Kim Oluyor Onlar!..

16 Temmuz 2010 21:23 / 2260 kez okundu!

 


Leydimize acizane bir açýklama…
Esasýnda hadsizliðe densizliðe yakýþtýrýlan insanlarýn bir türlü duyamayýp, kýzým sana söylüyorum gelinim sen anla, tarzýnda aracý þahýslara söylenen efelenme türküsü nakaratýdýr bu. Halbuki haddini hududunu bilen insan tarafýndan kolay kolay sarf edilen bir medeniyet cümlesi de deðildir zaten.

Çünkü insanlarýn kim olduðunu sorgulamaktansa kim olduðunu bildirmek esastýr medeniyetin hukuki kollarýnda… Fakat siz eðer haksýzsanýz kim olduðunu bildirmek yerine kim olduðunu sorgularsýnýz. Neredeyse hemen her cümleniz ‘’sen kimsin’’ diye baþlar… ‘’kim oluyorsun sen’’ ile devam eder, baskýn çýkma þirretini ele geçirdiyseniz ‘’haddini bil’’ ile sonuçlanýr. Fakat bu Ýngilizcenin Fallacy diye adlandýrdýðý safsata mantýðýnýn sonuçsuzluðunda sadece bir racon retoriðidir ve sonuçsuzluðuyla ise ayný cevaba maruz kalmanýz an meselesidir. ‘’Esas sen kim oluyorsun’’ diye baþlayýp ‘’sen haddini bileceksin’’ ile sonuçlanýr.

Hani bu tip insanlarý resmedecek olsak; maddi ve manevi kýymetini yüksek görüp, elalemin bir türlü anlayamadýðý insan tipleridir. Hani bunlar esasýnda bir ergen kavgasýnda þimdi “sen kimsin” diye sorma nezaketini, ergenliðinin “sen benim kim olduðumu biliyor musun” kabalýðý ile sözüm ona yontabilmiþ tiplerdir. Bunlar deðeri kendinden menkul þahýslar olmayýp genelde anne ve baba unvanýnýn veya variyetinin kanatlarý altýnda deðer kazandýðýný düþünen veya elde ettiði bir eþ sayesinde toplumun katmanlarýna aþaðýlayýcý ivme ile bakan insan tipleridir.

Gerçi bu tip insanlara eleþtiri yöneltmeden önce, onlara bu hakký meþrulaþtýran daha kötüleri de var. Mesela bu þahýslarýn densizliðine direnmek yerine onlarýn bu densizliðine alkýþ tutup, onun eþi üzerinden yerini saðlamlaþtýranlar… Yok yok bu kadar meridyen altý konularda yazamam ve yazmamalýyým, çünkü onlar büyük burunlarýný her yere sokma cüretini, sýrf densize yaranmak için gösterse de, ben her normal insan gibi Zeus’u Hades’e yeðlerim.

Neyse konuya geri dönecek olursak; asaletin bir edinim olmayýp bir kazaným olduðu, modern dünyamýza raðmen, asaleti hala elde etme edinimine yönelen ve bunun için kendini yükseltmektense etrafýný aþaðýlayan ve bu aþaðýlama argümanýna sadece bir eþ sahipliði ile yeltenen insanlar bazen bir þeyi göz ardý ederler. Göz ardý ettikleri ise insanlarýn olabilesi onurlarý ve gururlarýdýr.

Kendi yazdýðým bir hikayeyi anlatayým sizlere daha önce çeþitli yerlerde yayýmlanmýþ olan…

Karýnca Gururu

Bir gün Ormanýn kralý aslan yattýðý yerde sýkýlmýþ olacak ki, ormanýn içinde gezip uzun süredir ilgilenmediði tebasý ile haþýr neþir olmaya karar verir.

Teker teker gezerken bütün tebasý olan orman varlýklarýna selam vermeyi de ihmal etmez. Tabii bu durumdan teba çok hoþnuttur ve aslanýn etrafýnda ise dört dönmektedir. Ýþte bu ilgi karþýsýnda morali yerine gelen aslan keyiflenip gerinirken, o sýrada yerde yapraklarýn arasýnda ufak bir karýncanýn hýzla bir yere gittiðini görür ve ona da seslenir.

-Merhaba karýnca kardeþ, böyle nereye gidiyorsun?

Fakat karýncada herhangi bir tepki veya cevap hareketi yoktur. Aslan bu sefer bir daha ses eder.

-Heyyyy! Karýnca kardeþ, duymuyor musun sana seslendim.

Ýlginçtir ki karýnca yine cevap vermez, halbuki ufak bir karýncanýn, koca bir kral aslanýn sesini duymamasýna imkan yoktur. Bunun üzerine Aslan, pençesi ile karýncanýn önünü keser ve yine temkinli davranýp incitmemek için þöyle sorar;

-Yahu karýnca duymuyor musun, duymazlýktan mý geliyorsun? Ýkidir sana sesleniyorum, duymama ihtimalin yok gibi geliyor bana ve sen cevap vermiyorsun yine de…

Ýþte o zaman karýnca artýk cevap vermek gerektiðini anlar ve der ki;

-Bir de selam bekliyorsun düþüncesiz varlýk, geçen gün seni gördüðümde sana selam vermek için ayaðýna kadar geldim ve sen beni görmeden ezip geçtin anca daha yeni toparlanýyorum.

Bu sefer Aslan tebanýn bu küstahlýðýna þöyle cevap verir.

-Yahu küçücük karýncasýn, görmemiþiz iþte basýp geçmiþiz, ne yani kibir mi gurur mu sergiliyorsun þimdi sen bize?

Karýnca ise bu duruma þöyle cevap verir.

-Küçücük bir karýnca gözüne batmýyor da, küçücük bir karýncanýn gururu mu gözüne batýyor? Sence hangimiz daha gururlu, daha kibirliyiz?

Hani kýsaca anlattýk asaletmeap, yanlýþ anlaþýlmasýn hani, baþlatýlan þirretlikle cevap verip esas sen kim oluyorsun demek yerine, âcizane hududunuzu izah etmek istedik. Yani medeniyetsizce kim olduðunuzu sorgulamak yerine medeni bir þekilde kim olabileceðimizle hududunuzu belirledik. Tekrar tekrar reverans, tekrar takrar seremoni vs. vs. sayýn leydim.

Not: Bir zamanlar bulunduðum yerde yaþananlarý anlattýðým bu hikayede kiþi olay ve kurumlar, hayal ürünüdür.


Mehmet Fatih DOÐRUCAN

Temmuz 2010, Uþak

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.