MUTLAKA KAZANACAÐIZ!

25 Ocak 2010 11:55 / 2256 kez okundu!

 


Gemi iyice azýya aldýlar. Köy, onlarý koruyan köpekleriyle dolu olduðu için deðneksiz gezebiliyorlar. “5177 Sayýlý, Maden Kanunu ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Ýliþkin Kanun” 2004 yýlý 5 Haziran günü yani Dünya Çevre Günü’nde yürürlüðe girdi. Halkla, yaþam savunucularýyla, yaþamla alay ediyorlar.

Bu yasanýn hazýrlýk aþamasýnda, Bergama Ovacýk altýn madeninin eski sahiplerinden Newmont’un yöneticilerinden Gordon Nixon, “…Maden Yasasý’nýn Ankara’daki Newmont yetkilileri ile eþgüdüm içerisinde hazýrlandýðýný…” söylemiþtir. (bknz: Hükümet Newmont’la can ciðer kuzu sarmasý - Taylan Bilgiç) Ülkemizin madenciliðinin nasýl yapýlabileceðine dair yasalarý ABD’de þirket merkezlerinde yazýyorlar. Maden yasamýzýn, “Ankara’daki Newmont yetkilileri ile eþgüdüm içerisinde hazýrlandýðýný... söyleyenlerin þirketi nasýl bir þirkettir?

Newmont’u aþaðýdaki bu haberden tanýyabiliriz:

“Newmont’a Gana’da milyonlarca dolar ceza*
Denver merkezli Newmont Madencilik, Ekim 2009’da Gana’daki Ahafo madeninde suyun kirlenmesi ve balýk ölümleriyle sonuçlanacak biçimde geliþigüzel siyanür boþaltýlmasýndan dolayý milyonlarca dolar ceza aldý. Boþaltýmý ve sonuçlarýný deðerlendiren bir Gana Bakanlýk Heyeti, þirketin taþmayý engellemekte ya da adamakýllý rapor etmekte ve taþmayý soruþturmakta baþarýsýz olmasý nedenleriyle 4.9 milyon dolar ile cezalandýrýlmasýný önerdi.

Bölge halký ve Wassa Madencilikten Etkilenen Halklar Birliði’nin (WACAM) kaza ve sonuçlarý hakkýndaki kaygýlarý son üç ayda giderek arttý. WACAM’dan Daniel Owusu-Koranteng, “Olay, Gana’nýn madencilik çalýþmalarýný düzenlemek için çok güçlü yasalara ihtiyacý olduðunu gösterdi” diye konuþtu.

Bakanlýk heyeti raporu, Newmont’u farklý maddelerde hatalý buldu; ayný anda birden fazla gölet çalýþtýrmak, taþmanýn akýþ yönündeki yerleþimleri ve düzenleyici yetkilileri bilgilendirmede gecikme, çift numune alýnmamasý ve diðer hatalar. Buna ek olarak Gana Çevresel Koruma Dairesi raporu, þirketin taþmayý önleyici tedbirlerle engelleyebileceðine ve atýk su sürecinde kaza ile taþmalarý belirlemek ve kontrol altýna almak konularýnda yetersiz önlemler alarak ruhsat yükümlülüðünü ihlal ettiðine karar verdi.


Newmont, Gana’daki madencilik faaliyetlerini geniþletmek için çabalýyor. Ahafo madeninin kuzeye doðru geniþlemesine dair öneri gerçekleþirse binlerce kiþi yerinden olacak ve ormanlar tehdit altýna girecek. Ýnþa edilmesi halinde Akyem madeni, Ajenjua Bepo ormanlarýnýn dörtte birini yok edecek, binlerce insaný yerinden edecek ve ayný zamanda siyanür kirlenmesine dair risk durumu yaratacak.

Ahafo’daki sýzýntý ayný zamanda Uluslararasý Siyanür Yönetimi Kýlavuzu’na dair endiþelerin de altýný çizdi. Sýzýntýnýn meydana geldiði Ahafo madeni kýlavuz tarafýndan 2008 yýlýnda lisanslandýrýlmýþtý ve denetçiler madenin kýlavuzda yer alan maden alanlarýndaki sýzýntýlarla ilgili standartlara tamamen uyumlu olduðunu iddia etmiþti.

Dünya Bankasý Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) 2006 yýlýnda Newmont þirketine Ahafo madenini kurmasý için 125 milyon dolar kredi vermiþ ve bunun þirketin toplumsal ve çevresel standartlarý karþýlamasý için uzmanlýk ve rehberlik saðlayacaðýný belirtmiþti. “Altýn Madencileri Derneði Baþkaný sayýn Ümit Akdur, bu sömürge yasalarýný bile yeterli görmemektedir: “Yargý sistemimizde bu anlamda yatýrýmcýya güven verecek bir takým düzenlemeler yapýlmalý. Yatýrýmcýnýn da hakkýný gözeten bir düzenleme olmalý" demektedir.

Dernek Baþkaný, hangi yargý kararýna uyduklarýný söyleyebilir? 1997 Yýlýnda Danýþtay’ýn verdiði karara karþýn, nasýl çalýþabiliyorlar? Yargý kararlarýna karþýn hâlâ izinsiz çalýþan altýn madenlerinin varlýðý bilinmektedir. Yargýdan neden rahatsýzdýrlar? Ayný kiþi, “…dâva açmanýn bu kadar ucuz olmamasý ve her önüne gelenin dâva açamamasý gerektiði…” þeklinde de demeçler verebilmektedir.

Zonguldak’ta yapýlmak istenen termik santrale karþý, anayasal hakkýný kullanarak, idare mahkemesinde dâva açarak, ÇED olumlu kararýnýn yürütmesinin durdurulmasý kararýnýn alýnmasýný saðlayan bir öðretmene de yatýrýmcý þirket tarafýndan tazminat dâvasý açýlmýþtýr.

Sömürgeciler ve yandaþlarý, kendi yazdýrdýklarý yasalarý bile yeterli görmüyorlar. Hukuk içinde, anayasal haklarýný kullananlarý yýldýrmak, korkutmak, yaþam mücadelesini baskýlamak için sürekli tazminat dâvalarý açmaktadýrlar. Yalan ve iftira dolu kitaplar sipariþ ederek, bedava daðýtýmýný yaptýrmaktadýrlar.

Þimdilerde broþüre kusuyorlar yalan ve karalamalarýný.

Yaþam savunucularý bu dâvalar sonunda, ülkelerinin baðýmsýzlýðýný ve yaþamýný kazanacaklardýr.

Bunun için birlik ve dayanýþma içinde mücadelerini sürdürmeye kararlýdýrlar.


* earthworksaction.org adresinden çevrilmiþtir.



Ertuðrul Barka
22.01.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
29 Ocak 2010 23:34

Arif Ali Cangý

4,9 milyon dolarlýk para cezasý, Newmont'un kirlettiði yaþam alanlarýný temizlemeyecek, ölen canlýlarý geri getirmeyecektir. O yüzden kirletmenin önüne geçmek daha önemli. "Kirleten öder" yerine "kirletilmesini önleme" ilkesi uygulanmalýdýr. Bu anlamda Denver'da yaþanan olay bizim için de ders niteliðinde. Canlý yaþamýnýn önemsememenin, kalkýnma masalýnýn doðal sonucu budur. Benzer olaylar Bergama'da, Kýþladað'da ve kirletme riski taþýyan diðer iþletmelerde her an yaþanabilecektir. Aslýnda kirlenme çoktan baþladý bile, hukuk kirletilmedi mi?

24 Ocak 2010 23:04

msakaryalý


Ertuðrul,
Bugün Ýnay'daydým. Ýnay Vicdan Hareketi Derneði'nin genel kurulu vardý. Gana ile ilgili haberi okudum genel kurulda.
"Gana kadar olamadýk be." Aynen böyle dedi senin de tanýdýðýn bir Ýnaylý. Her yaðmurdan sonra pasa yýðýnlarýndan derelere doðru metalik renkli sular akýyormuþ. O sudan numune alýp aðýr metal analizi yaptýrmak istiyorlar. Herhalde Ege Üniversitesi nde yaptýrabiliriz, sonra tespit yaptýrýp Ganalýlar'ýn yaptýðý gibi birþeyler yapabiliriz, dediler.
Sana da çok selamlarý var.
Hava þahane.
Yazýn için ellerine saðlýk diyorum.

Muammer Sakaryalý
23 Ocak 2010 22:48

Merih Yücel

Gana Hükümeti'ne, bir yaþam savunucusu olarak kutlamalarýmý gönderiyorum. Bizde tam tersi oluyor. Ýnay'da, madenden çýkan hidrojen siyanürden zehirlenen insanlarýn kanlarýnda misli misli siyanür bulundu, kuzular ölü doðdu. Yaban hayvanlarý öldü. Þikayetçi olan arkadaþýmýza madenciler tarafýndan tazminat davasý açýldý. Zonguldak'daki öðretmen arkadaþýmýza ayni þey yapýlmak isteniyor. Yargý her zaman yaþamdan yana doðru kararýný verecektir. Buna inanýyorum. Yeter ki bizim siyasi erkimiz de yaþama destek versin.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.