CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER - ÝLK YENÝLMEZ: KAPTAN AMERÝKA

06 Eylül 2011 14:28 / 2089 kez okundu!

 


EN BÜYÜK AMERÝKAN KAHRAMANI

Baþarýlý bir süper kahraman filmi.

--------------------------------------------------------------------------------------

ÝLK YENÝLMEZ: KAPTAN AMERÝKA


YÖNETMEN: JOE JOHNSTON
OYUNCULAR: CHRIS EVANS, HUGO WEAVING, TOMMY LEE JONES, HAYLEY ATWELL


Amerika en çetrefil zamanlarda fantastik süper kahramanlar çýkararak halkýn moralini yükseltmeye, þovenizmi pompalamaya çalýþan bir ülke. 1930 yýlýndaki ekonomik krizden baþlayarak, Ýkinci Dünya Savaþý süresince yaklaþýk 160 kadar çizgi roman kahramaný yaratýlmýþ Kuzey Amerika’da. Önce “Superman” gelmiþ arkasýndan gelen “Batman”, “Kaptan Amerika”, “Yeþil Fener” gibi süper kahramanlarýn yýllýk getirisi toplamda 300 milyon gibi müthiþ bir rakama ulaþmýþ. Birçok yayýnevi arasýndan baþlangýçtan itibaren kapýþan DC Comics ve Marvel kazançtan aslan payýný alýrlar. Her ikisi þimdi mücadelerini beyaz perde de sürdürüyor. Bunlarýn içinde kulaða en milliyetçi gelen “Kaptan Amerika” þanýna uygun olarak vatanseverlik duygularýný körükleyen, her dönemin süper bir kahramaný oldu. Ýkinci Dünya Savaþý yýllarýnda Nazileri temsil eden Kýzýl Kelle’ye karþý savaþan Kaptan Amerika soðuk savaþ yýllarýnda Komünistlere karþý savaþýr. Hatta Kýzýl Kelle bile aniden komünist bile dönüþür. Vietnam Savaþýnda bile bir arkadaþýný esirlikten kurtarmýþlýðý var Kaptanýn. 11 Eylül sonrasýnda bu kez Arap kökenli teröristler yeni düþmanlarý olur. Her zaman Amerika’nýn menfaatleri için iþ baþýndadýr Kaptan.

Kaptan Amerika’nýn öyküsü, gerçek adý ile Steve Rogers’un, Ýkinci Dünya Savaþý’na katýlarak vataný için savaþmak istemesiyle baþlar. Orduya gönüllü olarak müracaat eder fakat aþýrý cýlýz bulunur ve kabul edilmez. Gururu kýrýlan Steve, Dr. Erksine adýnda bir bilim adamýnýn yönettiði Yeni Doðuþ adýný verdiði programa yazýlýr. Güçlendirici serum ile süper askerler yaratmayý deneyen bilim adamý dürüst ve vatanseverliðinden dolayý Steve’i seçer. Deney sonunda Steve kas yýðýný, süper güçlerle donanmýþ bir askere dönüþür.

Amerikan þovenizmi ve militarist kýsmý göz ardý edilecek olursa baþarýlý bir dönem filmi ”Ýlk Yenilmez: Kaptan Amerika”. Ýlk bölümde Steve’in geçirdiði evrim sonrasý katýldýðý orduya teþvik þovlarý, yerini ikinci bölümde tam bir aksiyon þölenine býrakýyor. Uyarlamalarýn sorunu olabilecek çizgi romandaki ruhun kaybý izlenmiyor. Her kare çizgi romandan fýrlamýþ bir kare gibi, dönemi yansýtan renkler mükemmel. Öyküye en baþýndan baþlanmasý da iyi bir seçim olmuþ. Bir sonraki bölümde Kaptan Amerika diðer Yenilmezler ile birleþecek.

Chris Evans’ýn kaslý vücüdu Steve’in cýlýzlýk dönemi sahnelerinde dijital yöntemler ile küçültülmüþ. Chris Evans kahramanýn ruhunu kapmýþ, iyi niyetli, çekingen ve dürüst bir karakter portresi çiziyor. Kýzýl Kelle’de abartýlý bir çizgi roman kötüsünü oynayan Hugo Weaving mükemmel. Daha önce Jurassic Park 3 , The Roketer, Hidalgo gibi macera filmlerinden deneyimli yönetmen Joe Johnston devamý gelecek bir þekilde sonlandýrýyor ilk bölümü.

Baþtan itibaren 3D çekilmemesi filmin en büyük dezavantajý. Baþarýlý bir süper kahraman filmi.



Emin YEÐÝNBOY

06.09.2011


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.