AKP 'Kafesteki Maymun'

18 Haziran 2012 16:00 / 2977 kez okundu!

 


Bilinen maymun deneylerindendir, "Kafesteki Maymun" deneyi. Biliminsanlarý tarafýndan kafese önce bir merdiven konur. Merdivenin üstüne de muz konur. Sonra kafese bir maymun alýnýr. Maymun merdiveni týrmanarak, muzu alýp yemek istediðinde, kafeste bulunan görevli tarafýndan maymun sopa ile dövülür.

Aradan bir müddet zaman geçer maymun tekrar muzu almak için merdivene týrmanmak istediðinde, yeniden görevli tarafýndan sopayla dövülür. Bu böyle bir dönem devam eder, ta ki en sonunda, maymun artýk muzu almak için merdivene týrmanmaktan vazgeçip ve sadece ona verilen yiyeceklerle idare etmeye baþlayýncaya kadar.

Daha sonrasýnda bu sefer kafese bir tane sopa býrakýlýr ve ikinci bir maymun alýnýr. Kafese yeni alýnan maymun muzu almak için merdivene çýkmaya baþlayýnca, kafeste bulunan ilk maymun hemen sopayý kapar ve yeni maymunu dövmeye baþlar. Bu sefer görevli konumuna, ilk maymun geçmiþtir artýk.

Bir müddet sonra ikinci maymun da sadece verilenleri yemeðe alýþýr ve merdivendeki muzu arzu etmez olur. Bu durumun kafese alýnan her yeni maymunda devam ettirildiði görülür ki, mesela beþinci maymun muza yöneldiðinde, eski maymunlar kafesteki sisteme adapte olurken, yeni geleni de sopayla döverek, adapte etmeye çalýþmakta gönüllü olurlar.

Yaþadýðýmýz günlerde siyasette yaþananlara bakýldýðýnda, AKP'nin geldiði nokta da bu olmuþtur bana göre, kafesteki AKP.

Kafese giren AKP, sistemle türban sorunu için dayak yiye yiye bugünlere geldi. Askeri vesayete karþý gelme noktasýnda muhtýra yiyerek, sistemi deðiþtirmeye yöneldiðinde darbe planlarýna muhatap olarak, vs AKP, sistemle kavga ede ede öyle bir noktaya geldi ki, sistemin yerine geçerek sopayý eline almaya baþladýðý görülüyor.

Eskiden YÖK için dayak yiyen AKP, þimdi kendisi YÖK'ü sahiplenir noktaya geldiði gibi, YÖK'e karþý olanlarla bir kavga içinde, YÖK için kafese girenleri ilk efendileri gibi, onlarýn yerine AKP dövmeye baþlýyor artýk.

Türbanla parlementoya girme sorununu çözemediði gibi, talep edenleri de aynen eski sistemin yaptýðý gibi AKP terbiye ediyor artýk.

Din, inanç, düþünce özgürlüðü adýna dayak yiye yiye bugünlere güçlenerek ve geniþ halk kitleleri tarafýndan desteklenerek gelen AKP'nin, bugünlerde kendisi dýþýndakilere özgürlükleri gerektiði gibi savunmadýðý gözlemleniyor.

Eðitimin Ankara'dan yönlendirilmesine karþý mücadele edeceðini ilan AKP, bugün geldiði noktada, milli eðitimde kontrolü tamamen eline geçirdiði halde, kafesteki maymun gibi sopayý eðitimde özerkliði-özgürlüðü savunanlara karþý kullanýyor.

Kürt sorununu çözeceðini savunan ve bu konuda en son referandumda bile geniþ halk desteðini arkasýna alan AKP'nin, bu sorunu "sopa ile çözeceðim" noktasýna gelmesi insaný çok düþünürüyor doðrusu.

AKP, devleti ele geçirmesine raðmen kendi tabanýna söz verdiði özgürlükleri elde edip veremediði için, özgür bir anayasa yapamadýðý için, demokratik hayatý tesis edemediði için, bunlarý isteyenlere karþý, aynen kafesteki eski maymunlar gibi, özgürlük isteyenlere karþý sopayý eline almaya yöneldiði gözleniyor.

Kafesteki AKP, kafese yeni girmeye baþlayan, Müslümanlara, Alevilere, Kürtlere, azýnlýklara, yoksullara, vs karþý sizler de verilenlerle yetinmeyi öðrenmelisiniz deme noktasýnda, bu anlamda hýzla siyasetin týkandýðý bir noktaya gelindiðini görüyorum.

Kafesteki maymunlara soru sorma þansýmýz olsaydý, ne derlerdi acaba? Herhalde "burada iþler böyle yürüyor" derlerdi. Ýþte bilim adamlarý buna "öðrenilmiþ davranýþ" diyor.

AKP'nin de, dayak yiye, yeni mevzileri kazanýrken, düþünce sistemi de, dayak yiye yiye "burada iþler böyle yürüyor" diye düþünme noktasýna geldi. Ýþte tehlikeli olan ve onu destekleyenlerde yeni kýrýlmayý yaratacak olan tam da burasýdýr diye düþünüyorum.


Sevgiyle kalýn,


Ergün EÞSÝZOÐLU

18.06.2012


Son Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2012 23:30

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.