Roboski mi, Uludere mi?

28 Aralık 2012 09:30 / 1424 kez okundu!

 


Roboski mi, Uludere mi? Şimdi bazıları bunu tartışıyor. Uludere neden birden bire Roboski olmuş... Hayretle soruyor bazı köşe yazarları, milletvekilleri. Soruyu tersten soralım, gerçekten Roboski nasıl olmuş da Uludere olmuş? Asıl soru bu.

Roboski’de ne olduğunu herkes biliyor. Türk Hava Kuvvetleri jetleri sınırdan geçen insanları bombaladı ve 34 kişiyi öldürdü, vücutlarını paramparça etti. Bu olay 28 Aralık 2011’de oldu. Tam bir yıl geçti katliamın üzerinden.

Önce ölen 34 kişinin aileleri sordu, sonra onlara sahip çıkanlar, Kürt hareketi ve bu ülkede yaşayan vicdanlı herkes: “Nasıl oldu bu iş?”, “Kim verdi emri?..”

Hala bir cevap alamadık.

Bir ülkede ordu böylesi bir iş yaparsa ve bu işin sorumluları açıklanmazsa, elbette sorumlusu açıktır ki hükümettir. Ve hükümet Roboski’de ne olduğu sorulduğunda geçiştiriyor, hatta Başbakan ve bazı bakanlar ve hükümet partisinden milletvekilleri soruyu soranları suçluyorlar. Başbakan olaydan sonra TSK’ye davranışından dolayı teşekkür etti. Yani 34 sivili öldürdüğü için teşekkür aldı Hava Kuvvetleri Başbakan'dan.

Hükümet şimdi bu olayın siyasi bir malzeme yapılmasından şikayet ediyor. Doğrudur, Roboski olayı artık siyasi bir konudur. Hesabı verilmedikçe de siyasi bir olay olarak kalacaktır. Bir ülkede savaş uçaklarının bombalaması sonucunda 34 insanın vücudu parçalanıyor. Bu tabii ki siyasi bir olaydır.

Bombalama olayı hemen basına yansımadı, olay önlenemez bir biçimde yayılmaya başlayınca basın da ilgi göstermek zorunda kaldı. Haberler önce ”Uludere"deki ölümlerden bahsediyordu ama kısa zamanda öğrenildi ki, Uludere’nin gerçek ismi Roboski. Bölge halkının kullandığı ad bu. Sadece Kürtleri Türkleştirmeye çalışanlar, Kürtleri“dağda kart kurt diye yürüyenler” olarak tanımlayanlar Roboski’ye ve daha binlerce ve binlerce köye, kasabaya, dağa, ovaya, su kaynağına yeni yeni isimler takmışlar. Eski isimleri unutturmaya çalıştılar.

Tatavla oldu Kurtuluş. Roboski oldu Uludere, Amed oldu Diyarbakır. Bu yerlerin sahipleri yaşadıkları, işledikleri, ölülerini gömdükleri bu yerlerin isimlerini unutmadılar, yaşattılar ve şimdi geri almak için uğraşıyorlar.

Uludere’ye Roboski demek sadece bir yerleşim yerini gerçek adıyla çağırmak demektir. Türk ve Kürt herkes Uludere’nin gerçek adının Roboski olduğunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun gerçek adının Kürdistanolduğunu daima hatırlamalıdır. Aynı şekilde Kurtuluş Tatavla’dır ve Tatatavla'nın caddelerine ve sokaklarına verilen o çirkin, ırkçı, milliyetçi isimler bir gün mutlaka değişecektir.

Roboski’nin hesabını veremeyenler akın kanın sorumluluğunu taşıyorlar. Ve iyi bilsinler, biz asla unutmayacağız, unutturmayacağız.

Onun için diyoruz ki;'Unutursak kalbimiz kurusun.'Gerçekten de kalbimiz kurusun...


Doğan TARKAN

27.12.2012


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.