'Bütün mümkünlerin kıyısında' olmak

10 Ağustos 2018 13:26 / 1802 kez okundu!

 

 

Turgut Uyar'ın bu dizesiyle karşılaştığımda kalakalmıştım. Sadece üç tane sözcük yan yana geliyor ve uçsuz bucaksız bir anlam denizi çıkıyor önümüze. O kadar çok duyguyu, düşünceyi tetikleme gücü var ki, kafamın içinde geziyor günlerdir. Hangi hali anlatır acaba "bütün mümkünlerin kıyısında olmak"?

 

****

 

'Bütün mümkünlerin kıyısında' olmak

 

Turgut Uyar'ın bu dizesiyle karşılaştığımda kalakalmıştım. Sadece üç tane sözcük yan yana geliyor ve uçsuz bucaksız bir anlam denizi çıkıyor önümüze.

O kadar çok duyguyu, düşünceyi tetikleme gücü var ki, kafamın içinde geziyor günlerdir.

Hangi hali anlatır acaba "bütün mümkünlerin kıyısında olmak"?

Umudu mu, umutsuzluğu mu çağrıştırır? Yüreklendirir mi, duraksatır mı Başlayanı mı kast eder, biteni mi? Galiba hepsini.

Hayat bir mümkünler denizi aslında. Karşılaştığımız her durumu, bazen içindeki çaresiz kısıtlamalara rağmen, barındırdığı türlü, çeşitli olanaklarla görebilsek keşke. 

Bu fotoğrafı mesela, seneler evvel Pasifik kıyısında bir gün batımında çekmiştim. Denizin ortasındaki mütereddit adam bana sanki hayata dair birşeyler söylemişti. En kaybolmuş hissinde olduğumuz zamanlar, belki de en çok seçeneğimizin olduğu zamanlar bir yandan. Seçtiğimiz her yol bizi farklı yerlere götürüyor. Belki de değildir. Biz seçtiğimizi düşünürken belki yollar bizi seçiyordur. Aklımızı alıp, gönlümüzü çelerek o yoldan gitmekten başka yol bırakmıyordur.  

Ama zaten gönlünün çektiği yola gitmekten daha güzel ne olabilir ki? Başka yolların da varolduğunu bilmek, ama seçtiğin yoldan gitmek. Diğer  yollarda ne sürprizler var, nereye götürür, hangi mümkünleri barındırır bilmeden ve bunları umursamadan kalbini dinlemek ve mümkünlerden kendi mümkününü seçmek. Diğer mümkünleri bırakmak, salıvermek, onları merak etmeye enerji harcamamak; kendi yolunun ışığını, rengini, güzelliklerini görmek; bu seçimin sunduğu zenginlikleri fark etmek, ıskalamamak. Yol üzerindeki selamları, mesajları almak, kendimize katmak. Yol yürürken çoğalmak, kendimiz olmaya yaklaşmak. 

Bütün mümkünlerin varolduğunu bilmek ama kendi yolundan gitme cesaretini de gösterebilmek. Hep o bütün mümkünlere sahip kalabilmek için adım atmamak ataletine düşmemek.

Hayat, bu mümkünlerle aramızdaki dans olsa gerek. 

 

Meltem GÜRLER

10.08.2018

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2018 15:55

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.