ForumLevantenİzmir  Yeni Konu 

Nesli tükenen bir levanten çocuk...

27 Ağustos 2008

hurkus





Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, son çıkan nehir söyleşi kitabında İtalya tarafından “Şövalye” ilan edilen bir levanteni; Giovanni Scognamillo’yu ağırlıyor. Gazeteci Emel Armutçu’nun sorularını yanıtlayan Scognamillo, hem Batılı hem Doğulu kimliğinden, sinemacı ve yazar kimliğine, Pera’dan bugüne bütün dönüşümleri içinde yaşadığı Beyoğlulu kimliğine kadar hayatının önemli satır başlarını okuyucularla paylaşıyor.



İstanbul Gizemleri, Amerikan Sineması, Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler, Dünya Sinema Sanayii, Fantastik Türk Sineması gibi telif eser ile çeviri eser olmak üzere 54 kitaba imza atan Giovanni Scognamillo, gazeteci Emel Armutçu’nun “Levanten nedir?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

-”Levanten, sözcük anlamıyla “doğulu”dur ama tam doğulu değil, Batı’dan gelip Doğu’ya, Yakın Doğuya, Ortadoğu’ya yerleşen yabancı uyruklu... Yerleşen ve köksalan... Bu yerleşim 19. yüzyılda olabilir, Bizans döreminden kalabilir, hatta Romalılardan kalabilir. Tabii onlar çok az örnek teşkil eder. Genelde 19. yüzyıldır.



- Batılı olması, evet. Ve Türkiye’deki levantenler sözkonusu olduğunda, ağırlık İtalyanlardır. Tabii şimdiki levantenler gidici... Onlar da gidecek. Bizden sonraki kuşak daha çok yurtdışında yetişti; yani çocuklarımız, torunlarımız yurtdışındadır.


Giovanni Scognamillo Kitabı
Söyleşi: Emel Armutçu
Fiyatı: 16 YTL


27.08.2008
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0