Olimpiyatlar ve Londra

01 Aðustos 2012 13:04 / 1724 kez okundu!

 


Yaþadýðýnýz þehirde Olimpiyatlarýn düzenleniyor olmasý deðiþik bir duygu doðrusu; Pazar günü itibariyle atmosferi tam anlamýyla özümsemek için biraz erken ama gelen turist ve sporcu kafilelerinden ötürü þehirde gözle görülür bir canlýlýk hakim. Burada yerleþik olanlar için güzel haber; endiþeyle beklenen hatta pompalanan o kaos teorisi, henüz gerçekleþmedi. Atletizm oyunlarýnýn baþlamasýyla, ulaþýmýn çekilmez hale geleceði söyleniyor ama bu kehanet, biz Ýstanbul deneyimi olan insanlarý çok da korkutamýyor.

Hava ilginçtir, Ýngiltere kriterlerinin bile altýnda seyrediyor. Yani kötünün kötüsü böyle birþey olsa gerek. Uzun yýllarýn en yaðmurlu Temmuz ayý yaþýyoruz ve son 3 gün hariç neredeyse her gün yaðmur yaðdý. Hafta sonu açýk havada yapýlan kano, plaj voleybolu, bisiklet gibi oyunlarda yarýþan sporcular için çokta hoþ bir havayla karþýlaþmadýlar.

Oyunlarýn açýlýþý ise etrafýmda bulunan insanlarda farklý tepkiler yaratmýþtý. Bana göre güzel süslenmiþ, Olimpiyat oyunlarý ruhundan çok müzikal tadýnda geçen, alt mesajlý tipik bir propaganda gösterisiydi ama en azýndan prodüksiyon olarak hakký verilmiþti. Ayrýca 2004 yýlýnda ülkemizde düzenlenen Eurovizyon yarýþmasýnda, bir gelenek olan, þarkýyý söyleyecek ülkeleri tanýtmak yerine, her þarký öncesinde ülkemizi tanýtan VTR’ler yayýnlayan bir ülkenin evladý olarak propaganda kýsmýný çok eleþtiremem. Ayrýca etraftaki her Britanyalý þu anda ne kadar gururlu olduðundan bahsettiðine göre, onlar adýna baþarýlý geçtiðini söyleyebiliriz.

Açýlýþýn vurguladýðý bir diðer konu da kýsa adý NHS (National Health Service) ulusal saðlýk hizmetlerinin Britanyalýlar için ne kadar önemli olduðuydu. Sadece NHS için kurgulanan bir prodüksiyon, halkýn ücretsiz saðlýk hizmetleri saðlayan NHS’le ne kadar gurur duyduðunu gösteriyordu. Zaten Britanya’da, Britanya’nýn bütün halklarý simgeleyen mavi-kýrmýzý-beyaz renkli, “Union Jack” denilen bayraðý bile arkadaþ ortamýnda eleþtirilebilirsiniz ama ayný þeyi NHS için yapmanýzý tavsiye etmem. Umarým bu örnek NHS’in önemi hakkýnda bir fikir veriyordur.

Þu anda hükümette yer alan Muhafazakar Parti ise üniversite harçlarýný bir anda % 300 arttýrýp, halka daðýttýðý yardýmlarý azalttýktan sonra –Londra’da geçen yýl çýkan isyanlarýn sebebi olarak gösterilmiþti- gözünü NHS’ye dikti. Bir çok bütçe kesintisi yaptý ve binlerce personeli iþten çýkardý fakat saðlýk hizmetlerini henüz paralý yapmaya muktedir olamadýlar. Zaten büyük ihtimalle bu onlarýn sonu olacaktýr. Ama politikacýlarýn her yerde ayný olduðunu görmek ilginç. Fakat insanlar politikacýlara raðmen, NHS desteklerini, açýlýþýn tam ortasýna koydular. Ülke baþbakaný David Cameron’un gazetecilerle yaptýðý hastane ziyareti sýrasýnda, ayaðýna galoþ giymediði doktor tarafýndan, yine gazeteciler önünde yüksek sesle uyarýldýðý hatta azarlandýðý bir ülkeden bahsediyoruz. Demek henüz ileri demokrasiye geçememiþler.

Görünen en büyük sýkýntý ise bilet konusunda yaþanýyor. Biletler oyunlar baþlamadan aylar önce ilk kez satýþa çýktý ama yanýnda bir çok handikapý da beraberinde getirdi. Öncelikle tabi ki talip olan herkese bilet verilemedi. Zaten tarih biraz erkendi; hangi ülkelerin katýlacaðý ya da ülkenin hangi sporcusunun elemeyi geçtiði belli deðildi. Hangi takým ya da sporcu hangi tarihte yarýþacak bilmeden biletlere talip olmak çok da çekici deðildi.

Ayrýca bilet fiyatlarý tahmin edilenin üzerindeydi. Ortalama olarak £20 ila £150 arasýnda deðiþen biletlerin üst sýnýrý £725 olarak belirlenmiþti. Fakat ilk etap satýþýnda, biletleri daha çok çalýþanlarýna daðýtmak isteyen kurumlar, sponsorlar ve tabi ki karaborsacýlar satýn aldýðý için, insanlar daha sonra bu fiyatlarý da arar oldular. Biletler ikinci kere satýþa sunulduðunda ise daha az bilet kalmýþtý. Þu anda þehirde her yerde, kimde fazla bilet olduðu ve ne kadara satýldýðý, ilk konuþulan konulardan biri.

Bu denli bilet sýkýntýsýndan sonra, tribünler ilk günlerde boþ kaldý ve hükümet acilen bu kötü görüntünün önüne geçmek için bazý seçenekleri uygulamaya koymaya karar verdi. Bugünlerde askerlere, öðrenci ve öðretmenlere bilet verilmesi ve/veya 30 dakika uygulamasýna geçilmesi düþünülüyor. Buna göre, karþýlaþmadan 30 dakika öncesinden itibaren satýlmayan biletlerin giþede tekrar satýþa çýkartýlmasý öngörülüyor. Londra için pek de yabancý sayýlmayacak bir uygulama bu; West End Müzikalleri için de en avantajlý biletler, yine kapýdan ve son dakikalarda satýlýr. Ya da Wimbledon Tenis Turnuvasý için limitli sayýda bilet sadece £5 ücretle ayný gün kapýdan alýnabilir. Ama tabi o uzun kuyruða girmeyi göze alabilirseniz.

Þüphesiz biletlerin tekrar satýþýnýn gerçekleþmesi, birçok insaný oyunlara çekecek olsa da resmi yayýn kuruluþu BBC’nin hakkýný vermek lazým. Þu ana dek muhteþem yayýncýlýk yaptýlar. Zamanýnda ve konuya hakim yorumcularý, çekim açýlarý ve önemli detaylarý kaçýrmamalarýyla herkese “Olimpiyatlar nasýl yayýnlamalýdýr?” dersi vermekteler. Ayrýca websitelerindeki görüntü kalitesi, ulaþýlabilirlik televizyona da ihtiyaç býrakmamakta...

Ýnsan bütün bu atmosfere baktýkça, tabii ki Olimpiyatlarýn Türkiye’de yapýlmasýný içinden geçiriyor. Bu hafta Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan da Olimpiyat komitesine hitaben “Türkiye’nin neyinin eksik olup da olimpiyatlarýn Türkiye’ye verilmediðini” sordu. Haber sitelerindeki haberlerin altýnda, genelde mahalle kavgasýna benzer yorumlarýn sahibi AKP-CHP yandaþlarý bile aðýz birliði ederek, Olimpiyat Komitesi Baþkaný'na gerek býrakmadan, “neyimiz eksik deðil, neyimiz doðru diye sormak gerektiðini” yazmýþlardý. Ben o anda altyapý, ulaþým, organizasyon sorunlarýný düþünmeden, ülkenin en önemli sporu olan futbolu, senelerdir Ömer Üründül’ün yorumladýðýný hatýrladým. Bu bile baþlýbaþýna halledilmesi gereken bir konuydu. BBC kalitesini daha sonra düþünürüz.

Ayrýca Atina örneðinde olduðu gibi, Olimpiyatlar, þehre medeni bir toplu taþýma sistemi getirerek, Atina’nýn bütün çehresini deðiþtirdiði için bile, Ýstanbul’da Olimpiyat düzenlenmesi çok hayýrlý olacaktýr. Kimbilir belki de 2020’de?


Fatih BALTAÞ

31.07.2012, Londra



Son Güncelleme Tarihi: 03 Aðustos 2012 13:12

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.