ERKEÐÝM, GÜÇLÜYÜM, DESTEKLENÝRÝM, TECAVÜZ HAKKIMI KULLANABÝLÝRÝM…

26 Ekim 2010 00:09 / 3168 kez okundu!

 


27 Ekim günü Radikal’de çýkan bir haber eðer doðruysa, ahlak polisinin bir ikisi tecavüzcü Coþkun olmuþ...

Akþam gazetesinden Önder Þuþoðlu’nun haberine göre, “Asayiþ Þube Müdürlüðü Ahlak-Kumar Büro Amirliði'nde görevli 4 sivil polis, 13 Ekim gecesi, 03.00 sularýnda Avcýlar'daki bir ocakbaþýna geldi. Polisler, kimlik uygulamasý yaptý. Ekip, aralarýnda iþletmeci Y.A. ile, 3'ü yabancý, 4'ü Türk kadýn olmak üzere 11 kiþiyi polis minibüsüne doldurdu. polisler, minibüsteki þahýslarýn bir kýsmýný Avcýlar'da, bir kýsmýný da iþletemeci Y.A. ile birlikte Küçükcekmece'de araçtan indirdi. Minibüste sadece, 3 kadýn kaldý.

Polisler, iddiaya göre önce M.Ö. adlý kadýna minibüste tacizde bulundu. M.Ö., Yenibosna'da, diðer bir kadýn ise Küçükçekmece Gölü kenarýnda araçtan indirildi. Polis aracýnda bu kez sadece Azeri uyruklu 32 yaþýndaki A.Þ. kaldý. Kadýný ormanlýk alana götüren polisler, burada tecavüz etti.
Kabus bitmedi. Periþan haldeki kadýn, sabaha karþý buradan alýnýp bu kez baþka bir aðaçlýk alana götürüldü ve cinsel þiddet sürdü.
Ahlak polisince tecavüze uðradýklarý iddia edilen tecavüz maðduru kadýn ve daha önce býrakýlan kiþiler, mekan iþletmecisi Y.A.'yý da yanlarýna alarak Avcýlar Ambarlý Polis Merkezi'ne sýðýndý.
Harekete geçen ekipler, polis memurlarýný gözaltýna aldý.
Ya maðdur olan kadýnlara o andan sonra uygulanacak, reva görülecek büyük gözaltý?
Bunun hesabý kimden sorulacak?
Hele o kadýn ‘o yolluysa’ yaygýn söyleyiþle alemdense, bedenini satýyorsa? Onlarýn uðradýðý tecavüzden de sayýlmayacak, meslek kazasý kaydý düþülecek…
ÞÝDDETÝN ÝZLERÝ ARANIYOR‘muþ.
Þiddetin izi kadýnýn ruhunda, hiç dýþarýda aranmasýn,bu haberden yansýyan çürümüþlükte, toplumda suya atýlan bir taþýn halkalanarak büyüyen izlerinde… Bunlarýn ise kaydý düþülmüyor ne yazýk ki…
“Tecavüzün izleri önce polis minibüsünde arandý. Genç kadýnýn çamaþýrý kriminal laboratuvara gönderildi. Polis memurundan ise inceleme için kan örnekleri alýndý.
Polisler hakkýnda 'cinsel istismar ve alýkoyma' ve 'sahte dolar bulundurmak' suçlarýndan iþlem yapýldý’
Haber bu kaa…
Toplumda uyandýracaðý merak ve yasal sürecin ne kadar süreceði, verilecek ceza, buna verilmesi umulan tepki ne kaaa, orasý pek belli deðil.
Alýþtýrýldýk… Öyle ki giderek haber deðeri bile kalmayacak diye korkarým, vukuat-ý adiyeden sayýlacak…
Tecavüz, ister evlilik baðý içinde ister dýþýnda, yerli yahut yabancý (malum, yabancý tecavüze teþne sanýlýr ya hani bizde…) ister karþý cins arasý isterse ayný cins arasý olsun, aðýr suç, insanlýk suçu…
Buyurun onlarca tecavüz olayýndan bir diðeri; ’Bir büyük üniversitemizde öðrenci genç kýz, özel derse gittiði öðrencisinin evinden ayrýlýp kendi evine giderken T.D. ve A.Y. tarafýndan zorla bir kamyonete bindirilerek Ayaþ Yolu'na götürüldü. Ýki þüpheli burada Ý.G.'ye tecavüz etti ve parasýný da gasp etti. Saldýrganlarýn elinden kurtulmayý baþaran kýz, karakola baþvurdu; savcýlýða ve Ankara Adli Týp Þube Baþkanlýðý'na sevk edildi. Adli Týp saldýrýya uðrayanda darp ve cebir izlerini tespit etti. Numune Hastanesi “ruh saðlýðý bozulmuþtur” raporu verdi. Vajinal muayenede erkeklerden birine ait sperm örneði bulundu. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalý Baþkanlýklarý öðrenci genç kýzýn ruh saðlýðýnýn n bozulduðuna dair raporlar verdi. Olaydan bir gün sonra yakalanan þüpheliler tutuklanýrken hakkýnda Sincan 1. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde dava açýldý. Mahkeme, 10 Aðustos'taki ilk duruþmada, üniversite hastanelerinin raporlarýný kabul etmeyerek maðdurenin Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na sevkine karar verirken, avukatlarý ise yoðunluk nedeniyle Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na giden bir dosyanýn iki yýldan önce gelmeyeceðini belirtti; Devlet Denetleme Kurulu'nun bir raporu ve Adalet Bakanlýðý Ceza Ýþleri Dairesi'nin üniversite hastanelerinden rapor alýnabileceði yönünde genelgesi bulunduðunu hatýrlatarak karara itiraz etti. Avukatlar, üniversite hastanelerinden alýnmýþ raporlarýn geçerli sayýlmasýný, mecbur kalýnýrsa genç kýzýn Ankara Üniversitesi Adli Týp Enstitüsü'ne gönderilmesini talep etti. Ancak mahkeme baþkaný, Adli Týp Kurumu'ndan rapor alýnmazsa Yargýtay 5. Ceza Dairesi'nin kararý bozacaðýný belirterek bu talebi reddetti. Ýkinci duruþmada dosya Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na gönderildi. Üçüncü duruþmada ise mahkeme heyeti, Ýstanbul Adli Týp Kurumu'ndan rapor gelmesinin uzun süreceði gerekçesi ve "masumiyet karinesi" gereðince sanýklarý tahliye etti”.
Bu iki erkek tecavüz haklarýný sonuna dek kullanmýþ olup, hukuk, üstelik kadýn hakim ve zanlýlarýn kadýn avukatý eliyle,o avukat yanýyla suçludan yana olmak zorunda ise de, gönülden ve kadýn ulusunun bireyi olarak genç kýzdan yana saf tutacakken, kadýn maðdurenin hakkýnýn yeterince korunduðu söylenibilir mi?… Karabulut’un ailesini, “kýzlarýna sahip çýksalardý” diye suçlayan eski bir emniyet müdürü de, kurbanýn tecavüzü kimbilir belki de hak etmiþ olabileceði gibi yaygýn bir düþünce, hatta engellenemeyen tecavüzden bari zevk alýn hükmüyle bir insanlýk suçunu rezilce yürürlüðe koyan bir büyük filozof (Montaigne imiþ) da erkek egemen toplumlarýn bu yeryüzü suçunda ortak bir felsefenin mimarlarý olmasýna zemin hazýrlýyor. Diþi köpek kuyruk sallamýþtýr, erkek milleti de gereðini yapmýþtýr, bu kadar basit… Gelinliðiyle dünyayý gezen Pippa da ne hikmetse yalnýz bizim ülkemizde tecavüze uðramýþtýr, hem bedeni üstündeki tasarruf hakký hem onuru hem hayatý çalýnmýþtýr.

Haber sol.org.tr yazarlarýndan M.Kemal Erdemol, üniversite öðrencisi bir genç kýzýn uðradýðý tecavüzün yasal sürecinde olagelenlerin ardýndan, tecavüzün yasal bir hak olduðu düþüncesini tartýþmaya açtý.
Tecavüz erkeklere tanýnmýþ, geri alýnmasý mümkün olmayan, savaþýlmadan elde edilmiþ hatta erkeklere sunulmuþ tek hak. gizlice destek gören, toplumca kabul edilen bir hak, erkek, yasalarýn da desteðiyle bahþedilmiþ bu hakký dilediðince kullanabilir. Kullanmaktadýr da…
Bu iki erkek tecavüz haklarýný sonuna dek kullanmýþ olup, hukuk, üstelik kadýn hakim ve zanlýlarýn kadýn avukatý eliyle, kadýn maðdurenin haklarýný yeterince koruyamamýþtýr… Karabulut’un ailesini, “kýzlarýna sahip çýksalardý” diye suçlayan eski bir emniyet müdürünü, kurbanýn tecavüzü kimbilir belki de hak etmiþ olabileceði gibi yaygýn bir düþünce, hatta engellenemeyen tecavüzden bari zevk alýn hükmüyle bir insanlýk suçunu rezilce yürürlüðe koyan bir büyük filozof (Montaigne imiþ) da erkek egemen toplumlarýn bu yeryüzü suçunda ortak bir felsefenin mimarlarý olmasýna zemin hazýrlýyor.Diþi köpek kuyruk sallamýþtýr, erkek milleti de gereðini yapmýþtýr, bu kadar basittir… Gelinliðiyle dünyayý gezen Pippa da ne hikmetse yalnýz bizim ülkemizde tecavüze uðramýþtýr, hem bedeni üstündeki tasarruf hakký hem onuru hem hayatý çalýnmýþtýr.
Meslek hayatým boyunca öyle çok örneðine tanýk oldum ki, þimdi geriye dönüp düþününce acý çekiyorum. Kendi ailesinin kadýnlarý dýþýndaki tüm kadýnlar, erkeklerce bu eyleme müstehak görülmüyor mu caným ülkemde? Býrakýn onu, ensest bile kabul edilebilir, yürürlükte ve susarak geçiþtirilen bir olgu deðil mi, ülkemin had safhada namuslu bazý kiþilerince?
Þimdi Fatmagül rüzgarý esiyor, TV ekranlarýnda, dizi haberleri veren dergilerde ve izleyenler arasýnda Fatmagül’ün suçu ne diye sorulup yanýtlar sýralanýyor. 24 Ekim günlü Radikal’de senaryo hikaye yazarý Vedat Türkali ilk çekim ve ikincisine dair düþüncelerini açýkladý bugün. Hikayede tecavüzcü erkeklerin çocuk genç arasý bir yaþ grubu olduðunu, film ve dizide buna dikkat edilmediðini, özellikle de kömür ýrgatlýðý yaparak ekmek parasý kazanan çiftin iþ dönüþü soyunup denize daldýklarýnda kömür isi, karasý bulaþmýþ tenlerinin suda arýndýðý gibi þiirsel bir arýnma metaforunun her iki çekimde de göz ardý edildiðine olan kýrýklýðýný anlatmýþ… Belki erkek milletinde de eksik olan budur, bir metaforun koruyucusu, yaratýcýsý olmak ve kadýn yahut erkek, bireylerin hayallerinin ellerinden alýndýðýna, umutlarýnýn hýrsýzý olunduðuna karþý çýkmak…
Suçu paket edip erkeðin koltuk altýna kýstýrmak da yanlýþ, eksik yahut…
Suçlu beyinsizlik… Gerçi sistem ve önyargýlar, bu gözünü sevdiðim toplumun kimi köhnelikleri insanda akýl beyin sabýr býrakmýyor, o da ayrý ya…
Erkek milletinin bazýsý dünyaya uçkur penceresinden bakmakta direttikçe, bu röngencilik hazzý genlerle aktarýla dönderile sürgittikçe, hazzý bu kadar ilkel açýlardan ibaret sandýkça, sosyal, siyasi, sanatsal damarlardan özsu çekmek caným ulusuma kýsmet olmadýkça, olacaklar bu ve bir fazlasý, daha ne bekleyebiliriz?
Kadýn günahkar olagelmiþtir, günaha çaðrý nesnesidir ne olsa… Haberde dikkat çeken þey, tecavüze uðrayan talihsiz genç kýzda, saldýrgan alçaklarýn spermlerinin bulunduðudur. Bunu bile yeterli görmeyen bir hukukumuz var, ne yazýk. Tecavüze uðrayanýn ruh saðlýðýnýn bozulmadýðýný onca kanýta raðmen iddia eden, kararýný bu iddiaya dayanarak veren hukuk sistemi, kadýnlarýmýzýn kadersizliði deðil mi?Aile, yazýlý görsel basýn, sokaklar ve diðer insanlar, bundan sonrasýnda bu ve buna benzer haksýzlýklara uðramýþ nice kadýnýn umutlarý ve hayatlarýna kastederek, ülkemin kadýnlarýna cehennem hayatý yaþatmýyor mu?
Davayý izleyenler tecavüzcü ailelerinin eksilmeyen tehditleri ve mahkemeye tam kadro gelmeleri yüzünden,”yapýlmýþ iþte bir hata’ mantýðýndan ötürü,maðdurun ciddi tehlike altýnda bulunduðunu belirtiyor.Mahkeme hakimi de kadýn, tecavüzcü tarafýn avukatý da kadýn… Tuhaf ve acýtýcý bir hal. Hukukun, sapýklarýn iþine yarayacak teknik ayrýntýlarýna vakýf, ama kadýnlýk bilincinde Avukatlýktan sýnýfý geçebilmek uðruna kadýnlýktan bütünlemeye kalmak zorunda býrakýlmýþ o kadýn avukatýn savunmasý kimbilir nasýl kahretmiþtir tecavüz kurbaný o genç kýzý? Tecavüzcülerin serbest kalmasýndan duyduðu mutluluðu, bakýþlarýyla tecavüze uðrayan kurbana gösteren kadýn avukatýn konuya farklý yaklaþabilmesi, en azýndan sözleriyle hemcinsinin yanýnda yeralmasý gerekmez miydi? ’Ben karar mercii deðilim, teknik bir iþ yapýyorum ve savunduklarýmýn cezaya çarptýrýlmasýný bir kadýn olarak çok isterim’ demesi?
Kararý protesto eden avukatlar, cübbelerini çýkarýp duruþma salonunu terk etmiþler. Protesto gerekçelerinin tutanaklara geçirilmesini isteyen avukatlar, kararýn hem Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'ne (AÝHS) hem de Kadýnlara Karþý Her Türlü Ayrýmcýlýðýn Önlenmesi Sözleþmesi'ne (CEDAW) aykýrý olduðunu belirtiyorlar; Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi ile (AÝHM) CEDAW Komitesi'ne baþvurmaya hazýrlanýyorlarmýþ.”

Kuvvetli deliller ortada iken davanýn ötelenmesi ve zanlýlarýn suçluluðunun kesinleþmesine kadar geçecek kahredici uzunluktaki zaman bu fiile rýzasý dýþýnda müstahak kýlýnan kadýnýn zorluklarýný nasýl katlýyor ve kimbilir nasýl bir öfke ve umutsuzluða garkediyor onu, hiç hak etmediði halde…
Yýllar önce yakýn tanýðý olduðum mesleki bir olay geldi aklýma þimdi, zaten akýl dehlizimden hiç silemedim onu, küçücük bir kýz çocuðuydu, farz ý mahal nüfusa kaydý geç düþülmüþtü de 12 deðil 14’ündeydi, ki deðildi, küçücüktü, üstünde siyah önlüðü, yýrtýk beyaz yakasýyla kontrole getirildiydi iki polis arasýnda, tecavüzcüsü amca dediði mahallelisiydi elli yaþýnda belki daha da büyüktü… Bütün o denetimler, dosyalar, mühürler, muayeneler, onun daha sonra bir bebek dünyaya getirmesini ve dünyasýnýn tarumar olmasýný önleyememiþti…
Ne töre kurbanlarý, ne kentlerin ortasýnda yaþanagelen tecavüz olaylarý ne de bunlarýn yargý faslý, tümünün üstüne tüy diken yazýlý görsel haberler ortalýðý ayaða kaldýrýyor, baksanýza…
Fatmagül’ün Suçu Ne? Dizisi baþlayalýberi, þiþme kadýn Fatmagül manþetlerde, ‘ister þaap, istersen al koynuna yat’ öðüdüyle.
Ayýptýr ya’hu…
Sahiden bu kadar mý dibe vurmuþuz demek, haberimiz yok… Belki çok daha fazlasý…
Peki biz kadýn milleti neden bir cephe açýp, süngü takýp yürümüyoruz?
Giden nedir? Giden bu insanlýk dýþý eylemin, mahluksal bile diyemiyorum çünkü hayvanlar aleminde bile bir yol yordam gerektiren bir iþtir, kadýnýn kendi bedeni üstündeki tasarrufudur… Acý ayrý, sosyal ve duygusal yaralanma apayrý ama bir de hýrsýzlýk sözkonusu ki,suçlarýn en aðýrýdýr bu, Uçurtma Avcýsý’nda altýnýn çizildiði gibi, benim de öyle düþündüðüm gibi,
En aðýr suç hýrsýzlýktýr, öldürmek hýrsýzlýktýr, ömür çalýnmaktadýr, tecavüz de öyle, kadýnýn kendi bedeni üstündeki tasarrufunu çalmaktýr, umut ve sevinçlerini, geleceðini çalmaktýr…
Suçlularýn en hýzlý biçimde yargýlanarak, beyin(sizlik)lerinin suçlu, malafat beyin tetikçi olduðu bu iþin sonunda, bedenlerinin ön kýsmýndaki fazlalýðýn alýnmasý pek uygun bir ceza deðil mi sizce de?

(Çýkmýþ yazý yeniden yazýlýr mý?
Konu tekrarlanýp duruyorsa toplumda, yazýlýr.
Ahlak polisi tecavüz ediyor, bu baþlýbaþýna bi haber, þimdilik isnat düzeyinde olsa bile...
Yeniden yazdým, ritüele aykýrý kaçmaz ise...)


Ayþe Kilimci

28.10.2010

***

Diyarbakýr'lý Havvaya akrabalarý tecavüz edip, 'biz tecavüz ettik, sen kendini as' demiþ, on altý yaþýndaki çocuk þaþkýnmýþ, intihar edemeyince babasýnýn amca çocuðu, ki suçlulardan birisi olduðu zanný ve doku örneklerinin tutmasý sonucu tutuklanan, ahýrda kýza intihar ettirmiþ, yani asmýþ...

29.10.2010

***

(25.10.2010 TARÝHLÝ ÝLK YAZI)

Haber sol.org.tr yazarlarýndan M.Kemal Erdemol, üniversite öðrencisi bir genç kýzýn uðradýðý tecavüzün yasal sürecinde olagelenlerin ardýndan, tecavüzün yasal bir hak olduðu düþüncesini tartýþmaya açtý.

Tecavüz erkeklere tanýnmýþ, geri alýnmasý mümkün olmayan, savaþýlmadan elde edilmiþ hatta erkeklere sunulmuþ tek hak. Gizlice destek gören, toplumca kabul edilen bir hak, erkek, yasalarýn da desteðiyle bahþedilmiþ bu hakký dilediðince kullanabilir. Kullanmaktadýr da…

Üniversite öðrencisi bir genç kýz (25), bu yýlýn Mart ayýnda bir akþam, özel ders verdiði öðrencisinden ayrýlýp evine dönerken, T.D. ve A.Y. tarafýndan zorla bir kamyonete bindirilerek Ayaþ Yolu'na götürüldü. Ýki þüpheli burada genç kýza tecavüz etti ve parasýný da gasp etti. Saldýrganlarýn elinden kurtulmayý baþaran kýz, karakola baþvurdu; savcýlýða ve Ankara Adli Týp Þube Baþkanlýðý'na sevk edildi. Adli Týp saldýrýya uðrayanda darp ve cebir izlerini tespit etti. Numune Hastanesi “ruh saðlýðý bozulmuþtur” raporu verdi. Vajinal muayenede erkeklerden birine ait sperm örneði bulundu. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalý Baþkanlýklarý öðrenci genç kýzýn ruh saðlýðýnýn bozulduðuna dair raporlar verdi. Olaydan bir gün sonra yakalanan þüpheliler tutuklanýrken hakkýnda Sincan 1. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde dava açýldý. Mahkeme, 10 Aðustos'taki ilk duruþmada, üniversite hastanelerinin raporlarýný kabul etmeyerek maðdurenin Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na sevkine karar verirken, avukatlarý ise yoðunluk nedeniyle Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na giden bir dosyanýn iki yýldan önce gelmeyeceðini belirtti; Devlet Denetleme Kurulu'nun bir raporu ve Adalet Bakanlýðý Ceza Ýþleri Dairesi'nin üniversite hastanelerinden rapor alýnabileceði yönünde genelgesi bulunduðunu hatýrlatarak karara itiraz etti. Avukatlar, üniversite hastanelerinden alýnmýþ raporlarýn geçerli sayýlmasýný, mecbur kalýnýrsa genç kýzýn Ankara Üniversitesi Adli Týp Enstitüsü'ne gönderilmesini talep etti. Ancak mahkeme baþkaný, Adli Týp Kurumu'ndan rapor alýnmazsa Yargýtay 5. Ceza Dairesi'nin kararý bozacaðýný belirterek bu talebi reddetti. Ýkinci duruþmada dosya Ýstanbul Adli Týp Kurumu'na gönderildi. Üçüncü duruþmada ise mahkeme heyeti, Ýstanbul Adli Týp Kurumu'ndan rapor gelmesinin uzun süreceði gerekçesi ve "masumiyet karinesi" gereðince sanýklarý tahliye etti”.

Bu iki erkek tecavüz haklarýný sonuna dek kullanmýþ olup, hukuk, üstelik kadýn hakim ve zanlýlarýn kadýn avukatý eliyle, kadýn maðdurenin haklarýný yeterince koruyamamýþtýr görüldüðü gibi… Karabulut’un ailesini, “kýzlarýna sahip çýksalardý” diye suçlayan eski bir emniyet müdürünü, kurbanýn tecavüzü kim bilir belki de hak etmiþ olabileceði gibi yaygýn bir düþünce, hatta engellenemeyen tecavüzden bari zevk alýn hükmüyle bir insanlýk suçunu rezilce yürürlüðe koyan bir büyük filozof (Montaigne imiþ) da erkek egemen toplumlarýn bu yeryüzü suçunda ortak bir felsefenin mimarlarý olmasýna zemin hazýrlýyor. Diþi köpek kuyruk sallamýþtýr, erkek milleti de gereðini yapmýþtýr, bu kadar basittir… Gelinliðiyle dünyayý gezen Pippa da ne hikmetse yalnýz bizim ülkemizde tecavüze uðramýþtýr, hem bedeni üstündeki tasarruf hakký hem onuru hem hayatý çalýnmýþtýr.

Meslek hayatým boyunca o kadar çok örneðine tanýk oldum ki, þimdi geriye dönüp düþününce acý çekiyorum. Kendi ailesinin kadýnlarý dýþýndaki tüm kadýnlar, erkeklerce bu eyleme müstehak görülmüyor mu caným ülkemde? Býrakýn onu, ensest bile kabul edilebilir, yürürlükte ve susarak geçiþtirilen bir olgu deðil mi, ülkemin had safhada namuslu kiþilerince?

Kadýn günahkar olagelmiþtir, günaha çaðrý nesnesidir ne olsa… Haberde dikkat çeken þey, tecavüze uðrayan talihsiz genç kýzda, saldýrgan alçaklarýn spermlerinin bulunduðudur. Bunu bile yeterli görmeyen bir hukukumuz var, ne yazýk. Tecavüze uðrayanýn ruh saðlýðýnýn bozulmadýðýný onca kanýta raðmen iddia eden, kararýný bu iddiaya dayanarak veren hukuk sistemi, kadýnlarýmýzýn kadersizliði deðil mi? Aile, yazýlý görsel basýn, sokaklar ve diðer insanlar, bundan sonrasýnda bu ve buna benzer haksýzlýklara uðramýþ nice kadýnýn umutlarý ve hayatlarýna kast ederek, ülkemin kadýnlarýna cehennem hayatý yaþatmýyor mu?

Davayý izleyenler tecavüzcü ailelerinin eksilmeyen tehditleri ve mahkemeye tam kadro gelmeleri yüzünden , “yapýlmýþ iþte bir hata” mantýðýndan ötürü, maðdurun ciddi tehlike altýnda bulunduðunu belirtiyor. Mahkeme hakimi de kadýn, tecavüzcü tarafýn avukatý da kadýn… Tuhaf ve acýtýcý bir hal. Hukukun, sapýklarýn iþine yarayacak teknik ayrýntýlarýna vakýf, ama kadýnlýk bilincinde. Avukatlýktan sýnýfý geçebilmek uðruna kadýnlýktan bütünlemeye kalmak zorunda býrakýlmýþ o kadýn avukatýn savunmasý kim bilir nasýl kahretmiþtir tecavüz kurbaný o genç kýzý? Tecavüzcülerin serbest kalmasýndan duyduðu mutluluðu, bakýþlarýyla tecavüze uðrayan kurbana gösteren kadýn avukatýn konuya farklý yaklaþabilmesi, en azýndan sözleriyle hemcinsinin yanýnda yer almasý gerekmez miydi? ‘Ben karar mercii deðilim, teknik bir iþ yapýyorum ve savunduklarýmýn cezaya çarptýrýlmasýný bir kadýn olarak çok isterim’ demesi?

Kararý protesto eden avukatlar, cübbelerini çýkarýp duruþma salonunu terk etmiþler. Protesto gerekçelerinin tutanaklara geçirilmesini isteyen avukatlar, kararýn hem Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'ne (AÝHS) hem de Kadýnlara Karþý Her Türlü Ayrýmcýlýðýn Önlenmesi Sözleþmesi'ne (CEDAW) aykýrý olduðunu belirtiyorlar; Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi ile (AÝHM) CEDAW Komitesi'ne baþvurmaya hazýrlanýyorlarmýþ.”

Kuvvetli deliller ortada iken davanýn ötelenmesi ve zanlýlarýn suçluluðunun kesinleþmesine kadar geçecek kahredici uzunluktaki zaman bu fiile rýzasý dýþýnda müstahak kýlýnan kadýnýn zorluklarýný nasýl katlýyor ve kim bilir nasýl bir öfke ve umutsuzluða gark ediyor onu, hiç hak etmediði halde…

Giden nedir? Giden bu insanlýk dýþý eylemin, mahluksal bile diyemiyorum çünkü hayvanlar aleminde bile bir yol yordam gerektiren bir iþtir, kadýnýn kendi bedeni üstündeki tasarrufudur… Acý ayrý, sosyal ve duygusal yaralanma apayrý ama bir de hýrsýzlýk söz konusu ki, suçlarýn en aðýrýdýr bu, Uçurtma Avcýsý’nda altýnýn çizildiði gibi, benim de öyle düþündüðüm gibi.

En aðýr suç hýrsýzlýktýr, öldürmek hýrsýzlýktýr, ömür çalýnmaktadýr, tecavüz de öyle, kadýnýn kendi bedeni üstündeki tasarrufunu çalmaktýr, umut ve sevinçlerini, geleceðini çalmaktýr…

Suçlularýn en hýzlý biçimde yargýlanarak, beyinsizliklerinin suçlu, “malafat bey”in tetikçi olduðu bu iþin sonunda, bedenlerinin ön kýsmýndaki fazlalýðýn alýnmasý pek uygun bir ceza deðil mi sizce de?


Ayþe Kilimci

25.10.2010


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
26 Ekim 2010 09:59

kizilcam

Sevgili Ayse Kilimci,

"Tecavüz, kadinin kendi bedeni üstündeki tasarrufunu calmaktir.Umut ve sevinclerini, gelecegini calmaktir."

Egemen erkegin "nikahinin altinda" da sayisiz kere isledigi ve maalesef kadin caresizliginde sakli kalan sucu "hirsizlik" olarak nitelendirmeniz cok carpici. Namusunu omuzlari üstünde degil de bacaklari arasinda tasiyan ve dünyaya bacaklari arasindan bakanlarin egemen oldugu bir toplumda hukukun da erkek egemenliginde sefaletine bir kez daha tanik olduk yazinizda. Tesekkürler.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.