ÝÞTE GENERALLER YARGILANIYOR

01 Haziran 2011 09:16 / 1557 kez okundu!

 


Bir grup general Balyoz darbe planý davasýndan sorgulandý. Tutuklanmadýlar. Ardýndan Harp Akademileri Komutaný Bilgin Baranlý sorgulandý ve tutuklandý. Bilgin Baranlý bugüne kadar tutuklanan görev baþýndaki en yüksek rütbeli subay ve Aðustos ayýnda Hava Kuvvetleri Komutaný olmasý bekleniyordu.

Bilgin Baran’ýn tutuklandýðý gün savcýlýk 12 Eylül darbesinin 5 generalinden hayatta kalan üçünü ifade vermeye çaðýrdý. Üç generalden Nejat Tümer 'sorguya gel' çaðrýsýný alamadan, ayný gün öldü. Diðer ikisi ise yakýnda paþa paþa sorgulanmaya gidecekler.

Türkiye solcularýnýn bir kesimi var ki, bunlar ilginç insanlar. Bir orgeneral darbe yapma iddiasý ile tutuklanýyor ve gýklarý çýkmýyor. Sanki böyle bir þey olmamýþ gibi davranýyorlar bir süre sonra ise temcit pilavý gibi “zaten darbe olmaz” diye baþlýyorlar. Türk ordusunun generallerinin yaklaþýk üçte biri kadar general darbe yapma suçlamasý ile tutuklandý ama onlar hala “darbe olmaz” diyorlar. Ýnsan gerçekten þaþýrýyor, ne diyeceðini bilemiyor. Gerçek bu denli çýplak önümüzdeyken gerçeði inkâr etmek olsa olsa darbecilerle fiili bir bað içinde olmayý, ya da emir komuta zinciri içinde yer almayý gerektirir.

Darbe iddialarýna 'temkinli yaklaþan' solcular da var. Onlarýn durumu farklý. Onlar gözlerimizin önünde olaný yeterince net göremiyorlar. Onlarýnki politik bir sorun.

Kenan Evren ve Tahsin Þahinkaya’nýn sorguya çaðýrýlmasýna tepkileri de anlamak çok zor. Solun ufak bir kýsmý bu sorgulamayý karalamaya, önemsizleþtirmeye çalýþýyor.

Efendim, 'Referandumdan neden 8 ay sonra, tam da seçimlerden 2 hafta önce sorgulama çaðrýsý gitmiþ?' Bunu söyleyenler belli ki geliþmeleri hiç izlemiyorlar ya da kasýtlýlar.

'Sadece 2 generalin sorgulanmasý ile 12 Eylül yargýlanýr mýymýþ?' Elbette, 2 generalin yargýlanmasý yetmez. Ama biliyoruz ki daha çok sayýda insan için sorgulama yapýlacak. Kenan Evren ve Tahsin Þahinkaya bir baþlangýç. Bu baþlangýç iyidir, bunun için 'yetmez, ama evet', bütün sorumlular yargýlansýn! Ancak, Evren ve Þahinkaya’nýn sorgulanmasýný yetersiz bulanlar sanki rahatsýz.

Referandum’da 'Hayýr' diyen tüm solcular ter ter tepindiler 15. Maddenin kalkmasýnýn iþe yaramayacaðýný anlattýlar ama halkýn yüzde 58’i 15. Maddenin kalkmasý, 12 Eylülcülerin yargýlanmaya baþlanmasýnýn yolunun açýlmasý için evet oyu verdi. Ve iþte yargýlanmanýn ilk adýmý atýlýyor. Hani 15. Maddenin kalkmasý bir iþe yaramazdý?!

Ayný çevreler daha önce darbe karþýtý yürüyüþlerde “öz-öz özgürlük”, “darbelere hayýr”, “bir daha asla” sloganlarýna karþýlýk “12 Eylül yargýlanmadan bunlarýn anlamý yok” diyorlardý. Sonra kývrak bir manevra ile bu defa “12 Eylülcülerin yargýlanmasýnýn anlamý yok” demeye baþladýlar.

Oysa, günümüzdeki darbelere karþý çýkmadan, dünkü darbecileri yargýlamaya baþlayamazsýnýz. Aslýnda, açýkça ortada ki; darbe karþýtý hareket birçok generalin yargýlanmaya baþlamasýna katkýda bulundu, Balyoz Darbe Planý hakkýnda yapýlan suç duyurusu bir yargý sürecini baþlattý ve bugün bir Orgeneral tutuklanýp hapishaneye yollandý. Darbe karþýtý hareket 12 Eylül ve diðer darbeler için sayýsýz gösteri ve toplantý yaptý. 12 Eylül darbesine karþý en büyük kitle yürüyüþünü gerçekleþtirdi. Referandumda 15. Maddenin kalkmasý için oy verdi ve iki 12 Eylül generali yargýlanacak. Biz, yaptýklarýmýzdan gururluyuz, peki ya 12 Eylül yargýlanamaz diyenler?..

Referandum’da askerlerin sivil mahkemelerde yargýlanmasýný saðlayan bir deðiþiklik yapýldý.

Orgeneral Bilgin Baranlý bu sayede sorgulandý ve tutuklandý. Referandumda 12 Eylül Anayasasý’na dokunamazsýnýz, 12 Eylül’e dokunamazsýnýz anlamýna gelen “hayýr” oyu verenler, acaba þimdi biraz olsun utanýyor musunuz?

Aslýnda ben, “Hayýr” oyu verenlerin utanacaðýný sanmýyorum, çünkü onlar bilinçli bir tercih yaptýlar, 12 Eylül’den, var olan statükodan yana tutum aldýlar, referandumda yenildiler ama mücadeleye devam ediyorlar.

Referandumda 'evet' diyenler ise, küçük bir baþarý kazandý, onlar da damücadeleye devam ediyor. Herkes emin olsun ki kazanacaklar, tüm darbeciler yargýlanacak, onlarý savunanlar ise utanç içinde tarihin çöplüðüne gidecek...


Doðan TARKAN

31.05.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.