ForumSol, Sosyalizm ve Marksizm  Yeni Konu 

Yeni Halil Berktay'lar lazım - Ergün Eşsizoğlu

17 Mayıs 2012

hurkus

Yeni Halil Berktay'lar lazım - Ergün Eşsizoğlu


Halil Berktay'ın başlattığı 1 Mayıs 1977 tartışmalarından sonra kendi kendime, SOL'a bir tane değil bir çok Halil Berktay'lar lazım, dedim.

Bir Halil Berktay bu kadar şeyin açığa çıkmasını ve sol'da şiddetli deprem etkisi gösterdiğine göre, SOL'un her bir sorunu için o sorununu ile yüzleştirecek yeni Halil Berktay'lara şiddetle ihtiyaç var diye düşünüyorum.

Keşke diyorum, Bir Halil Berktay da çıkıp, Cezaevlerinde Sol'cu geçinenlerin, "Devrimci Yaşam, Devrimci Komün" adına yaşattıkları cehennemi sorgulayarak, bu sorunla yüzleşmesini sağlayacak adımları atsa. Cezaevlerinde nasıl işklenceler yapıldığını, "Devrimci işkencenin" nasıl alenen savunulduğunu da birisi bizlere anlatsa. İnsanların nasıl "Devrim mahkemlerinde" yargılandıklarını, yargılananların nasıl bir psikolojik travmaya sürüklendiğini öğrensek, bilinçli olarak insanların nasıl ihanet etmeye zorlandıklarını öğrensek. vs. Bunları özel sohbetlerinde, orda burda anlatanlar çıkıp yüreklice anlatsalar da hepimiz neyin nereden kaynaklandığını öğrensek.

SOL'un kendi içinde, illegalite adı altında yapılan, bütün günahlarını açık açık konuşacak, SOL'un her bir parçasının içinden yeni Halil Berktay'ların çıkmasının önünü kesme gayreti midir, bütün bu linç etme gayretlerinin altında yatan sır?

Var mısınız, karşısında olduklarımızı sorguladığımız her konuda, bizim mahallelerde olanları da aynı şekilde sorgulamaya?

Belki de solun bir ucundan bir ucuna, yanyana gelemeyecek olanların Halil Berktay'a ve Taraf gazetesine karşı linç etme politikasında yanyana, omuzomuza gelebilmesindeki sır da bu noktada saklı. Hiç yan yana gelemeyecek olanları yanyana getiren sır, yeni konularda yeni Halil Berktay'ların çıkacak olması ihtimalidir, diye düşünüyorum. "SOL'un ağalarını" korkutan da budur diye düşünüyorum.

Biliyorum 1 Mayıs 1977 konusundaki tepkilerden sonra, kolay kolay Halil Berktay gibi yürekli kimselerin çıkması çok zor ama çok gerekli, bu anlamda Halil Berktay'a hepimiz sahip çıkıp özgürce düşüncelerini anlatmasını savunmak lazım en azından, diye düşünüyorum.

sevgiyle kalın

ergün eşsizoğlu

Not: Kuşkusuz SOL'da bu yazdıklarımın muhtabı olmayanlar da var. Ancak onlar çok fazla olmadıkları, azınlık oldukları için genel anlamda SOL diyorum. geçerken bununda altını çizeyim istedim. sevgiyle kalın. ergün.

16.05.2012
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0