HIRSIZLAR ÞEHRÝ – THE TOWN

29 Aralýk 2010 13:16 / 1257 kez okundu!

 


KÖTÜLER DE SEVER
‘Hýrsýzlar Þehri-The Town’ 2010’un açýk ara en iyi polisiye filmi olmaya aday. Film Noir geleneðinin modern takipçisi sayýlabilecek kaderci, romantik ve lanetlenmiþ karakterleri kutsayan bir film.


YÖNETMEN: BEN AFFLECK
OYUNCULAR: BEN AFFLECK, JEREMY RENNER, REBECCA HALL, JON HAMM

‘Hýrsýzlar Þehri-The Town’ 2010’un açýk ara en iyi polisiye filmi olmaya aday. Film Noir geleneðinin modern takipçisi sayýlabilecek kaderci, romantik ve lanetlenmiþ karakterleri kutsayan bir film. Karanlýk atmosfer, öykünün anti kahraman karakterleri ile bütünleþirken soygun filmlerinin karizmatik polis/soyguncu kovalamacasýna referans olabilecek sahneler de dikkat çekiyor. Ýnsan iliþkilerinde ve soygun sahnelerinde ortaya çýkan dinamizm, öyküyü saran karanlýk atmosfer ile mükemmel bir kontrast oluþturuyor. Sýklýkla gerçekleþen banka soygunlarý ile ünlenmiþ küçük banliyö þehri Charlestown, kaderlerinin esiri karakterlerin üzerine sinmiþ olan ‘sýkýþmýþlýk/kaçamama’ duygusunu hissettirmeyi baþaran bir mekana dönüþmüþ.

Doksanlý yýllarda Boston yakýnlarýndaki Charlestown sýk sýk yapýlan silahlý banka soygunlarý ile ünlenmiþ bir yerdir. Soyguncular çoðu kez yakalanamamýþ, banka soygunculuðu adeta babadan oðula geçen bir iþ koluna dönüþmüþtür. Doug Mac Ray (Ben Affleck) ve James Coughlin (Jeremy Renner) ayný çetenin elemanlarýdýr. Bir soygun esnasýnda rehin aldýklarý banka müdüresi Claire Keesey’i (Rebecca Hall) kaçýþ yolunda tekrar serbest býrakýrlar. Rehinenin kendilerinden bir sokak arkada oturduðunu kimlik kartýndan öðrendiklerinde ise tedirgin olurlar ve takip etmeye karar verirler. Takip yakýn takibe dönüþür ve Doug ile Claire birbirlerine aþýk olurlar. Doug mantýklý, sakin bir insandýr ve artýk bu yaþamdan uzaklaþmak istemektedir. ‘Jem’ olarak anýlan James ise patlamaya hazýr bir bomba gibidir, dokuz yýlýný geçirdiði hapishane hayatý sonrasýnda normal bir yaþam seçeneði kalmamýþ gibidir. Soygun planlarý bir çiçekçi dükkaný sahibi gözüken Fergie lakaplý Ferguson (Pete Postlethwait) tarafýndan planlanmakta, çeteden ayrýlmak isteyenin hayatý karartýlmaktadýr. Çetenin peþinde olan hýrslý FBI ajaný Adam Frawley (Jon Hamm) ise bir türlü yeterli kanýta ulaþamamanýn sýkýntýsý içinde debelenip durmaktadýr. Doug’ý yakalayabilmek için yakaladýðý aþk iliþkisinden baþka sonuçlar çýkararak Claire’i kullanmak niyetindedir.

Filmin en güçlü sahneleri arasýnda Doug’ýn Claire ile kahvede gizlice buluþmasý sýrasýnda Jem’in aniden ortaya çýkmasý, rahibe maskesi ile yapýlan soygun veya finaldeki sokak çatýþmalarý sayýlabilir. Final bölümündeki çatýþma sahneleri dinamizm ve kareografi açýsýndan Michael Mann’ýn 1995 tarihli Al pacino ve Robert De Niro’yu bir araya getirdiði ‘Büyük Hesaplaþma-Heat’ ile olan benzerliði dikkat çekiyor. Geçmiþin klasik polisiyeleri olan benzerlikler filmin özgün yapýsýný bozmuyor, karakterler arasýndaki iliþki veya aksiyon sahneleri son derece dengeli, iyi hesaplanmýþ bir sinematografik anlatým içinde akýyor. Uzun yer alan romantik iliþki, araya sokulmuþ eðreti bir yan öykü gibi durmuyor. Öykünün merkezine oturtulmuþ, güzel yazýlmýþ bir bölüm. Oyunculuðu sevilmeyen hatta dalga konusu olan Ben Affleck ‘Kýzýmý Kurtarýn-Gone Baby Gone’ (2007) sonra ikinci kez yönettiði bir filmle ilk filmindeki baþarýsýnýn tesadüf olmadýðýný, geleceðin iyi yönetmenlerinden birisi olacaðýný kanýtlýyor. Baþrolde Doug karakterinde ise kariyerinin en iyi performansýný çýkarttýðýný söylemek abartý olmaz. Oyunculuk açýsýndan ‘Ölümcül Tuzak-Hurt Locker’ýn bomba uzmaný Jeremy Renner, canlandýrdýðý ‘Jem’ karakterinde tek kelime ile mükemmel. Ne yapacaðý belli olmayan, kontrolü zor karakterdeki performansý birçok ödüle aday olacak gibi gözüküyor. Ýlk adaylýðýný Altýn Küre’de aldý bile. Rebecca Hall abartýsýz ve yumuþak oyunculuðunu bir kez daha tekrarlýyor. Kýsa rolüne raðmen, Pete Postlethwait bir ‘kötü’ bu kadar oynanýr dedirtiyor.

Her yönüyle 2010’un en iyi filmlerinden, Oscar’larda aday olmasý kesin gibi gözüküyor.


Emin Yeðinboy

28.12.2010

Son Güncelleme Tarihi: 31 Aralýk 2010 14:17

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.