Türkiye 16 Nisan'da saha deðiþimine hazýrlanýyor; Futbol sadece futbol deðildir!

18 Þubat 2017 18:38 / 2848 kez okundu!

 

 

"Eski hileli sahayý yapanlar, kötü sahayý daha da batýranlar, maçlarý týkayanlar, sonuçlarýný beðenmedikleri maça askerle müdahale edenler, ideolojik körlüklerle ayný safa düþenler; ayný sahada maç yapmaya devam etmek için Hayýrcýlýk yaparken; yeni bir saha için deðiþim isteyenler de #EVET safýnda toplanýp hayýr iþlemeye hazýrlanýyor."

******

 

TÜRKÝYE 16 NÝSAN'DA SAHA DEÐÝÞÝMÝNE HAZIRLANIYOR; FUTBOL SADECE FUTBOL DEÐÝLDÝR!

 

12 Eylül, bir darbeye ancak baþarýlý olduðunda darbe diyebilenlerin favori darbesiydi. Bu kesimin maðduriyet edebiyatlarý 15 Temmuz'daki darbeye karþý halk direniþiyle bitti. Þimdi bu arkadaþlarýn çoðu ne yazýk ki Hayýrcý :(

Cunta anayasasýnda niteliksel deðiþim getirecek olan bir anayasa referandumu öncesindeyiz.

CB seçimiyle milletvekillerinin tamamýnýn seçiminin ayný anda yapýlmasý; deðiþikliklere siyasi partiler yasasý deðiþiminin eklenmemiþ olmasý; dolayýsýyla adaletsiz seçim barajýnýn ayný kalmýþ olmasý; din derslerinin zorunlu tutulmasý ve içeriðinin de esas olarak Sünni Ýslam anlayýþýna göre düzenlenmiþliðine devam edilmesi; deðiþikliklere modernleþtirilmiþ bir Sancak sisteminin eþlik etmemesi vb. sorunlar gösteriyor ki, 15 Temmuz sonrasýnýn kimi aþýrýlýklarý ve yeni anayasa deðiþiklikleri ve paralelindeki kimi kafamýza yatmayan yönleriyle gelecekte de uðraþacaðýz. Bunu sürdürebilmek ve ilerlemeye devam edebilmek için; öncelikle darbeye karþý direnen halkla yan yana durulmalý, bu duruþ, sonrasýnda da sürdürülmeliydi.

Oysa Anayasa yapma esas olarak politik bir iþtir, her zaman eksiktir. Yapan askeri cunta deðilse; siyasetin o günkü dengesinin elverdiðince yapýlýr. 

O yüzden çok açýktýr ki, 16 Nisan sonrasýnda #evet diyerek 100 yýllýk tarihsel çoðunlukla ayný safta duranlarýn sürece yönelik eleþtirilerinin etkisi; eski ve yeni Hayýrcýlardan kuþkusuz daha fazla olacaktýr. 

Bu ülke müslümanlarýn deðiþtiði kadar deðiþecek" ise; bu deðiþimin yanýnda ilerlemek, deðiþime katalizör olmak, onu kolaylaþtýrmak yaþamsaldýr. Kategorik yandaþlýk ya da kategorik karþýtlýklar halkýn uzun erimli çýkarlarýna uymaz. Süreci doðru etkilemek için, eleþtirilerimizi saklamak deðil mutlaka uygun biçimlerde dile getirmek de gerekir. Yani sürece yönelik kimi eleþtirileri olanlarýn Hayýr safýnda durmak yerine, eleþtirileriyle #EVET demesi mümkündür.  

Anayasa deðiþikliklerine neredeyse ayný eleþtirileri yönelten bir kýsým EVETçi ile bir kýsým HAYIRcý ya da bir BOYKOTçuyu birbirlerinden ayýran þey bir uçurum deðildir.

Týpký futbolun sadece Futbol olmadýðý gibi...

Ülkemizde 100 yýldýr yapýlan politik maçlarýn sahasý deðiþiyor.

Eski sahayý zaten cuntalar hazýrlamýþtý. 35 yýldýr sahanýn akan yanlarýný, kokan taraflarýný onarýp durduk. Vesayetçiler sýkýþtýkça hakemleri kullandý, olmadý kale direkleriyle oynadý, kurallarý deðiþtirdi, 367 kararýyla sahayý seyirci tarafýndan seçilen çift orta hakemle iþlemez hale getirdi. Þimdi yapýlan esas olarak orta hakemleri tekleþtirmektir.

Yasama-Yürütme-Yargý iþlemleri yani Politika, 16 Nisan'dan sonra artýk yeni bir sahada yapýlacak. Tahkim Kurulunun yani Baðýmsýz Yargýmýzýn, yeni eklenen sözle ayný zamanda tarafsýz da olmasý umut ediliyor.

Futbol federasyonumuzun yaþý gençleþtirilerek (18) Yasamanýn, asli görevi olan yasa yapma iþine dönmesini saðlamak; böylelikle de aslýnda Yürütmenin (futbol kulüpleri, kulüpler birliði ve hakemlerinin) tasallutundan kurtarýlmýþ bir Yasama amaçlanýyor. 

Özetle politikada saha deðiþiyor. Bundan böyle maçlarýn daha adaletli yönetilmesi, kararlarýn daha hýzlý verilmesi, seyircinin en fazla estetik hazzý almasýnýn saðlanmasý ana hedef. 

Ancak unutmayalým ki istemlerle, gerçekleþenler her daim çakýþmayabilir. 16 Nisan'dan sonra da, diyelim ki bir 35 yýl daha, yeni sahanýn akan, kokan yerleri, hesaba katýlmayan sorunlarýyla uðraþacaðýmýz bellidir. 

Demokrasi amaç deðil araçtýr. Demokrasi cennet deðildir, hayaldeki "cennet"e giden yoldur. Kervan da her zaman yolda düzeltilir. 

Yeni bir ülke, yeni bir coðrafya, yeni bir dünya olacak önümüzde. Biz bu arenada daha etkili olmak için yeni bir saha yapmak zorundayýz.

Eski hileli sahayý yapanlar, kötü sahayý daha da batýranlar, maçlarý týkayanlar, sonuçlarýný beðenmedikleri maça askerle müdahale edenler, ideolojik körlüklerle ayný safa düþenler; ayný sahada maç yapmaya devam etmek için Hayýrcýlýk yaparken; yeni bir saha için deðiþim isteyenler de #EVET safýnda toplanýp hayýr iþlemeye hazýrlanýyor.

Bunlarý akýlda tutarsak; dün ortak bir cephede toplanmýþlarýmýzýn, bugün baþka ittifaklara meyyal olabileceðini ve yarýn da bir kýsmýyla yeniden baþka bir birliðin içinde yan yana durabileceðini görebiliriz.

Ve birbirimizi o kadar üzmemeye dikkat ederiz. 

Çünkü o momentlerde aramýzdaki farklar; zamanýn ruhunun bize o an görünen kýsmýný algýlayýþýmýzdaki nüanslardan kaynaklanýyor. 

Bu nüanslar için; gençliklerinde birbirlerine sýrtýný vermiþlerin, dostluklarýný zedelemesi hüzünlüdür ve yazýktýr.

Hayat bir yol ise, yoldaþlýklarý ýskalamayalým. Çünkü bu, hayatý ýskalamak demektir.

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

18.02.2017

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Þubat 2017 13:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.