Bin Ladin mi, ABD mi daha büyük bir terörist?

04 Mayıs 2011 21:29 / 1503 kez okundu!

 


Pakistan dağlarındaki küçük bir yerleşim bölgesine helikopterlerle inan Amerikan Özel Kuvvetleri’ne bağlı askerler Usame Bin Ladin’i öldürdü. Amerikalıların verdiği bilgilere göre evde 9 kadın, 23 çocuk vardı ve Bin Ladin silahsızdı. Buna rağmen biri göğsünden, diğeri başından aldığı iki kurşun yarası ile öldü.

Daha sonra cenazesi denize atıldı. Nerede, nasıl, bu bilinmiyor. Bir söylentiye göre ise öldürüldükten sonra cesedi Washington’a götürülmüş.

Amerikalılar askeri operasyonlarında Bin Ladin’e “Geronimo” adını takmışlar. Geronimo beyaz adamın ülkesini işgaline karşı direnen Kızılderili liderinin adıdır.

Bin Ladin’in ölmesi üzerine ABD’de sevinç gösterileri oldu. New York'lu itfaiyeciler ölen arkadaşlarının sorumlusu olarak Bin Ladin’i görüyorlardı ve onlar sokağa çıkıp iyi oldu diye gösteri yapmışlar. Dünyanın birçok gazetesinde manşetler birbirine çok benziyordu. Hepsi durumdan memnun. Türkiye’de de aynı hava hakimdi. Bütün gazeteler sevinç içinde, "Bin Ladin öldü, artık terör örgütü başsız" şeklinde yansıttı haberi.

Kimse Bin ladin’in nasıl öldürüldüğüne bakmıyor.

Ortada bir yargısız infaz var. Bir grup profesyonel asker gelip adamı evinde, eşlerinin, çocuklarının gözleri önünde 2 kurşunla öldürüyorlar. Adam direnmiyor, direnemiyor.

Kimse Bin Ladin’i öldürenlerin son 10 yılda 1 milyondan fazla Arap’ı öldürdüğüne aldırmıyor. Irak’ta, Afganistan’da ABD işgalci bir güç ve bu ülkelerin halkları ile savaşıyor. Pakistan’da ülkenin yönetiminden izin almaya ve hatta haber vermeye bile tenezzül etmeden operasyon yapıyor. Libya’yı bombalıyor.

Bin Ladin belki öldü ama başında olduğu örgüt için aynı şey söylenebilir mi? Emperyalist politikaların El Kaide sürekli büyüyor. Dünya basını Bin ladin’in nasıl öldürüldüğüne belki aldırmıyor ama Arap gençleri aldırıyor ve gidip El Kaide’ye katılıyor.

Oysa bugünlerde Ortadoğu halkları tarihlerinin en büyük kalkışmasını yaşıyorlar. Diktatörler devrildi, bazıları ise son günlerini yaşıyorlar. Halk şiddet kullanmıyor, kitlesel gösteriler yapıyor.

Silahların önüne fırlıyor, tankları durduruyor. Ama diktatörler, krallar emperyalistlerden aldıkları destek ile halka ateş açıyorlar. Her ülkede, onlarca, yüzlerce ölü var. Her ülkede aylardır gösteriler var.

Egemenler halkın yorulmasını bekliyorlar, bakalım kim daha erken yorulacak?

Bin Ladin öldürülmesi açık ki Arap halkları arasında, yoksul gençler arasında yeni bir öfke dalgasının yükselmesine neden olacak. Arap baharı yara aldı.

Dünyanın en büyük teröristi açık ki El Kaide değil. El Kaide ayrımsız sivil hedeflere de saldırdığı için yanlış yapıyor. ABD ise; milyonlarca sivil insanı öldürürken en büyük terörist örgüt olma unvanını kimseye kaptırmıyor ve yakın zamanda da kaptırmayacağa benziyor.

Bin Ladin’e dönük bir eleştiri dalgası daha var. Zamanında Afganistan’da ABD tarafından desteklenmiş. Çok zengin bir Suudi ailesinden geliyormuş. Bunlar doğru ama Bin Ladin ve El Kaide Afganistan’da kime karşı savaşmış? Afgan halkına karşı mı? Hayır! Evet zengin ama bunun keyfini mi sürmüş. O da Suudi Arabistan’da ailesinin zenginliği ile rahat bir yaşam sürdürebilirdi, ama Afgan/Pakistan dağlarında dolaşıp duruyordu. Bir Türk gazetesi sarayda yaşayıp öldürüldüğünü yazdı. Oysa herkes Bin Ladin’in öldürüldüğü evi, öldürüldüğü odayı gördü. Yoruma gerek yok. Öldürüldüğü eve saray diyenler 3-5 gencin daha El Kaide'ye katılmasına yardımcı oldular.

Bin Ladin ve örgütü teröristti. Yoksullar, emekçiler çaresiz kaldıkları vakit terörizme başvurur. Arap baharının ayaklanması bu bölgenin tarihini ve kaderini değiştiriyor. Bin Ladin ve El Kaide’nin sonunu getiriyordu. Öldürülmesi ile terör yeniden güç kazanacak.

Ortadoğu’da çözüm, Mısır ve Tunus’un açtığı yoldan diğer Ortadoğu ülkelerinin de geçmesidir. Bu zor bir yol. Yemen’de, Bahreyn’de, Suriye’de şimdiden yüzlerce ölü, binlerce ve binlerce yaralı ve tutuklu var, aylardır direniliyor. Şimdilik halk yığınları mücadeleye devam ediyor. Devrim istiyor. Gelecek henüz belli değil. Geleceği halkın mücadelesi, kararlılığı, örgütlenmesi belirleyecek.

Bize düşen, özgürlük için mücadele eden Arap halklarının yanında yer almaktır...


Doğan TARKAN

04.05.2011

Son Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2011 13:48

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.