ÝHTÝYACA GÖRE YASALAR BÖYLE ÇÝÐNENÝR, HALK BÖYLE AÞILIR

01 Nisan 2010 23:43 / 1616 kez okundu!

 


Kadýnlar yýkadýklarý çamaþýrlarý evlerinde kurutmaya belki razý olabilirler. Evlerinde oluþacak gürültüye, çatlaklara bile razý olabilirler. Fakat çocuklarýnýn taþocaðý tozlarýndan pnömokonyoz nedeniyle ölmelerine razý olmazlar.

***

Önyargýlarýmýz var:

Halk duyarsýz. Halk tepkisiz.

Razýlar, koyun gibiler…

Oysa halk, öfkeli, tepkili, eylemli…

Ancak örgütsüz. Bu nedenle ne dinleyeni, ne de dikkate alaný var.

Ýzmir’in Pýnarbaþý halký haykýrýyor: “Taþocaklarýný istemiyoruz!”

Duyan, dinleyen yok!

ÇED “Halký Bilgilendirme Toplantýsý” yapýlýyor Pýnarbaþý’nda. Halk gerçekten de bilgilendirilmiyor. Bu toplantý yapýlmýþ sayýlamaz. Halk, kafasýndaki sorularý soramadý: Toz ne olacak? Sarsýntýdan çatlayan evler? Görüntü kirliliði? Tehlikeli atýklar?

Otobüs tuttu ve soluðu Çevre ve Orman Bakanlýðý’nda aldý Pýnarbaþýlýlar.

“Siz katýlamazsýnýz, çok teknik bir toplantý.” dendi. Taþocaðý sahibi ve adamlarý toplantýdaydýlar.

Pýnarbaþý’nýn Kemal Paþa Mahallesi Muhtarý, Daire Baþkaný ile konuþmak istiyor. Daire Baþkaný hemen boynuna sarýlýyor. Sýrtýný sývazlýyor. “Ben varým, merak etme” diyor.

Ben de bunun için merak içindeyim zâten! Ýþi baðlamýþsýnýz, vereceksiniz ÇED Olumlu Belgesi’ni diyorum. Adam piþmiþ el-hamdüli-llâh. Gülüyor. Ben O’na nasýl bir düzen kurduklarýný anlatýyorum:

2.Sýnýf GSM ruhsatý iptâl edilen firmanýn Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nden de 1. sýnýf GSM alabilme ümidi yok. 25 hektardan az alanda çalýþacak taþocaklarýndan ÇED istenmez. Bütün taþocakçýlar, yüzlerce hektar alanlarý olsa bile, 25 hektarýn altýnda çalýþacaklarýný beyan ederler. Bugüne kadar bu hep böyle yapýldý. Örneðin;”… 24,9 hektarlýk bir kýsýmda çalýþacaðýz…” dendi de 25 hektar denmedi. Bu alanlarý için ruhsat almaya çalýþtýlar. Oysa Pýnarbaþý’ndaki firma birden bire 37,89 hektarda çalýþacaðýný beyan ediyor ve ÇED için baþvuruda bulunuyor. Amaçlarý, ÇED Olumlu Belgesi alarak, Belediyeden alamayacaklarýný bildikleri GSM ruhsatýna kavuþmaktýr. Sizden güvence almadan bunu yapmalarý akla ve sektörün bugüne kadarki uygulamalarýna aykýrýdýr. Sorunu bu yöntemle aþmaya çalýþýyorlar.

Daire Baþkaný “… ilgili devlet kurumlarýnýn görüþlerini alarak karar vereceklerini …” söylüyor. Pýnarbaþý’na üç dört kilometre uzaklýktaki EÜ Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý deðil; Dokuz Eylül Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý AD da deðil; Orman Ýþletmesi’nden ormancýlar, “…halk saðlýðýna zararý olmayacaktýr...” diye görüþ veriyorlar. Çevre ve Orman Bakanlýðý, bu ÇED süreci sonunda, ÇED Olumlu Belgesi’ni verecektir. Bu durumda da Büyükþehir Belediyesi de yasal olarak 7 gün içinde ruhsat vermek zorunda kalacaktýr. Evlere 90 ile 200 metre kadar yakýn olan taþocaðý böylece çalýþtýrýlacaktýr.

Kadýnlar yýkadýklarý çamaþýrlarý evlerinde kurutmaya belki razý olabilirler. Evlerinde oluþacak gürültüye, çatlaklara bile razý olabilirler. Fakat çocuklarýnýn taþocaðý tozlarýndan pnömokonyoz nedeniyle ölmelerine razý olmazlar.

EGEÇEP Pýnarbaþý’nda Pýnarbaþýlýlar’ýn yanlarýndaydý, Ankara’da da. Dayanýþmaya ve direniþe devam edilecektir. Destekçileri çoðalacaktýr.

Siz de destek vereceksiniz Pýnarbaþýlý kadýnlara ve çocuklara; öyle deðil mi Ýzmirliler?


Ertuðrul Barka
01.04.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.