YENÝDEN GENÝÞLETÝLMÝÞ HIRSIZLAR ve KÖTÜLER LÝSTESÝ

04 Mayýs 2020 16:02 / 1131 kez okundu!

 

 

"Bu yazýyý dört yýl önce ilk kez paylaþmýþ, sonra arkadaþlarýn katkýlarýyla  "Geniþletilmiþ Hýrsýzlar Listesi" hazýrlamýþtýk. Þimdi birkaç ek daha yaptýk. Muhtemelen 4. edisyon oluyor ve her seferinde ilaveler yapýyoruz. Bu arada, mutlaka gözden kaçýrdýklarýmýz vardýr. O kadarý önemli deðil. Þimdi bazý arkadaþlar daha iyi bir toplum için projeler sunuyorlar. Þunu da yapmalýyýz, bunu da yapmalýyýz  diyorlar. Bu ne iyimserlik böyle... Hadi kurdular diyelim, bunlarý ne yapacaklar? Hepsi partilere, kurumlara dolacak. Yani, bazýlarýnýn iyimserliðine akýl sýr ermez. Kitaptan baþlarýný kaldýrýp da topluma bir baksýnlar. Öyle hakça düzenmiþ, sosyalizmmiþ, adil düzenmiþ bu malzemeyle nasýl oluyormuþ, çürüme nasýl önlenirmiþ, bir anlatsýnlar da bilelim"

 

***

YENÝDEN GENÝÞLETÝLMÝÞ HIRSIZLAR ve KÖTÜLER LÝSTESÝ


Bu yazýyý dört yýl önce ilk kez paylaþmýþ, sonra arkadaþlarýn katkýlarýyla  "Geniþletilmiþ Hýrsýzlar Listesi" hazýrlamýþtýk. Þimdi birkaç ek daha yaptýk. Muhtemelen 4. edisyon oluyor ve her seferinde ilaveler yapýyoruz. Bu arada, mutlaka gözden kaçýrdýklarýmýz vardýr. O kadarý önemli deðil. Þimdi bazý arkadaþlar daha iyi bir toplum için projeler sunuyorlar. Þunu da yapmalýyýz, bunu da yapmalýyýz  diyorlar. Bu ne iyimserlik böyle. Hadi bakalým, bu kiþilerle daha iyi bir toplumu nasýl kuracaklar. Hadi kurdular diyelim, bunlarý ne yapacaklar? Hepsi partilere, kurumlara dolacak. Yani, bazýlarýnýn iyimserliðine akýl sýr ermez. Kitaptan baþlarýný kaldýrýp da topluma bir baksýnlar. Öyle hakça düzenmiþ, sosyalizmmiþ, adil düzenmiþ bu malzemeyle nasýl oluyormuþ, çürüme nasýl önlenirmiþ, bir anlatsýnlar da bilelim.

 

***


Ýþte ana kategoriler itibariyle (yakýnlarýný da ayný kategoriler içerisinde daðýtmak suretiyle) yaklaþýk kýrk veya elli milyon kahramanýmýz. Biraz daha az ya da çok olsa ne fark eder.


1) Kamu topraklarýnýn yaðmacýlarý: Kent arsalarýný, KÝT arazilerini, kýyýlarý, ormanlarý, meralarý, sulak alanlarý, su toplama havzalarýný yaðmalayanlar. Gecekondu simsarlarý. Milli Emlak'a ait varlýklarý yok fiyatýna kapatanlar.


2) Ýmar yaðmacýlarý: kaçak inþaatçýlar, onlara rüþvetle ruhsat veren belediyeciler, kaçak inþaatlarý görmezden gelen yetkililer, her türlü imar felaketleri. Ve kýyýlarý kapatarak vatandaþlarýn denize eriþiminin engellenmesi ki bu dünyanýn hiçbir baþka ülkesinde olmaz. Ve tüm yollarý ve sanat yapýlarýný çevreye en fazla zararý verecek þekilde yapmayý marifet sayanlar.

3) Yetkilerini paraya çevirenler: Sýnav sorusu hýrsýzlarý, ihale ayarlayanlar, kurumlarda yolsuzluk yapan mubayaa ve satýþ memurlarý (kamu ve özel), gümrük çeteleri, elektrik ve su borçlarýný rüþvetle silen tahsildarlar, kaçak elektriðe göz yuman yetkililer , parayla iþe adam yerleþtirenler, normal iþi sürüncemede býrakýp hakkýn olaný yapmak için rüþvet alan görevliler, yasak ürünlerin satýþýna göz yuman zabýta, sahte belde tanzim edenler, siyasi nüfuzunu çýkar için kullananlar, mezarlýk simsarlýðý yapanlar.

4) Saðlýk yaðmacýlarý: Gereksiz yere pahalý malzeme kullanan týpçýlar, gerekmediði halde verilen ameliyat kararlarý, tarihi geçmiþ ilaçlarý satanlar, kullanmadýklarý malzeme ve ilaçlarý faturaya ekleyen hastane muhasebecileri, ölecek hastayý yoðun bakýmda tutup devletten para alan özel hastaneler, ilaç çeteleri, organ mafyasý, hasta simsarlarý, boþ yere yaptýrýlan tetkikler, tahliller, radyolojik incelemeler, sahte saðlýksýz veya saðlýklý raporu veren hekimler, korku yaratýp ilaç ve aþý satan þirketler, olmayan hastalýklar için ilaç satanlar. 

5) Kamuya kazýk atanlar: Kayýt dýþý çalýþan iþletmeler, naylon faturacýlar, anne ya da babasý öldüðü halde emekli maaþýný almaya devam edenler (artýk edemiyorlar ama bir zamanlar çok aldýlar þimdi faiziyle geri ödüyorlar ), ölmüþ babasýndan maaþ baðlatmak için anlaþmalý olarak kocalarýndan boþanan kadýnlar (ki bunun için müfettiþler takipteymiþ), hastane ve okul mutfaklarýndan çalanlar, kamu kuruluþlarýnýn olanaklarýný yaðmalayanlar, usulsüz iþlerin izinlerini çýkarmak için komisyon alanlar, dandik ÇED raporlarý. 

6) Basit sahtekarlar: Verdiðin 50 lirayý 5 lira verdiniz diye geri veren, adresi bilmiyorsan seni kilometrelerce dolaþtýran taksi þoförleri (bir ara taksimetre çok yazsýn diye küçük lastik takýyorlardý), parayý alýp fiþ kesmeyen otopark çalýþanlarý, bizim sýrtýmýzdan kaçak elektrik kullananlar, belediyeleri yaðmalayanlar, kantin rüþvetçileri, perakende tartý ve ölçü hýrsýzlarý, akaryakýt ve yakacakta eksik hacimde satýþ, mahalli yaptýrma derneði için dandik makbuzla para toplayanlar.

7) Nitelikli sahtekarlar: Sahte ilaç, gýda, içki ve kozmetik imal edip satanlar, insanlarý kör ve sakat býrakanlar, merdiven altý üretimi, araklama tez yazan öðretim üyeleri (çok yaygýndýr), petrol kaçakçýlýðý, eksik malzeme kullanan müteahhitler, ihalelere fesat karýþtýranlar, senet mafyasý, senet mafyasýndan pay alan adalet mensuplarý, bazý mallarý fahiþ fiyatla araya sokan büyük maðazalar.

8) Kendi üyelerini kazýklayanlar: Kooperatifçiler, para yemenin büyük uzmaný olan sarý sendikacýlar, dernek kasalarýný soyanlar, 

9) Mali kurumlar, faizi yükselten oyunlarla kredi veren bankalar, tefeciler, hasar öderken çamura yatan sigortacýlar, her þeyi istisnaya alan, tedavi gördüðün hastalýklarý poliçeden çýkaran saðlýk sigortalarý, aþýrý ücret kesen bankalar, borsa manipülasyonu yapanlar,

10) Oy hýrsýzlarý: Seçimlerde bin bir çeþit hile ile oy çalan ve halkýn siyasi iradesini saptýran siyaset sahtekarlarý,

11) Ýþçi simsarlarý: sigortasýz çalýþtýranlar, ücretin ve sosyal haklarýn üzerine yatanlar, taþeron þirketler. 

12) Eðitim rüþvetçileri, çocuklarý kursa ve özel derse mahkum eden öðretmenler, parayla diploma alan ve satanlar, dershane ticareti, doðru dürüst eðitim vermeyip sonra velileri kurslarda yolan eðitim sistemi. Bir yýl daha fahiþ ücret almak için öðrencileri sýnýfta býrakan paralý üniversiteler. Uyduruk tezlerle derece veren yüksek öðretim sistemi. Fahiþ fiyatlý özel okullar.

13) Ýmalat hýrsýzlarý, kalitesiz ve zehirli üretim, üç kuruþ ucuz olsun diye kanserojen maddelerle üretim, eksik ve kalitesiz malzeme kullanýmý, kalitesiz ve saðlýksýz bina üretimi.

14) Spor sahtekarlýklarý: Bu alanda üç temel hak gaspý yapýlýr. Þike, doping ve oyuncu seçmelerinde torpille hak yenmesi. Tabii, baþka sahtekarlýklar da vardýr. Amigo çeteleri filan...

15) Tarihi eserlerin talaný: Tüm topluma ve gelecek nesillere ait olan tarihi eserler çalýnýr ve üç kuruþa yabancý koleksiyonculara satýlýr. Müzelerden yapýlan hýrsýzlýk ayyuka çýkmýþtýr ama çok daha yaygýn þekilde define avcýlýðý ile tarihi eserler ebediyen mahvedilir, içinden ne çýkarsa da talan edilir. 

16) Ýstatistikle yalan söyleme: Devlet ve ticaret odalarý fiyat endeksleriyle oynayarak ücret-fiyat tespitlerinde oyun yapar. Her türlü yýkýcý propaganda için tahrifat yapanlar ile karþý uçta sorunlarý gizlemek için kullananlar.

17) Adalet mekanizmasýnda ve infaz kurumlarýnda yapýlan haksýzlýklar ve çýkar gruplarýna giden paralar, rüþvetle dönen infaz çarký.

18) Ýnsan kaçakçýlýðý: bebek ve çocuk kaçýrma, çocuk iþçiliði, dilenci çeteleri, mülteci çalýþtýrma ve kaçýrma, denizin ortasýnda ölüme terk, fuhuþ örgütleri, kaçak bakýcýlar,  

19) Kaçak ve/veya usulüne uygun olmayan avcýlýk ve balýkçýlýk, bunlarýn ilaç, kimyasallar, dinamit, zehir, elektrik gibi doðayý mahveden yollarla yapýlmasý ve çoðu yerde göz yumulmasý, kovuþturulmamasý,

20) Ýnsanýn yaþamasý için elzem olan su kaynaklarý üzerinde oyunlar (özellikle belediyelerin daðýttýðý sular) zehirlendikten sonra, içme suyunu fahiþ fiyatla satanlar.

21) Baþkasýnýn üzerine kaçak iþyeri açanlar. Burasý tespit edilince býrakýp bir baþkasýný açanlar. Her seferinde piyasaya borç takýp kaçanlar.

22) Sýradan hýrsýzlar, yankesiciler, küçük dolandýrýcýlar ve çalýntý mallarý pazarlayan esnaf.

23) Telif vermemek için sürekli eksik baský gösteren yayýncýlar.

24) Etiket veya liste bulundurmayýp kalitesiz mal ve hizmet için gözüne kestirdiði müþteriye, tutturabildiði fiyatý geçiren esnaf. Örneðin lokantacýlýk sektöründe fiyat-kalite dengesizliði had safhadadýr.

25) Zehirli maddelerle gýda üretimi yapanlar, gýda boyasý yerine tekstil boyasý kullananlar, geri dönüþümlü maddelerin ancak çöp poþetine uygun olanlarýný gýda ambalajý olarak kullananlar. Zehirli üretimi piyasa süren ve kendisine özel üretim yapan tarým üreticileri.

26) Korsan kaset ve kitap satanlar, bunlarý imal edenler ve rüþvet alarak tahkikatlarý engelleyen görevliler.

27) Kaçak kesim yapanlar (canlý hayvandan, orman ürünlerine kadar), saðlýksýz koþullarda su ve gýda nakledenler, zehirli sularý þiþeleyip satanlar.

28) Fahiþ fiyat çekenler. Örneðin 50 kuruþluk suyu otobüs terminalinde 1.5, feribotta 2.5, havaalanýnda ise 4-7 liraya alýrsýnýz. Zihniyetin çirkinliðine bakýn. Hizmet sektöründe daha yaygýndýr.

29) Örgütlü suçlar. Bunlar otopark mafyasýndan baþlayarak uyuþturucu ticaretine ve büyük kaçakçýlýk iþlerine kadar gider. 

30) Doða yaðmacýlarý. Koruma altýnda olan bitkileri toplayýp satanlar. Üreme alanlarýný talan edenler. 

31) Görev ihmali nedeniyle zarar ziyana ve hatta can kaybýna neden olanlar ve bunlarý denetlemeyenler. 

32) Ýþkenceciler, bunu iþlerini kolaylaþtýrmak veya intikam hýrsýyla yapanlar, ayrýca aile içinde sürekli dayak atan ve iþkence yapanlar.

33) Yabancý vakýflardan aldýklarý parayla ideolojik ve siyasi çalýþmalar yürütenler. Ajanlar ve gönüllü olarak kendilerini kullandýrtanlar.

34) Terör örgütlerine katýlan veya destek verenler. Masum insanlarý katledenler. 

35) Devlet kurumlarý veya basýn içerisinde yer alarak komplolara karýþanlar. Kalemini satan gazeteciler, silah arkadaþlarýný arkadan vuran askerler, yabancýlara çalýþan savcý ve hakimler.

36) Ýnançlarý siyaset için kullananlar. Ýnanç tacirleri, muskacýlar, üfürükçüler. 

37) En verimli topraklarý imara açarak yok edenler, su havzalarýný bozanlar, ormandan sürekli arsa açanlar, kundakçýlar.

38) Etnik sorunlarý ifrata götürerek ayýrýmcýlýk yapmak için yabancýlardan para alanlar. 

39) Etnik farklýlýklarý görmezden gelerek farklý olanlarý tasfiye etmek isteyenler. Tekdüze bir toplum peþinde ýrkçýlýk yapanlar.

40) Ýþ güvenliði konusunda kanuni ve insani tedbirleri almayarak her yýl sayýsýz ölüm, sakatlýk ve meslek hastalýðýna neden olanlar.

41) Banka iþlemlerinde fahiþ ücret ve komisyon tahsil ederek kanun dýþý para kesmeyi (belki geri isteyen olmaz mantýðýyla) sürdüren, talimatlý ödeme iptallerini de yerine getirmeyerek para kesmeye devam eden bankalar ve kuruluþlar.

42) Hastane ve okul mutfaklarýna kalitesiz gýda ürünlerini birinci sýnýf mal fiyatýna satýp, karlarýný mübaya memurlarý ve yöneticilerle paylaþanlar.

43) Siyasi partiler içerisinde yabancýlarýn politikalarýný yürütenler.

44) Kalemini mali ve siyasi çýkar için kullanan (ya da kullanmayan) basýn. En dandik programlarý yutturan, reality show diye rezillik seviyesini sürekli artýran televizyoncular.

45) Çocuk ve kadýn emeðini istismar edenler. Koruma kurumlarýna gelenlere ve çýraklýk yapanlara olaðanüstü kötü davrananlar. Dilenci çetelerinin aðalarý.

46) Adalet, emniyet, saðlýk ve öðretmenlikle ilgili olan ve özellikle daha fazla güven ve adanmýþlýk gerektiren mesleklerde yetkisini ve konumunu suistimal edenler.

47) Narkotik ve kumar iþlerini organize edenler. Onlarýn ayakçýlarý.

48) Politika aðalarý. Hiçbir iþ yapmayýp, ama yapar görünüp  parti veya örgüt kapýsýndan geçinen asalaklar. Kendine ufak bir tekke kurup asalak yaþayan sözde "devrimciler." Hayatlarýnda tek bir þey üretmemiþ siyasi parazitler.

49) Hayvanlara eziyet ve iþkence edenler. Bunlar hiçbir zaman iyi birer insan olamaz. 

50) Tefecilik yoluyla zorda kalmýþ insanlardan fahiþ faiz alanlar. 

51) Kredi kartý sahtekarlýðý yapanlar. Siber suçlular. Elektronik ortamda hýrsýzlýk yapanlar.

52) Gazetecilik altýnda siyasi veya ekonomik þantaj yapan, yýkýcý faaliyetlerin ajaný olan sözde basýn mensuplarý.

53) Din adamý olarak güveni kötüye kullanarak siyasete alet olanlar veya dini siyasete alet edenler. Özellikle misyonerler ve mezhepçiler arasýndan çok casus çýkýyor.

54) Doðal ürün diye ilaçlý ürünleri satan gýda sahtekarlarý. 

55) Hastalarýn umutsuzluðunu istismar edip onlara sahte tedavi satan alçaklar.

56) Ýnsanlara eziyet eden, iþkence yapan, zayýflarý veya ellerine geçirdiklerinin hayatýný karartan karanlýk ruhlar. Paralý asker veya fedailer. Gaspçýlar, haraç toplayanlar, kabadayý nüsveddeleri.

57) Salgýný fýrsat bilip fahiþ fiyatla mal satanlar.

59) Yabancý istihbarat kuruluþlarýnýn taþaronluðunu yapanlar, dezenformasyon yayanlar.

60) Sýnavlar sahtekarlýðýný para deðil kadrolaþma için yapanlar. Hak yiyenler. Yandaþlarý ve devþirmeleri kazandýrýp kurumlara yerleþenler.

61) Ýnanç tacirleri, her türlü astroloji, fal, hurafe, batýl inancý saf insanlara satýp bunlarý yönlendirenler, boþluklarýný istismar edener.

62) Aklýmýza gelmemiþ baþka uðursuzlar... aslýnda ince ayýrým yapsak madde sayýsý rahatlýkla binlere varýr.

Hýrsýzlarýmýzýn ve kötülerimizin dýþýnda kalan bir miktar saf ve dürüst vatandaþa gelince, boþuna heveslenmesinler, bu millet geçmiþte onlara dersini verdi, gelecekte tekrar verecektir. Her gün kafalarýna kakýlýyor, hala mý anlamadýlar. Dürüst olmanýn alemi yok. Dünyanýn düzenine karþý gelmesinler. Bizde elli milyon (öyle diyelim), dünyada 5 milyar hýrsýz, bütün partilerde ve kurumlarda örgütlüdür. Yedi düvel onlarýn arkasýnda. Zinhar geride kalan azýnlýktaki saf ve beceriksizlere teslim olmayacaklar, her rejimde çalmaya ve uðursuz iþlerini yapmaya devam edeceklerdir. Ýyilik, dürüstlük taslamak da ne demek. Oturun oturduðunuz yerde. Bir de sizinle mi uðraþacaðýz bile diyemiyoruz, sahi biz hangisiyle uðraþacaðýz. Sahtekarlarla mý, bunlarý politikayla düzelteceðini sanan saftiriklerle mi? 

Þimdi yeniden soralým: Bu malzemeden daha iyi bir toplum çýkar mý?
 

Mehmet Tanju AKAD

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.