Sıra hükümette

05 Temmuz 2013 12:46 / 1185 kez okundu!

 


Kürt halkının özgürlükleri kazanılmadan, Kürt kimliği anayasa ve yasalarca tanınmadan ne olursa olsun Türkiye'de gündemin merkezi Kürt sorunudur. Bundan kaçmak mümkün değil.

Barış ve çözüm doğrultusunda süreç ilerliyor. Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan, artık ikinci aşamaya geçildiğini ve bütün engellere ve zorluklara rağmen ikinci aşamanın ilerleyeceğini ifade etti.

Süreç başladığından beri çok önemli provokasyonlarla karşılaştı ama özellikle Kürt halkının ve örgütlenmelerinin tutumu, her defasında süreci korudu ve ilerlemesini mümkün kıldı.

Verilen söz yerine getiriliyor. PKK gerillaları sınır dışına çıkıyorlar. Bu, başlayan çatışmasızlık sürecini daha da ileri çeken çok büyük hamle. Ne var ki bugün, Lice'de süreç bir kere daha ağır bir darbe daha yedi. TSK'nın geri çekilme sırasında inşa etmeye başladığı bir karakola gelen köylülerin üzerine ateş açıldı. Şimdilik bir ölü ve birkaç ağır yaralı var.

(Lİce'de köylüler "Savaş değil barış istiyoruz" pankartı taşıyordu.)

Karakol inşaatına gelen köylülerin elinde "savaş değil barış istiyoruz" yazılı bir pankart vardı ve askerlerin cevabı barış değil savaş oldu.

Şimdi kritik bir aşamadayız. Ya bu ateş etme emrini veren subay derhal görevden alınacak ve yargılanacak ya da her yerde barış isteyenler barış ve özgürlük diyerek sokaklara çıkacak.

Zaten artık sıra hükümette. Gerilla sınır dışına çıkarken hükümetin de barış adımları atması ve demokrasinin sınırlarını genişletmesi, özgürlükleri çoğaltması lazım.

Bir yandan barış görüşmeleri sürüyor, diğer yandan binlerce Kürt politikacı adeta rehin gibi tutuklu. KCK tutuklularının serbest bırakılması lazım. Bu hükümetin önündeki ilk adım.

Seçimler geliyor, siyasi partiler yasası ve yüzde 10 barajı kaldırılmalıdır.

Düşünce, ifade, örgütlenme ve eylem özgürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Yeni özgürlükçü ve etnik kimlik içermeyen bir anayasanın hazırlanması için acil adımlar atılmalıdır.

Kısacası hükümet adım atmalı ve barış, çözüm ve özgürlük sürecinde üzerine düşeni yerine getirmelidir. Kürt halkı bu provokasyonu da aşacaktır ama sabrın da bir sınırı var. Silahlı mücadele dönemi bitti ama demokratik siyasetin önü açık.


Doğan TARKAN

29.06.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.