HARÝÇTEN GAZEL: USA, TÜRKÝYE'NÝN HANGÝ GÝRÝÞÝMÝNDEN ÜRKTÜ?

17 Aralýk 2021 19:48 / 639 kez okundu!

 

 

"Türk Donanmasý gelecekte üç uçak gemisine ihtiyaç duyacak. Muhtemelen stratejik açýdan bu kadar önemli bir bölgede Türk Donanmasý’nýn bu kadar niteliksel olarak güçlenmesinin tehdit oluþturduðunu fark eden Washington, bu geliþmeye karþý gardýný aldý."

 

****

 

 

HARÝÇTEN GAZEL: USA, TÜRKÝYE’NÝN HANGÝ GÝRÝÞÝMÝNDEN ÜRKTÜ?

 

Rus Topcor’da yayýmlanan analizi hazýrladým dostlar. Her satýrý kýymetli. Buyrun analizin tamamý👇

 

“Suriye, Libya ve Daðlýk Karabað’daki silahlý çatýþmalar sýrasýnda aldýðý agresif tutum sayesinde, Türkiye bugün saldýrý ÝHA’larýnýn geliþtirilmesi ve üretilmesinde dünya liderlerinden biri olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki yýllarda da yeni projeleri ile Türkiye bu konuda liderliðini sürdürebilir.

 

Erdoðan’ýn jeopolitik hedefleri Afrika’dan Afganistan’a kadar çok geniþ bir alana yayýlýyor. Ayný zamanda Türkiye, NATO’nun bir baþka üyesi olan Yunanistan ile doðrudan bir askeri çatýþma olasýlýðýný da gizlemiyor.

 

Cumhurbaþkaný Erdoðan’a göre, Türk Donanmasý gelecekte üç uçak gemisine ihtiyaç duyacak. Muhtemelen stratejik açýdan bu kadar önemli bir bölgede Türk Donanmasý’nýn bu kadar niteliksel olarak güçlenmesinin tehdit oluþturduðunu fark eden Washington, bu geliþmeye karþý gardýný aldý.

 

Türklerin, TCG Anadolu adlý ilk uçak gemisini zaten inþa ettiklerini biliyoruz. Bu geminin toplam yer deðiþtirmesi 27 bin tondan biraz fazla ve pruvada bir kalkýþ sýçrama tahtasý var. Bu gemi, deniz piyadelerinin ve zýrhlý araçlarýn taþýnmasý, taarruz kuvvetlerinin taþýyýcý tabanlý uçaklarla desteklenmesi ve ayrýca bir denizaltý karþýtý helikopter gemisi olarak kullanýlabilir. Türk donanmasý için büyük bir atýlým niteliðinde deðerlendiriliyor.

 

Ancak Türkler sadece bu gemi ile durmayacaklar. Türk Cumhurbaþkaný Erdoðan, ülkenin yeni bir uçak gemisini inþa etme planýný daha açýkladý. Bu konuda neredeyse hiçbir ayrýntý yok, ancak Ýngiltere’nin en yeni uçak gemisi Queen Elizabeth’in planlarýný Türkiye’ye satarak, Türkiye’ye bu projede yardýmcý olabileceðine dair bariz ipuçlarý var.

 

Ankara’nýn ayný anda iki saldýrý uçaðý gemisi inþaa edeceði fikri bölge için büyük anlam ifade ediyor. Zira ABD’nin “neo-Osmanlýlarýn” planlarýna müdahale ettiði yer tam olarak burasý.

 

Washington’un, Rus S-400 hava savunma sistemlerini satýn aldýðý için ceza olarak Ankara’yý beþinci nesil F-35 savaþ uçaðý projesinden çýkardýðý biliniyor. Ancak büyük olasýlýkla aslýnda sorun biraz daha derindi.

 

Gerçek þu ki, Türk Donanmasý TCG Anadolu’da Amerikan F-35B avcý uçaklarýný konuþlandýrmayý düþünüyordu. TCG Anadolu 12 adede kadar F-35B veya 14 adede kadar helikopter taþýyabilecek kapasiteye sahip. Ayrýca yeni Türk uçak gemisinin Ýngiliz projesine göre inþa edileceðini varsayarsak, Queen Elizabeth tarzý bir gemi daha fazla kapasiteye sahip olacak.  Ve bunlar gösteriyor ki aslýnda ABD, temelde Ankara’yý uçak gemisi tabanlý savaþ unsurlarýndan mahrum etmeye çalýþýyor.

 

Türkiye, TCG Anadolu’yu ayrýca bir “drone taþýyýcýsý”na dönüþtürecek. Zaten bu hedef doðrultusunda özellikle muadillerinden daha büyük ve daha güçlü olmasý beklenen Bayraktar TB3’ün güverte versiyonunu geliþtirmeye baþladýlar. TCG Anadolu’nun bu ÝHA’lardan 50’ye kadar barýndýrabileceði varsayýlýyor. 

 

Türkiye bu geliþmeler ile ilgili adýmlar atarken nadir istisnalar dýþýnda neredeyse tüm endüstrisini baþarýyla kendisi geliþtirdi. Yaþanan motor sýkýntýsýnda ise Ukrayna sahneye çýkýyor. Bu geliþme özellikle Ankara’nýn uzun zamandýr göz önünde bulundurduðu uçak motoru yapýmýný da kapsýyor.

 

Ukraynalý þirketler Motor Sich ve Ivchenko-Progress, Türkiye’ye turbojet motor tedariki için sözleþmeler imzaladýlar. Türkiye, Ivchenko-Progress ve Motor Sich tarafýndan üretilen AI-322F ve AI-25TLT turbojet motorlarýyla yeni bir atýlým yapabilir. Bu yakýn iþbirliði yüksek ihtimalle baþarýlý ve üst düzey bir stratejik ürünle sonuçlanacaktýr.

 

Bu iþbirliði sonucunda ilk olarak büyük ihtimalle MIUS adlý yeni nesil bir jet ortaya çýkacak. Planlara göre bu proje, havadan yere ve havadan havaya füzelerle silahlandýrýlacak ve etkin bir þekilde bir savaþ uçaðýna dönüþtürülecek. Gelecekte ise MIUS projesi etkileyici bir süpersonik haline gelebilir. Göründüðü üzere, ürettiði insansýz hava araçlarý ile dünya liderlerinden birisi olan Türkiye yeni büyük adýmlar atmaktan geri durmuyor.”

 

Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.