Bugün 4 Nisan, neşe doluyor insan!

04 Nisan 2012 15:38 / 2462 kez okundu!

 


Bugün, 12 Eylül darbesini yapanlardan hayatta kalan 2 tanesi yargılanıyor. 32 yıl sonra da olsa bu tarihi bir gün.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya halkın mücadelesinin sonucunda yargılanıyor. Onların davası ile Ergenekon, Balyoz ve benzeri davaları birlikte görmek, birlikte ele almak gerekir.

12 Eylül davası ile birlikte ilk kez darbe yapmış olanlar yargılanıyor. Diğer generallere, darbe heveslilerine örnek oluyor bu darbe. Üstelik darbe yapamadan yakalananlarla birlikte bu uyarı daha da güçleniyor. Emekli, muvazzaf, eski darbeci hepsi yargının önünde.

Darbe karşıtları onlarca büyük gösteri, toplantı yaptı. Yüz binlerce bildiri dağıtıldı. Ergenekoncuların, Balyoz darbe plancılarının ve 12 Eylül'ün generallerinin bugün yargılanmasında en büyük rolü bu mücadele oynadı. Bazıları "darbe girişimi yok, bütün bunlar AKP'ye yarar" derken sokaklarda insanlar özgürlük için yürüdü. Son 10 yılın en soğuk gününde Balyoz darbesi lanetlendi. "Darbe girişimi yok" diyenler halktan tamamen uzak bir yere düştü.

12 Eylül referandumu kapıyı açtı. Bu referandumda "evet" diyenler 12 Eylül generallerini koruyan darbe anayasasının geçici 15. maddesinin kalkmasına "evet" dediler. Biz "yetmez", bütün darbeciler yargılanmalı, hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalı "ama evet" dedik. "Evet" dediğimiz için bugün Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya yargılanıyor.

Yüz binlerce bildiri dağıttık, 30 bin kişinin katıldığı Yetmez ama Evet yürüyüşü yaptık ve "darbelere hayır, Diyarbakır cezaevi, 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat, 27 Mayıs, 27 Nisan, bir daha asla" dedik. Özgürlük isteğini güçlendirdik. İşte bunun için 12 Eylül'ün generalleri yargılanıyor.

12 Eylül referandumunda, darbe girişiminde bulunan subayların sivil mahkemelerde yargılanmasına "evet" dedik. Böylece 350 emekli ve muvazzaf subayın yargılandığı Balyoz Davası başladı. Bu nedenle şimdi eski genelkurmay başkanı İlker Başbuğ tutuklu ve yargılanıyor.

12 Eylül generallerinin bugün yargılanacağı kesinleşince dün "yargılanamazlar" diyen, referandumda "hayır" ya da Kürt illeri dışında da "boykot" diyen örgütler "nasıl kendimizi mahkeme önünde gösteririz" diye düşünmeye başladıklarında, biz sokaklarda bildiri dağıtıyorduk. 12 Eylülcülerin suçlarını teşhir etmeye devam ettik. 10 binlerce bildiri ve sayısız toplantı ile darbecileri teşhir ettik.

Darbecilerin yargılanmaya başlamış olması çok olumlu ama Evren yetmez. 12 Eylül'ün tüm sorumluları yargılanmalıdır. 12 Eylül darbesinde görev almış herkes, halka zulmetmiş herkes, darbeye destek vermiş herkes, her kurum mutlaka yargılanmalıdır.

12 Eylül'e destek veren yargı, basın temizlenmelidir. Bunun için "Evren yetmez" diyoruz ve kampanyaya devam edeceğiz.

Aynı şekilde Balyoz darbesinden yargılanan emekli ve muvazzaf subaylar, İlker Başbuğ yetmez diyoruz. Bu darbe girişimlerine destek veren, onları koruyan herkes yargılanmalıdır diyoruz. Bu ülkede darbeci olmak, darbelere, darbecilere destek vermek bir daha mümkün olmasın istiyoruz.

Bugün referandumda "hayır" diyenleri mahkeme kapısında gördük. Mahkeme salonunda davaya müdahil olmaya çalışıyorlardı. Bu iyi ve olumlu bir gelişmedir. Kitle örgütleri, bazı sendikalar ve bazı sol grup ve partiler sonunda aklın yolunda birleşmişler.

Referandumda hayır diyenler sonunda 12 Eylülcüleri yargı önüne çıkaranın AKP hükümeti değil, halkın mücadelesi ve tutumu olduğunu gördükleri vakit açık ki toplumsal mücadele gücümüz artacak.

Darbe girişimlerine karşı sessiz kalanlar da harekete geçtiklerinde, referandumda hayır diyenler de "Evren yetmez" demeye başladıklarında, sokağa çıkıp mücadeleye katıldıklarında toplumsal muhalefet daha da artacaktır.

4 Nisan bir başlangıç. Gerisi gelecek. Gerisinin gelmesi için mücadeleye ihtiyaç var ve devrimci sosyalistler bu mücadelede kararlı.


Doğan TARKAN

04.04.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.