleði icra edenler usta bir psikolog gibi insanlarýn merhamet ve zaaflarýndan faydalanýyorlar. Ýstismarýn bir ucunda bu usta istismarcýlar bulunurken diðer ucunda ise bedavacý ve ucuzcu zihniyetin temsilcileri durmaktadýr. Gerçekten ihtiyaç sahibi komþusu ve akrabasý olan yoksulu doyurup giydirmekten imtina eden bazý insanlar, çarþý ve pazarda gördükleri dilenciye verdikleri birkaç lira ile vicdanlarýný rahatlatmanýn ucuz yolunu tercih ediyorlar.

 

-Eczanede sohbet ederken oto parkýn önünde dilenen kadýn topladýðý demir paralarý kaðýt paraya dönüþtürmek için geldi. Saat 14.20 itibari ile 192 demir lira ile 3 tane de kaðýt beþlik çýktý yaþlýlýk maaþý alan dilenci kadýndan. Kadýn tekrar iþinin baþýna dönünce, sormam üzerine Ýbrahim aðabey “Bugün az toplamýþ. Genelde 250-300’den aþaðý düþmez. Ramazan ayýnda günlük 500 ile 700’e kadar çýkýyor.” Dedi.

 

Dilenmeyen yoksullara yardým edin

 

Anlayacaðýnýz dilenenlerin hiçbiri ihtiyaçtan dilenmiyor. Dilenciliði meslek haline getirmiþler. Çalýþmaktan imtina eden bu insanlara para verirken onlara iyilik yapmýþ olmuyorsunuz. Sadece kandýrýlýyorsunuz. Ýlle de verecekseniz çevrenizde tanýdýðýnýz bildiðiniz ihtiyaç sahiplerine destek olun. Ýhtiyaç sahibi öðrencilere yardým edin. Çevrenizde dilenmeyen yoksul akraba ve tanýdýklarýnýza verin.

 

Gerçek yoksullar hayâ sahibidirler dilenmezler

 

El açýp dilenen kiþiler arasýnda yoksul aramak, bu gibilere yardýmda bulunmakla vazifesini yaptýðýný sanmak yanlýþ bir davranýþtýr. Çünkü gerçek yoksullar hayâ sahibidirler. Hallerini kimseye açamazlar. Ýþte, bize düþen görev; bu gerçek yoksullarý bulup yardýmýna koþmaktýr. Bu gibilere koruyucu aile olmaktýr. Çocuklarý varsa, okumalarý için yardým etmektir.

Þehrimize çevre illerden gelenlerin yaný sýra Azerbaycanlýsýna, Ýranlýsýna Suriyeliler de eklendi. Hele bir Azerbaycanlý kadýn var. Makyajýný yapar, mikrop kapmasýn diye eline eldivenlerini da takarak köþede sandalyesine kurulup dileniyor. Bir yaþlý kadýnda var ki evlere þenlik. Para vermeyince küfredip beddua ediyor. Ýranlý birisini Melekli beldesinde dilenirken gördüm. Köylere kadar iniyorlar artýk.

 

Ermeni'nin dilenci hikayesi

 

Dilencileri ne zaman görsem büyüklerimizin anlattýðý Ermeni meselesi aklýma gelir hep, Erivan’da bir Ermeni esnaf, dükkanýna gelen Ermeni dilenciyi döver. “Bir daha dilendiðini görmeyeceðim. Ýþ vereyim çalýþ, ama dilenmek asla” der. Biraz sonra Müslüman bir dilenci içeri girince Ermeni para verip gönderir. Bu durumu gören müþteri nedeni sorunca da; Bizimkiler çalýþsýn üretsin. Dilenmek gereksiz insanlarýn iþidir. Müslümana neden para verdiðime gelince býrak tembelliðe alýþsýnlar. Çalýþmayý unutup ona buna el açsýnlar.”

 

Dilencilik suçtur

 

Dilencilik kabahati suç olduðu gibi Ýslamiyette haram kýlmýþtýr. Çocuk ve engellileri de kullanan dilencilerin yanlarýndaki kendi çocuklarý bile deðil. Sokaklarda, cami önlerinde, kýsacasý her yerde her gün dilenen insanlarla karþýlaþýyoruz. Yüklü meblaðdaki banka hesaplarý, gayrimenkulden otomobile kadar birçok mal varlýðý bulunan dilencilerin sýk sýk haberlere yansýdýðýný görüyoruz.

Birine yardým etmenin verdiði hazzý yaþamayý isteyen herkesin mutlaka para verdiði dilenciler merhamet, empati gibi toplumsallaþmýþ duygularý harekete geçiriyor elbette. Birine yardým etmek hiç de kötü bir þey olmasa da arka planýnda dönenler herkesi kandýrýlmýþlýk hissiyle baþ baþa býrakýyor.

Dilenciliði meslek yaptýrmayýn. Dilencilik her türlü ahlaki deðerden yoksun, insanlarýn duygularýný sömüren, insanlarý ‘muhtaç’ olduðuna inandýrmýþ bir istismar mesleðidir. Ýnanmayýnýz…

 

Murat AKKUÞ

07.10.2019, Iðdýr

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.