Obama, Silikon vadisinin zaferi

12 Kasým 2012 16:03 / 1991 kez okundu!

 


Ýlk önce 2008 seçimlerini kazanan Obama, beklendiði gibi 6 Kasým 2012 seçimlerini de kazandý. Böylece dünyanýn “lideri-patronu” bir defa daha Obama oldu. Eðer seçimler dünya genelinde yapýlmýþ olsaydý, NBC’nin yaptýðý anketine göre, Türkiye’de yaþayanlarýn yüzde 73'ünün, dünya genelinin ise yüzde 81’inin oyunu alacak olmasý ihtimali ile, 2012 seçimlerine dünya lideri olarak girdi Obama.

2008 yýlýnda Obama’nýn seçilmesi ile Amerika’da baþlayan deðiþim rüzgarý, sonrasýnda dünyada yaþanan deðiþimin de habercisi oldu. Obama rejimi, birer birer diktatörlerin devrilmesi ve yerine daha demokratik rejimlerin gelmesini destekleyerek, deðiþimi sadece Amerika’da deðil dünya genelinde de baþlatmýþ oldu.

Bu deðiþimi klasik “Emperyalizm’in bir oyunu” ezber cümlesi ile izah etmek esen deðiþim rüzgarlarýný anlamaya yeterli olmaz. “Emperyalizm” kendisi için hem bir hayli maliyetli, hem de riskli olan bir süreci neden baþlatsýn? Klasik üç beþ cümle ezberleri ile analiz yapanlarýn, her þeye çözüm cümlesi olarak söylediði “Emperyalizm’in bir oyunu” cümlesi, daha önce desteklediði ve kurduðu sistemleri “Neden alt üst etsin” sorusunun cevabý olamýyor. Yýllarca uðraþýp, maddi, manevi bir çok þeyi feda ederek destekleyip, ayakta tuttuðu rejimleri “Caným oyun oynamak istiyor” diyerek deðiþime gitmez, hiç kimse.

Deðiþimi anlamak için, deðiþimin arkasýndaki rüzgarý oluþturanlarý net olarak görmek ve iyice anlamak gerektiði inancýndayým. Her þeyden önce, 2008 seçimlerini yüzde 48 oy alarak kazanan Obama’nýn, 2012 seçimlerinde bu oranýný yüzde 51’e yükseltmesinde Obama’yý destekleyenlerin kimler olduðunu görmek ve anlamak lazým.

2008 yýlýndaki seçimlere giderken Obamayý, Silikon vadisinde kümelenen sermaye grubu, ekonomik durumu yoksullaþmaya baþlayan Amerikan orta sýnýfý ve Amerika’nýn hemen hemen bütün “ötekileri” destekliyordu. 2008 seçimlerinde ise en güçlü rakibinin destekleyicileri ise “Pentagon sermayesi” idi.

2008 yýlýnda Silikon vadisinde üretimini yoðunlaþtýran, biliþim, dijital teknoloji, iletiþim-sosyal medya vs ile ilgili sermaye gruplarýnýn desteðini alarak yola çýkan Obama, bu kesimle çýkarlarý örtüþen “orta kesim” ve “ötekiler”in de oylarýný alarak iktidar oldu. Bu ittifak, 2012 seçimlerinde de ayný eksende artarak devam etti.

Yapýlan bir çok ankette bu durum kendini net olarak gösteriyordu. Romney’e üç milyon oy fark atan Obamayý, Afro-Amerika’lýlarýn yüzde 93’ü, Amerikalý Latinlerin yüzde 71’i, erkeklerin yüzde 52’si, kadýnlarýn yüzde 55’i, eþcinsellerin yüzde 70’i, beyazlarýn yüzde 59’u destekliyordu. Özetle Amerika’da sermayedarýndan sokaktaki vatandaþýna bir çok kesim, iktidarda olanlarýn baþýný çeken ve silah tüccarlarýný temsil eden “Pentagon”a “artýk sen kenara çekil” diyordu.

Silah tüccarlarý için, orta tabakanýn yoksullaþmasý ne kadar tali bir sorunsa, iktidarý ele geçirmek isteyen “Silikon vadisi” için de alým gücü artan, cep telefonu, Ipad, Pc, tv vs. almasý artarak güçlenecek bir orta sýnýfýn varlýðýnýn geliþmesi ve zenginleþmesi de o kadar anlamlý ve önemlidir. Sadece Apple firmasýnýn elindeki para dünyadaki bir çok ülkeden fazla iken, iktidardan uzak kalmasý düþünülmezdi. Yine Apple firmasýnýn ürünlerini alacak hedef kitlesi olan “orta sýnýfýn” gerek Amerika’da gerekse dünyada yoksullaþmasýna onay vermesi de düþünülemezdi.

Bu durum dünya genelinde de hemen hemen ayný noktada deðiþime tekabül ediyordu. Apple firmasý ile orta sýnýfýn yan yana gelmesi, “Silikon vadisi” ile “Ötekileri” hem Amerika’da hem de dünyada yanyana getiriyordu.

Silah tüccarlarý yani “Pentagon” için, sorunsuz ve rahatlýkla silah satabilmek için diktatörlükler ne kadar anlamlý, kabul edilebilir ve desteklenmeyi gerektiriyorsa, milli gelirin tabana yayýlmasý, orta sýnýflarýn güçlenmesi anlamýna gelen demokratik rejimlerin desteklenmesi de Obama ve “Silikon vadisi” için çok anlamlýdýr ve desteklenmesini gerektiriyor.

Bu anlamda Obama sadece Amerika’daki rejimin deðiþmesi ve zaferinin simgesi deðil, ayný zamanda dünyadaki rejim ve sistemlerin de deðiþmesi anlamýna geliyor. Bu yüzdendir Amerika’da rakibine 3 milyon oy fark atarken dünyada da ezici bir çoðunluðun desteðini alýyor.

Bu durumu anlamayanlar, hala kör þiddete tapanlar, tek adam, tek parti, tek dil gibi saçmalýklarý savunanlar, sorunlarý þiddet yoluyla çözmeyi düþünenler, deðiþik kesimleri susturmayý düþünenler, ekonomik refahý tabana yaymayý düþünmeyenler, ceplerinden ve yanlarýndan ayýrmadýklarý cep telefonlarý, Ipad’leri, lap top’larý gibi kafalarýnda da demokratik bir anlayýþý taþýmazlarsa sonlarýnýn, Mübarek, Kaddafi, Saddam gibi diktatörlerin yaný baþý olduðunu anlamalarý yakýndýr.

Ýþte bu durumu iyi anlamak lazým. Bu durumu anlayarak demokratik düþüncedeki yerini alanlar da, çaðý yakalayanlar ve deðiþimi yapanlar olarak tarihteki yerlerini alacaklardýr.

Sevgiyle kalýn.



Ergün EÞSÝZOÐLU

12.11.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.