Seçim Þaklabanlýklarý

05 Haziran 2018 14:45 / 1276 kez okundu!

 

Seçim Þaklabanlýklarý

 

Seçim beyannamelerinde birçok vaatte bulunulur. Önemli olan bu vaatlerin gerçekleþmesini saðlayacak iradedir. Dolayýsýyla bizim gibi yýllarýný lafla geçirmiþ ülkelerde, halk çok umursamaz bu beyannameleri ama bunu ortaya koyan kimmiþ bakar. Alýþýk zira, bol keseden atanlara neredeyse meydanlarda para basanlara, esip gürleyip, iktidara gelince, tüm vaatlerini unutanlara. En çok da kendisini sol diye tarif edenlerin, meydanlarda þirinlikler yapýp, gerçekte halktan nasýl nefret ettiklerini de yaþayarak öðrendi.

 

*****

 

Seçim Þaklabanlýklarý 

 

Seçim beyannamelerinde birçok vaatte bulunulur. Önemli olan bu vaatlerin gerçekleþmesini saðlayacak iradedir.

Dolayýsýyla bizim gibi yýllarýný lafla geçirmiþ ülkelerde, halk çok umursamaz bu beyannameleri ama bunu ortaya koyan kimmiþ bakar.

Alýþýk zira, bol keseden atanlara neredeyse meydanlarda para basanlara, esip gürleyip, iktidara gelince, tüm vaatlerini unutanlara.

En çok da kendisini sol diye tarif edenlerin, meydanlarda þirinlikler yapýp, gerçekte halktan nasýl nefret ettiklerini de yaþayarak öðrendi.

Dili, dini, kültürü, inancý, yaþam tarzýna karþý yapýlanlarý býrakýn müziði yahu kendi müziði bile yasaklandý bu ülkede. Ve bunlar kodlandý genlere. Unutulmaz ve unutulamaz.

Ýlk kez seçtikleri liderleri idam edildikten sonra, hiç utanmadan CHP’nin o dönemki kurmaylarý, “hak ettiler” diyebildi. Zaten sonra da halka karþý tepeden bakýþ, onlarý hor görme hiç bitmedi.

Sahiden bu CHP zevatý, halký küçümsemeye hala devam ediyor. Sanýyor ki, meydanlardaki þaklabanlýklarýný halk yutar. Millet, gülüp geçiyor. Elbette yutan bir kesim var. Ancak onlarýn bir kýsmý týbbýn alanýna giriyor. Bir kýsmý da yarattýklarý dinin beyni saf dýþý býrakan müridleri olduðundan, yapacak bir þey yok. Ha þimdiki FETÖcüler, ha bu putçular. Zerre fark yok aralarýnda.

Seçim beyannamelerinden, ülkedeki geliþim çizgisini okuyabilirsiniz. Nereden nereye gelinmiþ; özellikle ekonomik vaat ve rakamlarý, standartlardaki deðiþimi görebilirsiniz.

Bir ara 2002-2015 arasýndaki AK Parti ve CHP seçim beyannameleri hakkýnda iki adet yazý yazmýþtým. CHP’nin tüm beyannamelerinde, “demokrasi, hak-hukuk, özgürlük” gibi kavramlar hep vardý. Yani çok daha önceleri de darbecileri alkýþlarken de.

Yýl olmuþ 2018 hala darbecileri destekliyorlar ve yine ayný kavramlarý da kullanýyorlar. Bu zihniyetin enteresan bir özelliði bu. Kavramlara yükledikleri kendine özgü anlamlarý var. Evrensel anlamda kullanmazlar hiçbir zaman. Onlar, demokrasi diyorsa, siz bundan evrensel literatürdeki demokrasiyi anlarsanýz, hata etmiþ olursunuz. Yaþayarak öðrendik bunlarý. Kavramlarý nasýl öldürdüklerini göre göre geçti yýllarý bu ülkenin.

Bu yüzden þimdi meydanlarda, besmele çekince, halký tavlayacaðýný sanarak, daha da itici olduklarýnýn farkýnda deðiller. Üstelik komik hallere de düþüyorlar. Muharrem Ýnce, abdestsiz sokaða çýkmadýðýný ve dini bilgisinin fevkalâde olduðunu söylerken, Elif tablosunu ters tutmalar, daha önceki dönemlerde iftar sofrasýnda ezan okunmadan su içmeler gibi komiklikler.

Evet, din, bizim toplumda etkili ve kullanýlmaya müsait bir alan. Ancak, köprünün altýndan çok sular aktý. Ýçinde çeþitlilikleri barýndýran bir parti AK Parti. Liderinin dindarlýðý ve yaþam tarzý sonradan edinilmiþ bir þey deðil. Dolayýsýyla Erdoðan bu kitleden dindar biri olduðu için oy almýyor. Önemli bir unsur ama  burada sahicilik söz konusu.

Sosyal medyanýn böyle günlerde tadýna doyulmuyor. CHP’liler abdesti savunurken, AK Partililerin, “Laiklik elden gidiyeeah!” yazýp, dalga geçmeleri “CHP, ülkeye þeriatý getirecek!” ya da “Ýrtica hortladý!” gibi ironik paylaþýmlarla, bunlarý aslýnda yaptýklarýyla yüzleþtirmeleri, sahiden komedi filmlerini aratmýyor.

Gerçekten bu insanlar nasýl bir tornadan geçtiyse, mukayese ve düþünme gibi dertleri yok. Maalesef en eðitimlileri bile ülkesini tanýmýyor. Önyargýlarýnýn esiri olmuþlar. AKM’nin yerine Türkiye’nin en büyük opera salonlarýndan biri yapýlýrken, ekrandaki akademisyen, “Bunlar, opera ve tiyatrolarý kapattýlar” diyor. Çünkü ona göre, bu ‘gerici zihniyetle’ tersi olamaz.

Aslýnda Erdoðan nefretinin ortak nedeni, küçümsedikleri ve hor gördükleri bir irade tarafýndan yönetiliyor olmak.

Gerisi laf ve gerçek nedeni gizlemekten baþka bir þey deðil.

 

Güldalý COÞKUN

muzakerat.com

04.06.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.