Burjuva Demokratik Devrimi neyi başarıyor?

25 Ağustos 2014 22:39 / 2162 kez okundu!

 

 

Niye Burjuva Demokratik Devrimi oluyor diyoruz? Başarılan, değişen ne? 

1- Osmanlı'dan beri hakim üretim biçimi olan antika devletçi üretim biçimi tarihe karışıyor. Bizim solcular ve HDP bunu görmüyor. Canları görmek istemiyor. Çünkü kendileri de devletçi olduğu için, bu devletçi sistemin değişmesini istemezler. O yüzden gidip gidip CHP'ye ittifak teklif ederler. Bu yüzden kimlik sorunlarını da CHP ile çözmek isterler. Bu yüzden CHP’den kendilerini solcu olarak ifade edenlerin kopup HDP'ye katılmasını beklemektedirler. AKP'ye de bu yüzden karşıdırlar. Bunun da adını böyle koymazlar. Türlü çeşit bahane getirirler. Asıl konu budur. 

Her ikisi de- CHP de HDP de -eski tip solcular da devletçidir. Bu yüzden Kemalizm’den tamamen kopamazlar. Bu yüzden kimlik sorunlarını da yine devletçi sistem içinde çözmek istedikleri için, CHP mantığına yakın, AKP mantığına uzak durduklarını görüyoruz. Devletçi kafaları değişmeyecek ise, ne değişecektir ki? Özelleştirmeler ile Osmanlı'dan beri egemen olan sınıf-devlet sınıfı-burjuva demokratik devrim ile iktidardan indiriliyor. O özelleştirilen devlet işletmelerini -mülkiyeti Osmanlı'dan beri elinde tutan egemen devlet sınıfı elinde tutuyordu, soyuyordu... Bunlar TC'de CHP oldu. Özelleştirmeler ile mülkiyet egemen sınıfın-devlet sınıfının elinden çıkıyor. Bu yüzden hem egemen sınıf-CHP hem de eski sistemin muhalefeti olan bizim eski tip solcular -HDP dahil -özelleştirmeleri istemezler. İkisinin de kurduğu, kuracağı sistem devletçi olduğu için böyledir bu. Devletçi sistemlerden de demokrasi çıkmayacağı açıktır. Burjuva demokratik devrimi-Osmanlı'dan beri temelde aynı olan -hiç değişmeyen devletçi mülkiyeti egemen sınıfın elinden alıyor. Bakın devrim böyle olur. Öyle şapkayla devrim olmuyor. Bunu çözmeden de ileri doğru adım atılamazdı... Osmanlı'nın hakim üretim biçimi devletçi mülkiyet olduğu için- özelleştirmeler yolu ile bu antika devletçi üretim biçimi tarihe gönderilince- bakın Osmanlı -egemen devlet sınıfı-nihayet ancak böyle tarihe gidiyor. Alfabe değişince Osmanlı yıkılmadı yani. Mülkiyet ilişkilerine- üretim biçimine bakacaksınız. İşte burjuva demokratik devrimi her şeyden önce bunu başarıyor. Devletçi sistem... Devletçi sistemde mülkiyeti elinde tutan sınıf - egemenliğini kaybediyor. Bu devrimdir. Ne varsa özel sektöre bıraktığınız zaman devlette bir şey kalmayınca soygun bitmiş oluyor. Buradan da refahı artırma şansı oluşuyor. İşte bu sayede o dev yatırımlar yapılabiliyor. Temel kavga budur. Demokrasi sorunlarının çözüm yolunun başlangıcı da buradan geçiyor. Bu süreç AKP liderliğinde yürüyor. AKP ile temsil edilen sınıflar önce gelişti, sonra siyasete girdi. AKP ile temsil edilen burjuvalar ve emekçi sınıfların ittifakı, kendi yerel Müslüman kültürüne dayanarak bunu yapıyor. Avrupa merkezli bakanlar ise, Avrupa'daki gibi burjuvalardan aristokrasi bekliyor. Burası ağırlıkla Müslüman kültürüne dayalı insanlardan oluştuğu için, doğal olarak burjuva demokratik devrimi de Müslüman kültürüne yaslanıyor. Bu durum yaşanmakta olanın sınıf mücadelesi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tabi ki sadece sınıf mücadelesi değil bu. Ama sorunların kaynağı egemen devlet sınıfı olduğu için, egemen sınıfın iktidardan indirilmesi, sorunların çözüm yolunu açıyor.

 

2- DEMOKRASi GELIŞİYOR. BAĞLI OLARAK KİMLİK SORUNLARI ÇÖZÜLÜYOR... Tarihe gitmekte olan antika devletçi üretim biçiminin egemenleri iktidardan indirilirken - başta Kürt sorunu olmak üzere, bütün kimlik ve inanç sorunlarını demokrasi yönünde çözme şansı oluşuyor. Eğer burjuva demokratik devrimi güçleri -başta AKP-egemen sınıfı-devlet sınıfını iktidardan indirme mücadelesinde önemli yol kat etmeseydi - Kürt sorununu da diğer kimlik ve inanç sorunlarını da çözme konusunda yol açılamazdı. Kimlik siyaseti yapanların -başta HDP-önce bunu görmesi gerekiyor. Bu yüzden kimlik siyaseti yapanların burjuva demokratik devrimi güçleri ile demokrasi konusunda yan yana yürümesini savunuyoruz. Yeni demokratik eşitlikçi federatif bir anayasanın yapılabilmesinin yolu buradan geçiyor.

 

3- DÜNYAYA KATILIYORUZ... Artık ulus devletçi sistemler çözülüyor. Küreselleşme gelişiyor. Sınırlar anlamını yitiriyor. Ulus devletlerden kaçıp dünyayı dolaşan küresel sermaye buraya da geliyor. Böylece hem demokrasiyi geliştirme hem de refah ve kalkınma getirme şansı oluşuyor. Bu yüzden burjuva demokratik devrimi küresel sermaye ile bütünleşiyor.

 

4- ADINI NİYE BURJUVA DEMOKRATİK DEVRİMİ KOYUYORUZ. O da başka yazıya.......

 

Hakan DEMİRCAN

25.08.2014

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.