ForumDemokratik Ýzmir Dosyasý  Yeni Konu 

'GAVUR ÝZMÝR' Onurumuzdur, 'FAÞÝST ÝZMÝR' Utancým - Oktay Çaparoðlu

01 Aralýk 2009

hurkus

'GAVUR ÝZMÝR' Onurumuzdur, 'FAÞÝST ÝZMÝR' Utancým - Oktay Çaparoðlu


Yine bir Türkiye klasiði, yine bir ilginçlikler tragedyasý. Deðerli medyamýz 'OLAYLARA KARIÞAN DTP' baþlýðýyla haberleþtirirken sandým ki DTP’liler bir yerlerde bir þeyleri protesto ederken ortalýk yakýlýp yýkýlmýþ ama meðer yine ayný senaryo, saldýrýya uðrayan KÜRT, HRÝSTÝYAN, ALEVÝ, SOLCU, HAK ARAMA EYLEMÝNDEKÝ EMEKÇÝ ya da dindar olduðunda medyamýz ayný þeyi hep tekrarlýyor. Sivas Olaylarý olduðunda YAKANLAR vatandaþ, eylemleri ise AZÝZ NESÝN PROVOKASYONUNA VATANDAÞ TEPKÝSÝ olarak yorumlanmýþtý. Kürt kökenli yurttaþlarýmýz AHMET KAYA TÝÞÖRTÜ GÝYDÝÐÝ ya da KÜRTÇE konuþtuðu için LÝNÇ edildiðinde yine VATANDAÞ TEPKÝSÝ olarak deðerlendirilmiþti faþist eðilimli saldýrýlar.

1 Mayýs'ta Taksim'e çýkmak isteyen EMEKÇÝ VE ÝÞÇÝLERE, 'Vatandaþý rahatsýz ediyorlar' denilmiþti. Hep resmi ideolojinin ve egemen TÜRK-ÝSLAM sentezine dayalý LAÝKÇÝ anlayýþýn hegemonyasý üzerinden yaratýlmýþ bir algý ile deðerlendirmeye çalýþýyor MEDYAMIZ olgularý ve gerçekleri. Hal böyle olunca da EN FAKÝR BATI ÝLÝNÝN EN FAKÝR DOÐU ÝLÝNDEN 13 KAT DAHA ZENGÝN olduðu ülkemizde BATIDAKÝ insanýn algýsý da buna göre biçimleniyor.

Ama bir gariplik daha var ki DEMOKRAT ÝNSANLARIYLA övünen bir þehirde BEYAZ TÜRKLERÝN FAÞÝZAN ÇIÐLIKLARI VE ÞÝDDETLERÝ yükseliyor Kürtlere karþý. Bir zamanlar kendi topraklarýndan sökülüp atýlan insanlar (yani göçmenler, muhacirler) FIRAT'IN DOÐUSUNDA olan olaylarý anlayýp empati kurmak yerine týpký tarihleri boyunca zulme sürgüne ve katliamlara uðrayan YAHUDÝLER gibi davranýyorlar. Yahudiler nasýl ki SÝYONÝZMÝN POLÝTÝK UYGULAMALARINA prim vererek Filistinlilere çektirilen acýlara duyarsýz kalmalarý ya da ortak oluyorlarsa, GÖÇMENLER de bu ülkede farklýlýklarý imha etmeye kalkan, asimilasyon ve zorunlu göç uygulamalarýyla yok etmeye, sindirmeye çalýþan, yasakçý ve farklýlýklarý tehdit olarak algýlayan resmi ideolojinin algýsýyla ülkemizde yanlýþ politikalara destek oluyorlar...

Alman Faþizminin aþaðýlýk ve barbar yöntemlerle katlettiði Yahudiler, uluslararasý bir KOMPLO ile kurulan ÝSRAÝL devleti ile SÝYONÝST POLÝTÝKALAR yürüterek bölgedeki insanlara büyük acýlar yaþattýlar. Bu yaþatýlan acýlar Yahudiler açýsýndan sanki bir nevi geçmiþin bir dýþavurumu ve intikamý idi. 1912-13 Balkan Savaþlarý sonrasýnda Balkanlardaki ETNÝK temelde örgütlenen çetelerin ve Ýttihatçýlarýn birbirilerine dönük giriþtikleri saldýrýlar sonrasýnda artýk oradaki Müslümanlarýn ve Hristiyanlarýn bir arada yaþama þansý kalmamýþtý ve uluslararasý bir kararla MÜBADELE uygulandý. Anadolu’daki HRÝSTÝYANLAR ile Balkanlardaki MÜSLÜMANLAR yer deðiþtirdiler.

Büyük acýlar yaþandý iþin özü, bölgede çok ciddi etnik çatýþmalar yoktu ama uluslararasý güç dengelerinin deðiþmesinden ötürü parçalanmakta olan bir imparatorluktan PAY KAPMA çabasýnýn bir ürünü olarak bu gerçeklik ortaya çýktý. Anadolu'da ÝTTÝHATÇILARIN kýþkýrtmalarý ve örgütlemeleriyle HRÝSTÝYANLAR sistemli olarak YOK EDÝLMEYE ÇALIÞILIRKEN, Balkanlarda da TÜRK VE MÜSLÜMAN AZINLIKLAR ateþ hattýnýn ortasýnda kaldýlar. Ve artýk MÜBADELE kaçýnýlmaz bir son idi. Göçmen ya da MUHACÝR dediðimiz insanlar özellikle EGE bölgesinde Marmara'da ve Doðu Anadolu Bölgesinde iskan ettirildiler. Yoðunluk elbette ki EGE BÖLGESÝ ve Ýzmir'de idi. Geçmiþin ayrýmcýlýðýnýn ve etnik-dinsel ayrýþmasýnýn bedelini topraklarýndan evlerinden koparýlarak ödeyen GÖÇMENLER nedense bu ülkede YERLEÞÝK BÝR TOPLUM olan KÜRT ULUSUNA karþý TÜRKÇÜ hissiyatlarla derin ve köklü bir düþmanlýk da geliþtirdiler. Ýzmir, KÜRT DÜÞMANLIÐININ VE TÜRK-KÜRT ETNÝK AYRIÞMASININ ciddi bir güç kazandýðý BEYAZ TÜRKLERÝN ÞEHRÝ haline gelmeye baþladý zaman içerisinde. BUDUNCULAR, DTO (DÜNYA TÜRK OLSUN) HAREKETÝ, TÜRKÇÜ TAVIR gibi KAFATASÇI IRKÇILIÐIN örgütlendiði bir ALAN haline geldi. Ve göçmenler ciddi bir oranda bu anlayýþlara prim verdiler. CUMHURÝYET DEÐERLERÝNÝN SAHÝPLENÝLMESÝ anlamýnda ÝZMÝR’in tarihi aslýnda pek de parlak deðil.

MENEMEN olaylarý, Ýzmir Suikasti gibi olaylar, FETHÝ OKYAR'ýn Ýzmir Mitinginde CUMHURÝYETE KARÞI AYAKLANMA provasýna dönüþen olaylar çabuk unutulmuþa benziyor. Genel algý CUMHUÝYETE KARÞI KÜRTLER VE ÝSLAMCILAR HEP KOMPLO KURDULAR, YIKICI FAALÝYETLERE GÝRÝÞTÝLER gibi bir ÖNERMEYE sahiptir ama aslýnda bu önerme gerçeði tam olarak yansýtmamaktadýr. Cumhuriyet döneminde dahi ÝZMÝR dahil ülkenin birçok BATI ilinde ciddi muhalefet ve tepkiler vardý dönemin uygulamalarýna karþý ama RESMÝ TARÝH daha çok KÜRTLERÝN VE ÝSLAMCILARIN üzerinden bir karalama-yalan tezlerle dolu olduðu için bu algý kesin bir kabul gördü. Belleksiz bir toplum olduðumuz gerçeðini bilmeyenimiz yoktur. Ve ÝZMÝR, bir yandan TÜRKÝYE'nin genel gerçekliðine çok uzak bir AVRUPAÝ havaya sahipken öte yandan bu durumla tutarsýzlýklar taþýyan bir yapýya sahip.

Elbette yine gündeme FIRATIN DOÐUSU VE BATISI ÝÇÝN CUMHURÝYET REJÝMÝNÝN NE ANLAMA GELDÝÐÝ sorusu geliyor. Ýnsanlarýmýz olaylarý NEDENSELLÝK BAÐI KURARAK, ETKÝ-TEPKÝ YASASI üzerinden anlamak yerine sistemin ve resmi ideolojinin sunduðu biçimiyle algýlayýp deðerlendirmeyi tercih ediyorlar ve bu durumda HABUR SINIR KAPISINDAN GÝRÝÞ YAPAN 34 PKK’LÝNÝN KARÞILANMASI ÝÇÝN ORADA 1 MÝLYON KÜRDÜN OLMASIný dahi denklemlerinde bir yere oturtamýyorlar. 1 Milyon Kürt 34 'TERÖRÝST(!)' i karþýlamaya gittiyse BUNLAR KANDIRILMIÞ TERÖRÝSTLERDÝR, PKK AYRI, KÜRT AYRIDIR gibi söylemlerin tartýþmaya açýlmasý zorunluluðu doðuyor ama genel þablonlar bu algýyý þöyle deðiþtiriyor; PKK DE, KÜRT DE AYNIDIR, BUNLARIN HEPSÝ TERÖRÝSTTÝR VE CUMHURÝYET DÜÞMANIDIR, BÖLÜCÜDÜR, ÖYLEYSE HAKKINDAN GELÝNMELÝDÝR...

Aslýnda nasýl algýlamasý gerekirdi? BU ÝNSANLARI BÝZ KANDIRILMIÞ OLARAK DÜÞÜNMÜÞTÜK, KÜRTLERÝN ASLINDA ZORUNLU OLARAK DESTEK VERDÝKLERÝNÝ AMA TERÖRÜ ÝSTEMEDÝKLERÝNÝ DÜÞÜNÜYORDUK AMA GÖRDÜK KÝ ORTADA BÝZÝM ALGILARIMIZI AÞAN BÝR REALÝTE VAR. BU SORUNUN ÜSTÜNE YENÝDEN DÜÞÜNMELÝYÝM ÇÜNKÜ BU KONUDA BÝLDÝÐÝM HERÞEY SORUNLU VE BÜTÜNÜ ANLAMAMA YARDIMCI OLMUYOR...

Ama elbette ki bu algýnýn oluþabilmesi için IRKÇI referanslarla deðil, ÝNSANÝ VE TARÝHSEL yönüyle sürece bakmayý baþarmak gerekiyor. Birçok konuda TABULARIN YIKILDIÐI ÞEHÝR olan, GAVURLUKLA itham edilen ve bu yönüyle GURURUMUZ olan Ýzmir, DTP KONVOYU SALDIRISIYLA zirve yapan FAÞÝZANLIÐIYLA da UTANCIMIZ olmuþtur. Yahudilerin ARAP FÝLÝSTÝNLÝLERE, LÜBNANLILARA VE BÖLGE HALKINA VE HATTA DÜNYA HALKLARINA DÖNÜK SÝYONÝST POLÝTÝKALARA DESTEK olmasý gibi, GÖÇMENLERin de kendi geçmiþlerinde yaþadýklarý acýlarý unutup KÜRT HALKINA dönük böylesi bir algýyla FAÞÝZAN-IRKÇI-ÞÝDDET dolu duygular içinde olmasý büyük bir acý ve TALÝHSÝZLÝKTÝR.

BULGARÝSTAN’DA, YUNANÝSTAN’DA Türk ve Müslüman azýnlýklarýn yaþadýklarýnýn kat be kat fazlasýný yaþayan Kürtleri en çok desteklemesi gereken GÖÇMENLER, egemen-resmi ideolojinin çizdiði hatta ilerlemeyi yeðleyerek aslýnda TARÝHSEL BÝR UTANCA neden oluyorlar.

Bir trajedi ve AYRIÞMA yaþanmak üzere ve bunun önüne FARKLILIKLARA SAYGI VE BÝRLÝKTE YAÞAM ÝÇÝN EÞÝT-ÖZGÜR-ADÝL-GÖNÜLLÜ VE ONURLU BÝR BÝRLÝÐÝ savunarak geçilebilir.

Hayatlarý boyunca belki aðzýna KÜFÜR BÝLE almamýþ ÝZMÝRLÝ KIZLARIN ellerinde taþlarla mazlum bir halka FAÞÝSTÇE SALDIRMASIYLA deðil.

Sevgiyle kalýnýz.

Oktay Çaparoðlu
26.11.2009

(Oktay Çaparoðlu'na yeni yazýsýný izmirizmir.net ile paylaþtýðý için teþekkür ediyoruz.)
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0