ForumSol, Sosyalizm ve Marksizm  Yeni Konu 

Halil Berktay'ın 4 yıl önceki 1 Mayıs anlatımı

26 Mayıs 2012

hurkus

Halil Berktay'ın 4 yıl önceki 1 Mayıs anlatımı - Selçuk Gürsoy (Kuyerel)

"Sağ ve sol kamplara ayrışma, 1976-1977'de iyice hızlandı. 1 Mayıs 1976'da Taksim Meydanını 400.000 kişi doldurdu. Uluslararası komünist hareketin karakteristik sloganları atıldı, taşındı. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler, Atatürk Kültür Merkezi'nin cephesini kaplayan Marksist simge ve portreler önünde konuştu. Böylece Türkiye tarihinin tek büyük, kitlesel 1 Mayıs kutlaması, aynı zamanda TKP'nin gövde gösterisi olarak gerçekleşti. Buna karşılık bir yıl sonra, 1977'nin 1 Mayıs'ı, esrarı hala çözülememiş bir katliama sahne oldu. Zorla meydana girme çabası içindeki TKP karşıtı bazı sol gruplar ile DİSK görevlileri arasında başlayan çatışmayı, çeşitli noktalardan ateş açılması izledi. Panik baş gösterdi; muazzam kalabalığın sağa sola kaçışması, sokak aralarına yığılması, polis arabaları ve panzerlerce kovalanması sırasında 35 kişi hayatını kaybetti."

Halil Berktay, Yaşadığımız Şu Korkunç Otuz Yıl", Kitap Yayınevi, 2. Basım, Aralık 2008, s. 14 (Birinci Basım Kasım 2008)

Halil Berktay bunları dört yıl önce yazmış.

Bugünkü gibi şiddetli bir 1 Mayıs tartışmasının olmadığı (hatta hiç olmadığı) bir ortamda ve tam da devletin ve devlet çetelerinin provakasyonlar-katliamlar-darbeler tarihinin ele alındığı bir metinde 1 Mayıs 1977 hakkında bunları yazması, "planlı katliam" çağrıştıracak hiçbir ifade kullanmaması anlamlı. Dört yıl önce de bugün söylediklerini söylediği gayet açık.

Dört yıl önceki anlatımında da "planlı katliam", "kalabalığın üzerine sular idaresinden ve otelden ateş açılması", "bilerek bırakılmış kamyonet", "oteldeki cia ajanları" "cuntacıların provakasyonu" vb. ifadeler yok. Çatışmanın başlangıcını da aynı bugün anlattığı gibi anlatıyor.

Halil Berktay'a "neden şimdi konuştun" diyenlere sormak lazım: İşte dört yıl önce de aynı şeyleri yazmış. O zaman neden itiraz etmediniz?

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0