Demek Ýyi Þeyler Yapýyoruz!!

11 Ekim 2010 01:20 / 1608 kez okundu!

 


Son günlerde, doða ve ekoloji mücadelesi hiç olmadýðý kadar gündeme geliyor. Haberlere çýkýyor, konuþuluyor, haklý bulunuyor ve yavaþ yavaþ da olsa kitleleþiyor. Allianoi’nin üzerine baraj yapýlmak istenmesi, Ýstanbul Boðazý’na Ýstanbul’un nefesini kesecek þekilde yapýlmak istenen 3. Boðaz Köprüsü, nükleer santral, HES’ler, Küresel Ýklim Deðiþikliði’ne karþý gerçekleþen (gerçekleþecek olan) küresel mücadeleler.

Mücadele, uzun süre sonra salonlardan çýkýp sokaklara iniyor. Sokaklarda da, salondaki insanlarýn yanýna yeni yeni yüzler katýlýyor, çoðalýnýyor. En son Yeþiller Partisi’nin 3. Boðaz Köprüsü’ne karþý gerçekleþtirdiði “2 Milyon Ýstanbullu” kampanyasý ile ortaya çýktý bu. Ýstanbul’un kýyýlarýnda insanlar bir çaðrý üzerine toplandýlar, mumlar yaktýlar ve kentlerinin ulaþým politikasýna dahil oldular. En yakýn ise, 10.10.10 var. Küresel bir eylem günü. Milyonlarca insane kendi kentinde sokaða çýkacak, küresel ýsýnmanýn durdurulmasý için taleplerini ortaya koyacaklar, yeni örgütlenmelere gidecekler, var olan örgütleri büyütecekler. Bir grup þehrine bisiklet yolu isterken bunun yanýnda, bir grup da Allianoi’ye gidecek. Orada yapýlan, gözler önünde, katliama tekrar ilgi çekecekler. Doða ve ekoloji mücaledesinin etkili olduðunu anlamanýn bir yolu da “karþý taraftan” gelen tepkiler. Benzeri eylemlerde ve etkinliklerde hiç ses çýkmazken medyada, artýk medyanýn “ünlü” kalemlerinden de tepkiler gelmeye baþladý. Tabii ki bu tepkiler kendi fikri ve maddi dünyalarýný destekleyecek þekilde gerçekleþiyor.

Ýlk “fikir beyaný” Murat Bardakçý’dan geldi ve Habertürk Gazetesi’nde basýldý. Gazete’nin sahibinin Ciner Grubu olmasý ve enerjide gösterdiði faaliyetlere dikkat çekmek gerek. Ne demiþ Murat Bardakçý?

“Üzerine eski, rengi uçmuþ bir tiþört geçirin, haným iseniz saçlarýnýzý taramaktan vazgeçin, þayet erkekseniz sakal traþýnýzý birkaç gün ihmal edin, meramýnýzý 150 kelime ile sýnýrlý peltek bir Türkçe ile ifadeye çalýþýn, ayný tornadan çýkmýþ sloganlarý hiç durmadan tekrarlayýn ve her üç kelime arasýnda “Hayýýýýr!” çýðlýklarý atýn, sonra da gidip kendinizi biryerlere zincirleyin...

Bu tavsiyelerime eksiksiz þekilde uyduðunuz takdirde “çevreci” ve “yemyeþil” bir entellektüel oldunuz demektir! ” (…) “ Boðaz’da inþa edilecek üçüncü köprüyü hedef alan patýrtýlar daha bitmeden, çevrecilerimize yaz aylarýnda yepyeni bir eðlence çýktý: Bergama taraflarýnda yapýlan ama henüz faaliyete geçmeyen Yortanlý Barajý bahanesi ile Allianoi yaygarasý! Çevrecilerimiz, Allianoi olduðu iddia edilen yerde birkaç günden buyana “Hayýýýýr!” çýðlýklarý atarak kendilerini daðlara-taþlara zincirlemekle ve dâva üstüne dâva açmakla meþguller.”

Bardakçý, hýzýný alamamýþ olacak ki, birkaç gün sonra ayný konu üzerine ve ayný düzeyde bir yazý daha yazdý. Onun býraktýðý yerden bayraðý Sabah Gazetesi’nin güzide yazarý Emre Aköz devraldý. Her konuyu 12 Eylül Referandumu’na baðlayan Emre Aköz, Türkiye’de aptallýðýn % 42’ye düþtüðü yazýsýnýn hemen ardýndan yazdýðý yazýda þunlarý söyledi:

“Boðaz'a yapýlacak 3'üncü Köprü ve çevre yollarý nedeniyle depreþen "aðaç fetiþizmi"...

2 milyon aðacýn kesileceðini iddia ediyorlar. Rakama itirazým var ama bir an için doðru olduðunu varsayalým...

Ne var bunda? Bugün 2 milyon kesersin, yarýn 4 milyon aðaç dikersin.

Artýk iþler eskisi gibi deðil: Yeni teknik ve teknolojiler kaybedilen aðaçlarý, hýzla yenilememizi mümkün kýlýyor.

Kafkaslar'dan gelen Karadeniz Otoyolu, Balkanlar'a baðlanacak. Ýstanbul'u beslemek için de gerekli o köprü ve çevre yollarý. Yapmaya mecburuz.

Üçüncü köprüye karþý çýkanlarý izlemiþtim ekranda: 10 protestocudan 9'unu gözüm bir yerlerden ýsýrdý; ben diyeyim Cumhuriyet mitingleri, siz deyin "Hayýr"cý kalabalýktan bir kesit. Tek bir büyük aile gibi! ” Aköz, ne kadar güzel baðlamýþ bir paragrafta her þeyi. 2 Milyon aðaç kesersin, yarýn 4 milyon aðaç dikersin cümlesiyle aslýnda tamamen açýklýyor mantýðýný Aköz. Çevre ve orman ile olan bilgi baðý iþte bu kadar. Daha fazla yazýp, sinir bozmaya ve ciddiye almaya gerek yok bana kalýrsa. Sabah Gazetesi’nin de sahibinin hangi grup olduðuna ve onun da çevre mücadeleleri ile karþý karþýya kalan yatýrýmlarýna dikkat çekmek gerek. %42’lik aptal kitle (ama aman hepsi demeyelim, çýkar dava falan açarlar, para kaybederiz. 10’da 9’u diyelim), darbeci kitle yapýyor bunlarý. Gerçi darbecilik þimdi “out” sanýrým. Baþka örgüt isimleri dolanýyor ortada.

Ve, son “fikir beyaný” Taraf Gazetesi’nin en çok baðýran yazarýndan geldi. Rasim Ozan Kütahyalý ne yazmýþ?

“Modern insanýn, modern zihniyetin ve dolayýsýyla modern medeniyetin tabiat ile iliþkisi baþtan sona problemli ve sakat bir iliþki... Bugün “çevre/ekoloji sorunlarý” gibi kulaklara çok alelade gelen meselenin kökü oraya dayanýyor. O sebeple ben “çevre/çevrecilik” gibi tanýmlarýn bu hayati meseleyi “bir kýsým entelin uðraþý” haline getiren bir algý yarattýðý kanaatindeyim. Türk Yeþil Hareketi eðer var olacaksa þu anki ithal dil ve üslupla bu iþi götüremez, kitleselleþemez, marjinal bir hareket olarak kalýr... Ayný problem deðer verdiðim bir insan olan Ömer Madra’nýn dilinde de var. Günümüz insaný yaklaþýk 30 yýldýr “Çok yakýnda dünya mahvolacak, her gün þu kadar canlý gidiyor, yok oluyoruz” söylemini duyuyor, vicdani duyarlýlýðý üst seviyede insanlara da bu söylem inandýrýcý gelmiyor artýk.”

Tamamen iyi niyetle yazýlmýþ bir yazý da bu. Sorulsa, kesinlikle iyi niyetle ve destek olunmak için yazýldýðý söylenecektir. Yeþil Hareket’in etkili teorisyenlerinden olan Rasim Ozan Kütahyalý’nýn televizyonda yaptýðý programýn Kanaltürk’te olmasý önemlidir. Kanalýn sahibi olan grubun gazetesinde ve televizyonunda yaptýklarýný en iyi Ýzmirli çevre ve ekoloji mücadelecileri bilecektir. Bergama’da bulunan altýn madeninin sahibidir bu grup.

Sonuç olarak, bir hareketin baþarýlý olmaya baþlamasý, etkisinin artmasý ve kalabalýklaþmasý ile ölçülebildiði gibi, ondan rahatsýz olanlarýn sayýsýnýn artmasý ile de ölçülebilir. Gelen tepkilere, tepkilerin geldiði yerlere ve gelen tepkilerin üsluplarýna bakarsan þunu gönül rahatlýðýyla söyleyebiliriz: Demek Ýyi Þeyler Yapýyoruz!!


Koray Doðan Urbarlý

10.10.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.