Bireysel silahsýzlanma ve gerdek gecesi!

14 Mayýs 2014 18:47 / 1868 kez okundu!

 

 

Kars-Simer Otelde Umut Vakfýnýn düzenlediði “Türkiye’de Bireysel Silahsýzlanma ve Þiddet Haberleri” Yerel Medya Eðitim Seminerine katýldým. Bireysel silahsýzlanma konusunu düþünürken biz toplum olarak “Neden silahý bu kadar çok seviyoruz?” diye düþünmeden geçemedim. Bunu derken de birde baktým ki birçok toplumsal gelenek ve kültürümüz silahý sevmemize hizmet ediyor!...

Örneðin kimimiz (özellikle erkekler) daha doðar doðmaz silah sesiyle tanýþýyoruz. Anadolu’nun bir köyünde dünyaya gelen bir delikanlý düþünün; annesine

“Anne benim doðduðum günü anlatsana” diye soruyor?

Annesi, 19 Ocak gecesi 11-12 sýralarýydý. Kara kýþ basmýþtý, yoðun tipi vardý iþte o gece doðdun oðlum” der.

Çocuk tekrar sorar “Ben doðarken babam evde miydi?

“Evdeydi, senin doðduðunu müjdelediler. O da bir oðlum oldu diye dýþarýda havaya ateþ ediyordu”

Ýþte daha annesinin karnýndan doðar doðmaz mermi sesiyle tanýþýyor bazýlarýmýz. Derken, bir gün babasý ona oyuncak bir köpek alýyor. Köpeðin kuyruðunda uzunca bir kablo kablonun ucunda bir küçük baloncuk. Balona basýnca minik köpek “hav” diye ses çýkararak ileriye fýrlýyor. Fakat çocuk babasýnýn getirdiði bu güzel oyuncaðý beðenmiyor!

“Ben bunu istemiyorum baba bana Yusuf amcanýn tüfeðinden getir” deyiveriyor. “Yusuf amca” dediði köyün bekçisi, her gün omuzda tüfekle köyün içinde gezinip duruyor. Çocuðun hayali de Yusuf amcasý gibi omuzda tüfeðinin olmasý oluyor. Düðün olur büyükleri silah çekip havaya ateþ eder. Gerdek gecesi bile damat gelinle yattýktan sonra gelin bakire çýkarsa, kanlý bezi dýþarý atan damat havaya ateþ eder. “mal saðlam çýktý!!!” diye.

Jandarma köye gelir silahý güç olarak gören çocuðun birçok aný silahla ve silahlý adamlarla geçer. Omuzda kalaþnikoflarla bazý köylerde cirit atan korucularda cabasý. Tuttuðumuz takým galip gelir keyif olsun diye rastgele havaya ateþ ederiz! Birisi ölür mezarýnýn üstüne tüfek, tabanca, dürbün ve kama resimleri yaparlar. Hatta koç heykeli yapanlar bile var. Herhalde gören “ne kadar yiðit biri burada yatar” anlasýn diye yapýyorlar! Ýþte silahý çocuklarýmýza böylesine özendiren yanlýþlarýmýz saymakla bitmiyor maalesef.

Ülkemizde hemen hemen her evde bir silah mutlaka bulunduruluyor! Sebebi sorulunca kimi av için der, kimi yabani hayvanlar sürüye saldýrmasýn, kimi düþmaným var, bazýlarý da silah merakým var ne yapayým? der. Herkesin silah bulundurma hususunda gayet masum! bir nedeni her zaman bulunur.

Oysaki acý gerçeklere baktýðýmýzda ülkemizde her yýl silah yüzünden binlerce cinayet, yaralama, ölüm kan ve gözyaþý önümüze çýkmaktadýr. Kimileri de kazayla kendi ailesinden birilerini vururken, intiharlarý da göz ardý etmemek gerekir. Ya kan davalarýna ne demeli?  Þayet toplum olarak silahsýzlanýrsak, bir öfke anýnda silah yanýmýzda olmazsa, belki de binlerce cinayet iþlenmez, yuvalar yýkýlmaz ve acýlar yaþanmaz.

Ülkemizde her yýl ruhsatlý silah almak için baþvuran binlerin yaný sýra, araþtýrmalar Türkiye’yi en kolay silaha ulaþabilecek ülkeler arasýnda göstermektedir. Ve maalesef sonuç itibariyle en çok cinayet iþlenen ülkeler sýralamasýnda Afrika’yla yarýþýr durumlardayýz. Geçtiðimiz Ramazan bayramýnda Þanlýurfa, Samsun ve Ýzmir’de çocuklara bayram harçlýðý veren bir Televizyon kanalýnýn muhabirleri, çocuklarýn bu parayla ne aldýklarýný merak edip takip ederler, bir de bakarlar ki hepsi oyuncak silah almýþ. Çocuklardan biri yüzünde tebessümle “Ben Polat Alemdar’ýn silahýndan aldým” der. Polat Alemdar kim? Diye sorarsanýz tanýmayan yoktur. Hani þu malum dizide þimdiye kadar Eylül 2009 itibariyle iki yüz seksen altý kiþiyi öldüren, bir o kadar da yaralama ve mekân basma olayýna karýþmasýna raðmen hala dizide serbestçe dolaþan film kahramaný. Bu tür filmleri izleyen gençlik silaha özenir elbet! Kanunlarý da pek ciddiye almazsa þaþýrmayalým. Öyle ya adam herkesi vuruyor ve ortalýkta serbestçe dolaþýyor. Bu durumun aþýladýðý mantýðý siz düþün artýk.

Bir de þunu düþünün… Korucularda silah olmasaydý Bilge köyündeki cinayetler iþlenir miydi? Ülkemizde bolca silah ruhsatý verilmesiydi, yeterince güvenlik tedbirleri alýnýp herkes bu kadar kolay silaha ulaþmasaydý, Malatya’daki restorantta 3 dakika içinde dört kiþi yaþamýný yitirir miydi?

Þayet toplum olarak silahsýzlanýrsak, tüm bireyler silahlara veda edip þu tehlikeli metalleri atarsa ve ülkemizde her yýl iþlenen cinayetler, çekilen acýlar, dökülen gözyaþlarý dinerse fena mý olur? Gelin bugünden tezi yok herkesi silahýný býrakmaya çaðýrýp bireysel silahsýzlanmaya davet edelim. “SÝLAHA HAYIR YAÞAMA EVET”…

 

Murat AKKUÞ

01.05.2014

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.