ForumGeçmiþte politika nasýl yapýlýrdý?  Yeni Konu 

ÝÞÇÝ DÝRENÝÞÝ 40. YILINDA

15 Haziran 2010

hurkus

ÝÞÇÝ DÝRENÝÞÝ 40. YILINDA

DÝSK'in 15-16 Haziran Programý'nda Ýþçiler Þöleni ve Yürüyüþ Var

DÝSK iki gün boyunca bölge temsilcilerinde etkinlikler düzenleyecek. TMMOB baþkaný Soðancý "15-16 Haziran ruhuyla direnmekten baþka yol yok" dedi. 150 bin iþçi örgütlenme haklarý için sokaða çýkmýþtý.

Devrimci Ýþçi Sendikalarý Konfederasyonu (DÝSK) 15-16 Haziran direniþinin 40. yýldönümünde bir dizi etkinlik düzenliyor.

Yarýn (salý) saat 06.45'te Birleþik Metal-Ýþ Sendikasý önünde toplanýlacak ve ardýndan Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bildiri daðýtýlacak.

Çarþamba saat 20.00'da da Kartal Meydaný'nda "Ýþçiler Konuþuyor" þenliði düzenlenecek.

Ýstanbul Tabip Odasý'nýn da içinde olduðu "Herkese Saðlýk Güvenli Gelecek Platformu" da yarýn saat 12.00'da Kadýköy Altýyol'dan Yoðurtçu Parký'na yürüyecek.

Örgütlenme özgürlüðü için...

1970 yýlýnda yapýlan bir yasa deðiþikliðiyle sendikalarýn iþkolunda toplu sözleþme yetkisi ve yine konfederasyonlarýn temsil yetkisi de tüm çalýþanlarýn üçte birinin üye olmasý koþuluna baðlanmýþtý. Sendikaya üyelik ve sendikadan istifada, noter þartý getirilmiþti.

Bu þekilde fiilen DÝSK'in varlýðýna son verilmek, örgütlenme özgürlüðü emekçilerin elinden alýnmak istenmiþti. Ancak emekçiler kendilerine, örgütlerine ve haklarýna yapýlan bu saldýrý giriþimi üzerine anayasal haklarý olan "direnme hakký"ný kullanma kararý almýþlar ve 15 Haziran'da bu kararlarýný yaþama geçirmiþlerdi.

Ýki gün boyunca binlerce emekçinin sokaklarda tepkilerini dile getirerek örgütlerine sahip çýkmasýnýn ardýndan yasa, Anayasa Mahkemesi tarafýndan iptal edildi. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinin ardýndan tekrar yürürlüðe konuldu.

15-16 Haziran'da 168 fabrikadan 150 bin civarýnda iþçi eyleme katýldý; direniþe þiddetle müdahale edilmesi sonucu üç iþçi öldü; 200’den fazla kiþi yaralandý; sýkýyönetim ilan edildi, yüzlerce sendikacý 12 Mart mahkemelerinde yargýlandý, olaylarýn ardýndan 5 bini aþkýn iþçi iþten atýldý..

Destek
Türk Mimar Mühendis Odalarý Birliði (TMOOB) baþkaný Mehmet Soðancý, yaptýðý yazýlý açýklamalayla "15-16 Haziran direniþini yaratanlarý selamlýyoruz" dedi.

"Türkiye'deki hak ve özgürlükler mücadelesinin üzerinden 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 karanlýðý geçti. Þimdi de küresel kapitalizmin krizi insanýmýzýn geleceðini karartýyor. Emekten ve insandan yana olanlarýn 15-16 Haziran ruhu ile tüm bu açýk saldýrýlara direnmekten baþka yolu yoktur. Aklýmýzda, direniþin simgesi Tekel iþçilerinin gösterdiði yol olmalý."

Makina Mühendisleri Odasý (MMO) baþkaný Ali Ekber Çakar da "2003 yýlýnda Ýþ Yasasý, ardýndan ilgili yasalarda yapýlan çok sayýda deðiþiklik ile esnek, güvencesiz istihdam, taþeron çalýþtýrma ve iþ saðlýðý ve güvenliði alanlarýnda serbestleþtirme, kuralsýzlaþtýrma doðrultusunda önemli düzenlemeler yapýldý" dedi.

"Böylece kiralýk iþçi bürolarý, ödünç iþçi ve alt iþveren uygulamalarý gündeme gelmiþ, hatta Ýþsizlik Sigortasý Yasasý ile iþsizlik fonundan sermayeye destek sunulmuþtur. En son 1,3 milyon kamu çalýþanýnýn iþ güvenceli çalýþmadan güvencesiz çalýþma koþullarýna geçirilmesi için bir yasa deðiþikliði de gündeme girmiþtir. Çalýþma yaþamýnýn insaný ve emeði, iþ güvenceli, örgütlü, toplu sözleþme ve grev haklarý ile tam istihdamý esas alan, iþ kazalarýný en aza indirecek þekilde örgütlenmesi pekâlâ olanaklýdýr." (EÜ/EÖ)


Bianet

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0