ForumSSS  Yeni Konu 

2010 yılında neler özelleştirilecek

28 Ocak 2010

hurkus

SÜLEYMAN YAŞAR - Taraf

Özelleştirme İdaresi, 2010 yılında, kamunun elektrik dağıtım ve şeker üretimi alanından tamamen çekilmesini hedefliyor. Ayrıca, telekomünikasyon ve liman işletmeciliğinde kamu payının en aza indirilmesi düşünülüyor. Ziraat Bankası’nın halka arzı için çalışmalara başlanması da 2010 yılı özelleştirme programında yer alıyor. Ama Danıştay’ın şeker üretimi özelleştirilmesinde verdiği yürütmeyi durdurma kararları özelleştirmenin hızını kesecek gibi görünüyor.

Özelleştirme uygulamalarından, bu yıl sonunda, beklenen gelir yaklaşık 6,5 milyar dolar tutuyor. Halen ihalesi yapılıp, imza aşamasında bekleyen, işletme hakkı devri ve şirket satışlarından beklenen gelir 3,8 milyar dolar tutuyor. Bunlar tamamlansa bile, yıl hedefini yakalamak için daha 2,7 milyar dolar tutarında özelleştirmeye ihtiyaç var.

Peki, bu ilave gelirler nasıl elde edilecek? Halen ilanları verilen ve teklif beklenen Çamlıbel, Fırat, Uludağ, Vangölü elektrik dağıtım işletmeleri ve 52 adet akarsu santrali var. Bu tesislerin özelleştirilmesinden elde edilecek gelirler, yıl hedefinin tutturulmasını sağlayamaz. O halde ne yapmalı? Özelleştirme İdaresi, şans oyunları, elektrik üretimi, otoyol ve köprüler, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin ihale ilanları hemen verilmeli. Türk Telekom’un kamuda kalan hisseleri yıl ortasına kadar özelleştirilmeli. Bu özelleştirmeler tamamlandığı takdirde beklenen gelir fazlasıyla elde edilir.

Ayrıca, THY, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, DHMİ, TKİ, ETİMADEN, ÇAYKUR, BOTAŞ, MKEK, TPAO, Anadolu Ajansı, TRT ve diğer kamu şirketleri özelleştirmeye hazırlanmalı. Aksi takdirde büyüyen devlet ile baş etmek mümkün olamayacak. Çünkü, özelleştirme olmadan demokrasi de olmuyor. Balyoz darbe planını, hazırlayanların, özelleştirilen şirketleri tekrar devletleştirme istekleri de bu görüşü doğruluyor. Çünkü, devlet arpalıklara sahip oldukça, devleti ele geçirme arzusu sürekli yükseliyor. Darbecilere fırsat vermemek için özelleştirmeyi hızlandırmak şart.


2010 Yılında imza aşamasında bekleyen özelleştirmeler (milyon dolar)

Şirket Tahakkuk eden tutar Tahsil edilen tutar

İzmir Limanı 1.275,0
Derince Limanı 195,0
Bandırma Limanı 175,0
Samsun Limanı 125,0
Aras Elektrik Dağıtım 128,0
Osmangazi Elektrik Dağıtım 485,0
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım 441,5
Çoruh Elektrik Dağıtım 227,0
Türk Şeker (C portföyü) 606,0
Tekel İstanbul Taşınmazı 198,3
Toplam 3.855,8
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0