Gezi’de AKP’ye, Suriye’de Esad’a karşı çıkmak

03 Eylül 2013 14:01 / 1392 kez okundu!

 


Deraa’da sokaklara reform istediklerini yazan Suriyeli çocuklar haksız mıydı? Üzerlerine ateş açıldı.

Bazıları öldü, geri kalanları tutuklandı. Ölenlerin cenazesine katılıp aynı talebi dile getirenler haksız mıydı? Onların da üzerlerine ateş açıldı. Birçok insan öldü. Daha sonra sokağa çıkanlar sadece reform istemediler, bu kırk yıllık diktatörlüğün yıkılmasını, sokaktaki devlet terörünün bitmesini istediler. Üzerlerine gene ateş açıldı, çok sayıda insan öldü. Sonra gösteriler yayıldı, daha çok insan ölmeye başladı. Zaman zaman hastaneler doldu taştı.

Esad/Baas rejimi insanların gösteri yapmasına izin vermedi. Kurşun yetmedi tankları, helikopterleri kullandı insanları öldürmek üzere...


* * *

İstanbul’da Mayıs ayının son günlerinde çok az sayıda insan ağaçların kesilmesine direndi. Polis saldırdı ve gazladı, copladı. Ertesi günü insanlar gene toplandı, gene polis saldırısına uğradı. Sonrasını biliyoruz. Çok sayıda insan polis terörüne karşı, gösteri yapma hakkını savunmak için sokaklara çıktı ve hep polis terörü ile karşılaştı.

Bizde gaz bombası kullanıldı, Suriye’de iş kimyasal silah kullanmaya kadar vardı. Bizde 5 genç polis terörünün sonunda öldü. İçimiz kan ağladı, Suriye’de iç savaş başlamadan ölenlerin sayısı bile binlerceydi.

Türkiye’de özgürlüklerden yana herkes ayağa kalktı, sokağa çıktı. Hükümet istifa dendi. Ne var ki Türkiye’de devlet terörüne karşı çıkan, iktidardaki başbakanı “diktatör” olarak tanımlayanların çoğu Suriye’de Esad/Baas rejimini savunuyor, övüyorlar. Ziyaret edip destekliyorlar işte bu ikiyüzlülük.

Türkiye’de AKP iktidarı özgürlükleri kısıyor, sokağa çıkanlara saldırıyor. Karşı çıkmak ve özgürlükleri genişletmek için mücadele etmek lazım ama Suriye’de de aynı talebi yükseltmek gerekiyor. 40 yıldır iktidarda olan, 40 yıldır kendi halkına zulmeden bir rejimin yıkılması için ayağa kalkan halkı desteklemek lazım.

Esad’a karşı çıkanların arasında politik olarak anlaşmadığımız güçler var. Eski ABD başkanı Bush onları “İslami terörist” olarak adlandırıyordu. Ne garip, Gezi’de omuz omuza olduğumuz bazıları da bu güçleri aynı şekilde adlandırıyor ve sırf onlar da Esad rejimine karşı savaşıyorlar diye Esad/Baas rejimini savunuyorlar.

Bu Kürt ayaklanmalarına İslamcıdır diye karşı çıkıp CHP’nin tek parti rejimine destek vermek gibi bir şey. Bugün hangi Türkiyeli devrimci bu çizgiyi savunabilir?

Bugün emperyalistler Suriye’ye saldırabilir. En baştan beri söyledik, bu oldukça zor ama bir olasılık.

Zor çünkü Suriye tek başına değil. İran, Irak, Hizbullah yanında, Rusya destekliyor, Çin saldırıya karşı çıkıyor. Emperyalizm kendisine güvenmiyor, Afganistan ve Irak’ta yenildi. Bu nedenle İngiliz Parlamentosu hayır dedi, Obama topu Kongre’ye attı. Oradan nasıl bir sonuç çıkacak bilinmiyor.

Bütün gücümüzle emperyalist saldırıya karşı çıkacağız ama Esad rejiminin ne olduğunu bilerek, Esad rejimine değil, Suriye halkının mücadelesine destek vereceğiz.

Dün de halkının katili Saddam rejimine değil, Irak halkına destek vermiştik. Saddam rejimini savunmamış, emperyalist saldırganlığa karşı çıkmıştık.

Bugün de Gezi'de, Türkiye’de ve Suriye’de, Kürdistan’ın bütün parçalarında özgürlükleri savunacağız.


Doğan TARKAN

03.09.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.