AK Parti ve Seçimler -2

28 Ocak 2019 12:58 / 1150 kez okundu!

 

 

28 Þubat darbesi, dönemin hükümeti REFAHYOL’a karþý yapýlmýþtý. Müslümanlara karþý cadý avý baþlatýlmýþtý, M,medya aracýlýðýyla þeriat korkusu pompalanýrken, gerçekte bankalar hortumlanmýþ ve ülkenin kaynaklarý heba edilmiþti. 2001 krizinin en büyük nedenlerinden biri de 28 Þubat darbesidir diyebiliriz.

 

****

 

AK Parti ve Seçimler -2

 

28 Þubat darbesi, dönemin hükümeti REFAHYOL’a karþý yapýlmýþtý. Müslümanlara karþý cadý avý baþlatýlmýþtý. Medya aracýlýðýyla þeriat korkusu pompalanýrken, gerçekte bankalar hortumlanmýþ ve ülkenin kaynaklarý heba edilmiþti. 2001 krizinin en büyük nedenlerinden biri de 28 Þubat darbesidir diyebiliriz.

Milli Görüþ Hareketi aðýr bir darbe almýþtý ve hareketin içinde yer alan yenilikçi kanat, Erdoðan’ýn liderliðinde, bir çalýþma baþlattý. Yeni bir parti kuruldu. Bu parti merkez sað rolünü üstlenecek, sadece Ýslami kesimin deðil, ANAP, DYP gibi partilere oy verenlerin de temsilcisi olacak biçimde örgütlenmeyi seçtiler.

“Milli Görüþ gömleðini çýkarttýk!” diyecekti Erdoðan. Ýstanbul baþarýsý gibi bir referans ile gençliðinden beri siyasetin içinde olan Erdoðan, halkýn nabzýný iyi tutmuþ, hapiste geçirdiði süreçte, ülke sorunlarý ve çözümleri üzerine düþünmüþ ve planlar yapmýþtý.

Ýyi organize olmuþ bir hareket olarak, seçimi kazandýðýnda sanki yýllardýr ülke yönetmiþ bir parti gibi, çalýþmalarýna baþladý. Bu sýrada Cumhurbaþkaný da A. Necdet Sezer idi.

AK Parti, hedefine ulaþmak için kýlý kýrk yararak hareket etmek durumundaydý. Her an kapatýlma tehlikesi ve ensesinde vesayetçilerin soluðuna karþýn hem en iyi hizmeti yapmak hem de kendisini tanýmladýðý kimliði kabul ettirmek zorundaydý.

AK Parti, “Muhafazakâr Demokrat” bir parti olarak, siyasi arenada yerini almýþtý. Ülkenin acil sorunlarý vardý ve ilk iþi “Acil Eylem Planý” adýný verdiði bir planla, kanamayý durdurmak olacaktý.

Bu tarz çalýþma stili bile alýþýldýk deðildi. Oldukça proaktif ve konulara hakim duruþuyla, birçok kesimin ilgi odaðý olmayý baþarýyordu. Bu arada Sezer’in iþleri yokuþa sürmesini, baþörtüsü nedeniyle Çankaya’ya eþsiz gidilen davetleri, incitici ve ötekileþtirici ifadeleri hep sabýrla karþýladýlar.

2004’te yerel seçimler yapýlacaktý. Bu ayný zamanda onlar için bir karne olacaktý. Ekonomiye aðýrlýk verildi. IMF ile mevcut bir anlaþma vardý ve gereðini yapmak durumundaydýlar.

AK Parti ve Lideri, halka ne yapýp yapamayacaðýný, elindeki olanaklarý nasýl kullanacaðýný daima açýk bir dille anlattý. Ýlk yerel seçimde oylarýný yüzde 35’ten 42'ye çýkarttý. Artýk ekonomideki yaralar, hýzla sarýlýyor, iþsizlik ve enflasyon oranlarý düþüyordu.

Ýkinci aðýrlýk verdiði konu ise dýþ politika idi. 1959 yýlýnda baþlayan AB hedefi, AK Parti için de önemli bir hedefti. Bunun için 2003 yýlýnda Reform Ýzleme Grubu oluþturulmuþ ve ülkenin ihtiyacý olan reformlarýn yapýlmasý için çalýþýlmaya baþlanmýþtý. Ancak 2006 yýlýnda Kýbrýs’ýn tam üyeliði ile AB ile iliþkiler askýya alýnmýþtý.

AK Parti, gerek darbeler ve gerek krizler yüzünden halkýn devlete ve siyasetçiye karþý yitirilmiþ güvenini onarmak istiyordu. Sistemin ötekileþtirdiði tüm kesimlerin talep ve ihtiyaçlarýný biliyor ancak defalarca kapatýlmýþ bir partiden geldiði için ihtiyatlý davranýyordu.

Zaten ilk genel seçime doðru bir hareketlenme baþlamýþtý. 2006 yýlýnda Ýslami kimlikli biri, Danýþtay’a saldýrýyor, “Þeriat istiyorum” diye baðýrýp bir üyeyi öldürüyordu. Arkasýndan Cumhuriyet gazetesine bombalar atýlýyor ve aslýnda darbe ortamý yaratýlmaya çalýþýlýyordu.

Laiklik karþýtý bir parti olduðu iddiasýyla, Cumhuriyet Mitingleri düzenleniyor, cübbeli hukukçu veya bazý akademisyenler Anýtkabir’e yürüyor, kaos yaratýlmaya çalýþýlýyordu.

Tüm bunlar olurken Hükümet, sakinliðini koruyor ve akýllýca açýklamalar yapýyordu.

(Devam edeceðiz)

 

Güldalý COÞKUN

muzakerat.com

21.01.2019

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.