ÝZMÝR’E ÝHANET HÝÇ BU BOYUTA VARMAMIÞTI!

22 Mart 2010 18:20 / 4191 kez okundu!

 


Azizim, “Ýzmir’in simge bir camiye ihtiyacý var.” diye buyurmuþ. “… Bunun için bir yer aradýklarýný belirterek, "Ýzmir'e simge olacak, otoparký olan, denizden ve her yerden görünecek bir cami yapacaðým. Bunun için arsa arama çalýþmalarý sürüyor" demiþ.
Ýzmir’i tanýmazsanýz sonunuz böyle olur.

Kemeraltý denilen alanýn; Konak, Bayramyeri, Ýkiçeþmelik, Cumhuriyet Meydaný’ný kapsadýðýný biliyor mu bu kiþi; yoksa sadece bu alanýn ana caddesi Anafartalar’ý mý Kemeraltý sanýyor? Bilsydi eðer, bu alandaki camileri de önemlerini de kýymetlerini de bilebilirdi.

Neyse yazayým da bilmeyenler öðrensin:

“Konak (Yalý) Camii: Konak Meydaný’nda bulunan yapý, 1754 yýlýnda Mehmet Paþa’nýn kýzý Ayþe tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Klasik Osmanlý mimarisi üslubunda, sekizgen planlý, üstü kubbeli bir yapýdýr. Taþ ve tuðla karýþýmý duvarlarda pencerelerin çevresi çinilerle süslenmiþtir. Kesme taþtan tek þerefeli minarenin petek kýsmýnda firuze çiniler bulunmaktadýr.

Kemeraltý Camii: Anafartalar Caddesi’nde, 1671 yýlýnda Yusuf Çamazade Ahmed Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Tek kubbeli yapýnýn duvarlarý taþtandýr. Minaresi tek þerefelidir.

Salepçioðlu Camii: 1906 yýlýnda Salepçizade Hacý Mehmet Efendi tarafýndan yaptýrýlan cami, tek kubbeli olup, iki katlýdýr. Dýþ duvarlarý mermer ve yeþil taþlarla örülmüþtür.

Hacý Hüseyin (Baþdurak) Camii: Baþdurak Semtinde yer alan yapý, 17.yüzyýla tarihlenmektedir. Ana mekân, sekizgen kasnaða oturmuþ büyük bir kubbe ile örtülüdür. Mihrabý çini panolarla kaplýdýr. Bütün baþlýklarý altýn olup, pencereler vitraylýdýr.

Ali Aða Camii: Damlacýk yolu üzerinde bulunan bu cami 1672’de Gediz Ali Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Cami, kare planlý ve sekiz köþeli ahþap sütunlarýn üzerinde kasnaklý tek kubbelidir. Sütun baþlýklarýnýn altýn yaldýz süslemeleri ve kubbenin kalem iþleri.

Kestane Pazarý Camii: Ýzmir’de Kestane Pazarý adýyla anýlan çarþýdaki yapý, 1663 yýlýnda Eminoðlu Hacý Mehmet Aða tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Ýki katlý caminin alt katýnda dükkanlar, depolar vardýr. Büyük kubbe dört sütuna oturtulmuþtur. Köþelerinde küçük kubbeler vardýr.

Þadýrvan Camii: Çarþý içinde bulunan camiye yanýnda bulunan þadýrvan nedeniyle bu isim verilmiþtir. 16. yüzyýlda yaptýrýlan cami 1815’te büyük ölçüde onarýlmýþtýr. Ana mekân on sütuna dayanan kubbeyle örtülüdür. Kubbenin iç kýsmýndaki kalem iþi süslemeler dikkat çekicidir. Batýda bulunan kitaplýk cami ile içten baðlantýlýdýr. Kesme taþtan minaresi tek þerefelidir.

Hisar Camii: Bugünkü Kemeraltý iþ merkezinde, Hisarönü mevkiinde bulunmaktadýr. 1592 yýlýnda Yakup Bey tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Kesme taþtan inþa edilen cami, Ýzmir’in en gösteriþli camilerinden biridir. Ýç mekân Osmanlý süsleme sanatýnýn en güzel örneklerinden birini sergilemektedir. Ahþap minberi sedef kakmalýdýr.

Hatuniye Camii: Anafartalar Caddesi’nde 17. yüzyýla tarihlenen yapýnýn Yusuf Çavuþ oðlu Ahmet Aða’nýn annesi Tayyibe Hatun’un yaptýrdýðý bilinmektedir. Caminin ilk bölümünde ana mekâný örten kubbe 12 köþeli kasnaða oturmaktadýr. Sonradan camiye bir bölüm daha eklenmiþ, kemerlerle ana mekâna baðlanmýþtýr.

Faik Paþa Camii: Basmane’nin güneyinde, Altýnordu Mahallesi’ndedir. 16. yüzyýlda Faik Paþa yaptýrmýþtýr. 13 sütunlu ibadet mekâný ahþap çatý ile örtülüdür.

Kurþunlu Camii: Namazgâh Meydaný’nda, kentin en eski camilerindendir. Yavuz Sultan Selim tarafýndan yaptýrýldýðý sanýlmaktadýr. Ana mekânýn çatýsý ahþap olup, kiremitle örtülüdür. Ahþap oyma minberi sedef kakma çiçeklerle bezelidir. Mihrap niþi kalem iþiyle süslüdür.

Çorakkapý Camii: Basmahane’de Gar karþýsýndadýr. 1747 yýlýnda yaptýrýlmýþtýr. Ana mekân, sekizgen kasnaða oturan tek kubbe ile örtülüdür. Yanlarda üçer kubbeli mekânlarla geniþletilmiþtir. Minberi mermer, minaresi kesme taþtandýr.

19. yüzyýldandýr. Caminin mihrabý yuvarlak bir niþ þeklindedir. Minber oyma taþtan ve mermerdendir. Caminin minaresi kesme taþ kaide üzerine tuðladan, yuvarlak gövdeli ve tek þerefelidir. Bu minare XIX. yüzyýlda yeniden yapýlmýþtýr.

Ýki Çeþmelik Camii: Ýkiçeþmelik semtinde, 1893’e tarihlenen caminin ana mekâný, iki ayak ve dört sütuna dayanan kubbe ile örtülüdür. Kubbe, kalem iþiyle bezelidir. Doðusunda küçük bir avlu bulunmaktadýr.

Azizim bu sözleri neden söyler? Ýktidarýný 81 yaþýna kadar sürdürebilmek için. Artýk O da merkezi güce biat etmektedir. Ýzmir, Ýzmirli, bunlarýn kültürü ve deðeryargýlarý boþ lâflardýr O’nun için.

Ýstanbul Taksim’e yapamadýklarý camiyi, soslu demokratlara kendi elleriyle yaptýrýyorlar.

AKP’li bir baþkan seçilebilmiþ olsaydý bunu düþünebilir miydi?

Ýzmir böyle bir ihaneti tarihi boyunca görmedi!


Ertuðrul Barka
22.03.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
29 Mart 2010 17:15

alia

Aziz baþkanýn cami hayali aslýnda Ýzmire ihanet falan deðil..CHP takiyyeciliðinin bir sonucu..Ýstanbulda çarþaflýya madalya takan Baykal'ýn bu "açýlým"ýnýn Ýzmir versiyonu...Bu siyasi manevrayý "Ýzmire ihanet" olarak nitelemenizi yadýrgadým...Galiba siz de "Gavur Ýzmir" tekerlemesine inananlardansýnýz...Ýzmire de cami yapýlabilir, ihtiyaç hissedildiðinde de yapýlmalýdýr...Ama ne Baþkan Aziz beyin siyasi emelleri için yapýlmalý; ne de sizin Taksim örneðinden hareketle "yoksa Ýzmir Müslüman mý oluyor" kaygýsýyla yapýlmamalý...Bence de, henüz Metroyu bitirmemiþ Belediyenin cami yapmaya giriþmesi yersiz...Ne var ki, bu, bu memlekete hiç yapýlmasýn, eskileriyle idare edilsin anlamýna gelmiyor...Camiye ihtiyaç hissettiðimiz gün onu da yaparýz...Ayrýca, Metroyu yapayanlar cami yapamayacaðý gibi, Cami yapamayanlar da Metro yapamaz...Ülkenin þehirlerine þöyle tarafsýz bir bakýþ atarsanýz ne demek istediðimi anlarsýnýz...Selamlar
23 Mart 2010 15:40

mfatih

ilk öncelikle tespit inceliðiniz için teþekkürler, izmirin cami yapýsý kültürel ve dokusaldýr zaten. izmirde cami her yerden görünsün diye yapýlmaz, çünkü tarihi bir misyonu da vardýr. mesela hisar camii, kestane pazarý camii, ve arasýndaki cami ve eski mescitler, musevi ve ortodoks mahallelerinin arasýna bir barýþ elçisi gibi hat oluþturacak biçimde yerleþmiþ, böylece isevi ve musevilerin birbirlerini ötekileþtirmesi bir nevi engel kazanmýþtýr. bayrak olsun diye deðil huzur olsun diye cami yapýlýr. mesela diðer illerdeki, camiler genel bir külliye görünümünde veya türbelerle içiçe iken izmirdeki camilerin altýnda dükkanlar hayatý karþýlar, müþteriler caminin altýnda alýþveriþ yapar. neden? çünkü izmir tüccar bir kenttir ve insani iliþkilerinde cami bir motiftir zaten. daha nereden görünmeli ki, zaten hayatýn içinde... haaaaaa izmir caminin yerini belirlemesini zaten bilir, özel hayatýnda da kamusal planýnda da yaþam stilinde de izmir ölçüsünü zaten bilir. o yüzden izmir, izmirdir.
23 Mart 2010 13:47

hurkus

Mesaj:

helal olsun sana ertuðrul barka

yýllar önce konak meydaný'ndaki bir eylemimizde sözüm ona sosyalist bir eðitim emekçisi, ezan okunduðunda elindeki mikrofonla bizi ' ezana saygý ' diye susturmuþtu. slogan atmamýza ara verdirtmiþti.

o günlerden bugüne, sözde solcularýmýzýn katkýlarýyla da geldik bugünlere..

cüppeli ahmetleri þimdi binlerce müridi konuþacaðý salonlarýn kapýsýnda karþýlýyor. mollalar da lüks cipleriyle fink atýyor.

1 þubat 1949 genelgesiyle baþlýyor gericiliðe ödün vermeler..

' ezana saygý ' ile ivme kazanýyor. ezana saygýsýzlýk mý ediliyordu da böyle sözlere gerek duyuluyordu.

oportunizm, þimdi meyvesini topluyor.

gericilik, verilen ödünlerle bugüne geldi.

güya, aziz kocaoðlu da dine olan saygýsýný gösterip saðcýlarýn oyunu alacak.

saðcýlar, dinciler akp varken, saadet partisi varken mi chp 'ye oy verecekler ?

diðer sossað (!) baþkanlar da bu yolu izlerlerse seyredin siz ülkemin yarýnlarýný..

atatürk, arapça ezanýn yerine türkçe ezaný okutmuþtu. radikal bir adým atmýþ, yobazlýða da ödün vermemiþti.

ezanla, namazla iþimiz yok ama riyakarlýða-din sömürüsüne-ihanete karþý sözümüz olmalý !

bu gidiþ hýrlý bir gidiþ deðil !

tepkimizi göstermeliyiz ! nasýl mý ?

baþörtüsünü özgürlük mücadelesi gibi deðerlendiren solcu arkadaþlara danýþýrsak, olmaz tabii ki ..

cami istemiyoruz ! demek de olmaz.. bu da safdillik olur..

bence oturup, kanaat önderi diyebileceðimiz bizden yaþlý ve tecrübeli aðabeylerimizi dinleyelim, tartýþalým ve bir sonuca varalým.

susarsak, sayýsý 79 bin 96 olan cami sayýsý chp 'li sossaðlarca 80 bini bulur.

cami istemiyoruz diye tepki verirsek, 90 bini ...

demek ki üçüncü bir seçenek bulacaðýz. o ne ?

onu bulmak için biraraya gelmeli, konuþmalýyýz. mitingte bizi susturanlar hariç !

DUYARLI BÝR YURTTAÞ OLMANIZ YETMEZ. DUYARLI YURTTAÞLARI ÇOÐALTALIM.

BU, ELÝNÝZDE-ELÝMÝZDE !


SÝZÝ BAÐRIMA BASIYORUM, ÖPÜYORUM.


recai þeyhoðlu
23 Mart 2010 00:12

msakaryalý

Ertuðrul,

Sinirlerin sana lazým. Bu kadar sinirlenmeye deðer mi?
Senden hiçbirimizin dikkatini çekmemiþ bu konu. Dikkatin için kutlarým.
Sayende tarihi camilerin tarihini de öðrenmiþ oldum. Aklýna saðlýk.
Bir belediye baþkaný kentteki herkesin belediye baþkaný olduðuna göre, ayni alana bir cami, bir havra, bir kilise, bir cem evi.. yaptýracaðým deseydi, ne diyecektin? Adam ýsrarla "çamlý barajýný yapacaðým ve Ýzmirlileri susuz býrakmayacaðým" vb diyeceðine cami yaptýracaðým, diyor. Yeniden aklýna ve ellerine saðlýk.

Muammer Sakaryalý
22 Mart 2010 23:32

Ýffet Diler

Ýzmir'e camii?.....Metro bitti galiba. Fuarýn dibine otopark...saðýna soluna çýkmazlar...nefesini boðalým Ýzmir'in..kepçeleyelim, kazalým ...onlardan neyimiz eksik haydi satalým..zengin olcez...
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.