TÜRKÝYE’DE ÇALIÞTIRILAN ÇÝNLÝ KÖLELER KÖLELÝÐÝMÝZ OLACAK

21 Mart 2010 21:16 / 3133 kez okundu!

 


Ekolojik sömürü köleleþtirir.

Bartýn-Amasra’da termik santral kurulmak isteniyor. Gerçekten utanýlacak bir ÇED Proje Tanýtým Raporu verilmiþ Çevre ve Orman Bakanlýðý’na. Baþvuru tarihini kaçýrmamak için, bir baþka benzerinden “kes-yapýþtýr” yöntemiyle oluþturulmuþ. Kendi mühendisleri bilgilendirme toplantýsýnda söylüyor.

ÇED Süreçleri ne kadar ciddiye alýnýyor ve raporlar ne kadar doðru hazýrlanýyor? Yazýk! Söz konusu olan yaþam oysa. Ama kimin umurunda yaþamýn sürmesi? Amaçlarý kârlarýný en yüksek düzeyde gerçekleþtirmek olunca böyle oluyor. Kapitalizm budur iþte: Önce kâr! En yüksek kârlýlýk! Bunun için de ekolojik yýkým pahasýna üretim yapýlmaktadýr. Önce yerli sermayeli þirketlerin; sorunlar çözüldükten sonra da yabancý þirketlere devri yapýlan, ekolojik yýkým yatýrýmlarý.

Ýþin bir de toplumsal yüzü var doðal olarak.

Türkiye’de iþsizlik rekorlarý kýrýlýyor. Çalýþabilir nüfusun % 14’ü iþsiz. Bunlar iþ bulma ümidini kaybetmemiþ, resmi baþvuru yapmýþ kiþiler. Bir de bunlarýn dýþýnda kalan, ümitsiz, çaresizler var. Bu yatýrýmlarýn kârlýlýðýný artýrmak için çevresel maliyetler en azda tutuluyor.

Elbette toplumsal mâliyetlerde. Ekolojik ve toplumsal sömürü artýk tüm dünyada egemenliðini kurmuþ durumdadýr. Bu nedenle de Türkiye’ye, bunca iþsizlik sorununa karþýn, Çin’den iþçi getirilebilmektedir. Doðal olarak bunlar uzman iþçiler. Nelerin uzmanlarý bu iþçiler diyorsanýz, madende çalýþan asansörlerin aþaðý yukarý inip çýkmasý için sadece bir kolu ileri geri iten, çeken uzmanlar. Ya da madende galeri açma uzmanlarý. Aylýk ücretleri de 100 Amerikan Dolarýdýr. Çin’den Türkiye’ye ayda (bu kez yazýyla) yüz USD’a çalýþmaya gelen uzmanlar! Bir barakada on, yirmi kiþi bir arada kalan ve yerleþke dýþýna çýkmayan uzmanlar!

Bu durum Türkiye Taþ Kömürü Kurumu’na hakarettir. Türkiyeli maden iþçilerine hakarettir, aþaðýlamadýr. Yüz yýla yakýn Türkiye’nin madenlerini iþlemiþ bir kurum ve iþçiler bunu kabullenebilirler mi? Esasýnda bunlar Çinli kölelerdir. Artýk, ucuz emek için kullanýlýp atýlan bu köle iþçiler çalýþtýrýlmaktadýrlar.

Sonrasýnda bunlarýn sayýlarý artarken, yerel iþçilerin ücretlerinin düþürülmesi gündeme gelecektir. Zaman bunu böyle örecektir. Direnilmez, karþý konulmaz ve Çinliler’in köleliðine katlanýlýrsa, kendi köleliðimize de razý olacaðýmýz günler de yakýndýr.

Siyasal iktidarlar da buna çok elveriþli koþullar yaratmaktadýr. Bergama, Kýþladað, Kazdaðlarý, Erzincan Çöpler, Niðde Ulukýþla Bolkar altýn madenleri; Manisa Turgutlu Çaldaðý nikel madeni; Karadeniz’de, Muðla Köyceðiz Yuvarlakçay’da yapýlmakta olan veya yapýlmak istenen HES (Hidro Elektrik Santral) leri hep bu ekolojik sömürü ve köleleþme sürecinin parçalarýdýr. “Ülkesini pazarlamayý görev edinmiþ” Baþbakan, Ýngiliz vatandaþý Maliye Bakaný, Kazdaðlarý’nda “çevreci madencilere” destek veren Çevre ve Orman Bakaný ile bu sorun aþýlabilir mi? Ya da bu sorunlarý hiç gündeme taþýmayan, aðzýna bile almayan muhalefetten halâ ümidimiz olabilir mi?

Ne düþünüyorsunuz? Ne yapmalý?


Ertuðrul Barka
16.03.2010



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
23 Mart 2010 16:34

hurkus

Mesaj:

Sayýn Barka,
Güney'e Okuyup,yorum yapmasý için yazýnýzý önermiþsiniz, Ben Güney'in Yapý Krediden arkadaþýyým, yazýnýzý ben de okudum.

þayet yorum yapmamý ukalalýk ve tecavüzkarlýk nitelemezseniz. Yazýnýzý tüm kalbimle katýlýyor ilave olarak yazýnýzda belirttiðiniz gibi bu kesimin herþeyleri para dolayýsýyla herþeyden kâr saðlamak herþeyin baþý örneðin Helal Gýda Gýdanýn haram mý? Helal mi? diye bakacaklarýna Bunlar GDO'lü ürünlerden mi? saðlýða zararlý kimyasal maddelerle mi? yetiþtirilmiþ ürünlerden mi? demeden hatta bunlarýn maliyetleri organiklere göre çok daha az maliyetli diye bunlarý satmakta hiçbir sakýnca görmeyen düþüncede olduklarýndan Benim param Helal Para düþüncesi içinde mümkün olan en az paraya çalýþtýrmaktan en küçük bir piþmanlýk duymazlar diye düþünüyorum. bunlar kendilerinden baþkalarýna ahiretteki kazançlarý önerimekte iken kendileri bu dünyanýn kazançlarýný ise kendilerinin kullanýmý için herþeylerini vermeye hazýrdýrlar diye düþünüyor.

selam ve saygýlar sunar, iyi, günler dilerim.

zühtü savaþ
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.