Davulcu eziyetine katlanmak zorunda mýyýz?

01 Temmuz 2014 14:14 / 1444 kez okundu!

 

 

Yine bir mübarek Ramazan ayýna girdik. Müslümanlarýn kimi oruç tutar, kimi tutmaz saygý duyarým. Ýnsanlarýn inançlarý gereði tercihleridir. Beni rahatsýz eden uykunun en güzel saatlerinde davulcunun yarattýðý gürültüdür. Yaþadýðýmýz çaðda davula gerek olmadýðýný düþünüyorum. 

Eskiden saat, telefon ve uyandýrma servisleri yoktu. Yorgun argýn yatan köylü ve þehirlileri uyandýrmak için davula gerek duyulmuþ olabilir. Her türlü teknolojik aletin olduðu günümüzde insanlarýn çoðu sahura bile kalkmadan oruç tutabiliyor. Müslüman olmayanlar, hastalýk nedeniyle tutamayanlar, hastalar ile yeni uyutulmuþ bebekleri de düþünmemiz lazým. Dan dan sesinin bir ay boyunca yarattýðý travma dayanýlmaz bir hal alýyor.

Ýlkel komünal çaðlarda yaþamýyoruz artýk. Ýsteyen herkes cep telefonundan alarmýný pekala kurabildiði günümüzde hala davul tam tamlarýyla oruç tutmayanlara dünyanýn eziyeti yaþatýlmamalýdýr. Oruç tutanlarýn da çoðu rahatsýz davul sesinden. Bence davul çalma olayý tamamen kaldýrýlarak yasaklanmalýdýr.

Ýnsanlarý gece yarýsý 2-3’lerde uyandýrarak, uykularýný haram etmeye kimin ne hakký var? Davulcular gelip ev ve apartmanlarýn önünden geçerek dan dan vuruyorlar. Çoluk çocuk herkes ayaða kalkýyor, oruç tutan var, tutmayan var. Herkesi  o saatte alarma geçirmeyi yanlýþ buluyorum. 

Ben bu davul çalma olayýna son derece karþýyým. Hele hele bizim apartmanýn önünden davul çalarak geçen þahýsla karþýlaþacak olursam olacaklara ikimiz de katlanmak durumunda kalacaðýz. Buradan Topçular mahallesi, Kasýmpatý sokaktan geçerek davul çalan davulcu hemþehrimizi uyarýyorum. Sevgili kardeþim davul sesini duymak istemiyorum. Oruç da tutmuyorum. Komþum þeker hastasý, o da tutmuyor, üstelik çok asabi, bir yakalarsa seni ben bile kurtaramam, haberin olsun.smiley Hangi hakla, hangi kanun maddesine dayanarak o saatte bizi rahatsýz ediyorsunuz?

Bence Iðdýr’da davul çalma olayý yasaklanmalýdýr. Orta çaðda yaþamýyoruz. "Ben davulcunun tam tamýyla uyanýp oruç tutuyorum" diyeni hiç görmedim. Herkes evindeki teknolojik aygýtýn alarmýný ayarlayarak uyanýyor. Anlayacaðýnýz; bu davulcularýn hiç kimseye bir faydalarý yok. Sevap iþlemedikleri gibi, benim gibi saðlýk sorunu yüzünden oruç tutamayanlarý, hastalarý ve çocuklarýn uykularýný haram ettikleri için günaha girmektedirler. Bu gereksiz uygulamadan vazgeçilmelidir. Bu mübarek ayda kalp kýrmadan, insanlarý rahatsýz etmeden orucunu tutanlarýn ibadetleri makbul olsun.

 

Murat AKKUÞ

01.07.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.