IÞÝD tarafýndan Irak ve Suriye'de kadim halklar yok ediliyor

24 Ekim 2014 14:21 / 1254 kez okundu!

 

 

2011 Haziran’ýndan bu yana Suriye, Irak ve ülkemiz tam bir kan gölüne, tam bir cehenneme dönüþmüþ durumda. Bu cehennemden kadim halklar ve inançlar ya birlikte kurtulacak ya hep birlikte yok olup gideceðiz. Suriye’de El Nusra –Öso Ýslami terör örgütleri tarafýndan Hýristiyan halklara ve Aleviler’e yaþatýlan zulümlerin yasýný daha tutmadan, bu kez 2014 Aðustos’unda IÞÝD tarafýndan Irak/ Musul-Ninova, Telafer ve en son Þengal’da yaþatýlan Ezidi katliamlarý ve sürgünleri derken  yaklaþýk 25 gündür de Kobane'de Kürt halkýna katliamlar baþladý...

Kürt halkýnýn yaþadýklarý, her ülkede onurlu direniþi sonucu IÞÝD tarafýndan yapýlan saldýrýlara dünya az da olsa gözlerini Kobane’ye çevirebilmiþtir. Bunda Kürt halkýnýn tüm Avrupa genelinde ve üç kýtada (Avustralya- Amerika ) eþ zamanlý eylemlilikler yapmasýyla ancak dikkatler Kobane’ye çekilmiþtir. Kürt halkýnýn, Avrupa ve Amerika’da konsolosluklar, hava limanlarý, parlamentolarda oturma eylemleri ve IÞÝD karþýtý protestolar yapmasýyla sadece emperyal güçlerin ilgisini deðil dünya devrimci hareketin de dikkatini çekmiþtir. Kürt hareketinin Kobane’de Iþid’e karþý direnmesiyle ülkemizde özellikle Kürdistan yangýn yerine dönüþmüþtür.

Kobane eylemleri sýrasýnda ülkemizde 3 günde çýkan olaylar sýrasýnda 34 Kürt yurttaþýmýz katledilmiþtir. Gezi direniþinde 7 caný, Kobane direniþinde 34 caný kaybettik…Kobane’ye destek için özellikle Diyarbakýr baþta olmak üzere Mardin, Muþ, Batman, Van, Urfa, Hakkari illerinde hayat durmuþtur. Adana, Antep ve Ýstanbul’da ülkücü saldýrýlar hýzla artmýþtýr.

Kobane’de ve Türkiye’de Kürt halkýna karþý acýmasýz bir savaþ baþlatýlmýþtýr. Kürdistan’ýn her bölgesinde insanlar, gaz bombalarý ve biber gazý soluyorlar. Bir de bölgede valilikler, insan hak ve özgürlüklerine aykýrý bir þekilde, 6 ilde keyfi olarak sokaða çýkma yasaðý uyguluyorlar. Ülkede konumlanmýþ devlet destekli Hizbullah- Hüda-Par –Iþid vb. Cihadist Kontr gerilla örgütlerini ise B planý doðrultusunda devreye sokarak Kürt halkýný köþeye sýkýþtýrýp, katletmek için midir bu olaðanüstü haller? 40 yýl önce daða çýkan bir halka, sokaða çýkma yasaðý ne kadar etkili olur bilinmez? Bilinen o ki, Kürtler ve dostlarý, Kobane için her yerde direniyor.

Aslýnda bizler ülkemizde yaþatýlan bu görüntülere hiç mi hiç yabancý deðiliz.  

Bugün Kesab’da, Lazkiye’de, Musul’da, Ninova’da, Telafer’de, Þengal’de ve son olarak Kobane’de yaþatýlan bu katliamlarý daha öncede üstelik ayný coðrafyalarda yaþamýþtýk. Musul’un iþgaliyle saldýrýya geçen IÞÝD, Irak’ýn diðer bölgelerinde elde ettiði silahlarý Irak- Suriye sýnýrýndaki Al Qaim kapýsýndan Der Zor’a ve oradan Rakka’ya geçirmiþti. Rakka, Iþid’in merkezi Kobane’ye çok yakýn bir bölgedir. Der-Zor bir zamanlar Ermenilerin – Süryanilerin göç yollarýydý, bugün ise Kürtlerin…2014 Temmuz ve Aðustos aylarýnda Musul ve Ninova’da büyük acýlar yaþayan Süryani halkýnýn çýðlýðýna çýðlýklarýmýzý katabilseydik o zaman, belkide bu gün ÝÞÝD silahlanma konusunda bu kadar güçlü olmazdý.

Bugün IÞÝD tarafýndan hayata geçirilen senaryo, yüzyýlýn baþýnda, 1915’de Kadim Hýristiyan halklara (Ermeni- Süryani- Pontus Rum) uygulandý ve yine ýsýtýlýp; temcid pilavi misali yeniden sahneye konuluyor. Tek bir farkla, bu kez Müslüman Kürtler de hedef. Hatýrlarsanýz bu topraklarda tarihin en büyük soykýrýmýnda 1,5 milyon insan katledilmiþti. Bu yüz yýlýn baþýnda 2015’e ramak kala Kobane, yeni bir soykýrýmýn merkez üssüdür.

Kürt halký þimdi, týpký 1915’teki Ermeni- Süryani- Pontus Rumlar gibi tarihin en büyük soykýrýmýyla karþý karþýya. Ve Kürt halkýnýn payýna da 2014 Aðustos’unda Ninova ve Musul’dan sadece canlarýný kurtaran Süryaniler gibi sürgünler düþmüþtür. Musul- Ninova’dan Erbil/ Ankawa’ya göç eden Süryanilerin dramlarý ise hala devam ediyor. Ankawa’da Kilise, okul ve park alanlarý olan çadýrlarda yaþam mücadelesi veren bu halkýn acýlarýný unutmadan, yaralarýný tez elden sarmak gerek. Týpký Þengal’den gelen Ezidiler gibi þu anda onurlu direniþ sergileyen Kürt halký gibi katliam yaþayan bu halklarýn da bizlere ihtiyacý olduðunu unutmayalým.

Kesab’da Ermeniyi, Lazkiye’de Aleviyi, Musul’da Süryani ve Ermeniyi, Ninova’nýn son yakarýþýnda Süryaniyi, Telafer’de Türkmen’i, Þengal’de Ezidiyi vurdurmasaydýk bu gün Kobane’de Kürdü vurdurmayacaktýk…

Ey büyük insanlýk!

Bu nasýl bir acýdýr ki böyle… Bir halkýn yaralarýný saramadan, diðer bir halkýn yarasýný kanatýyor bu cehennem zebanisi örgütler.  

Bu ülkede ve Kobane'de Kürtler huzura ermeden biz Türkler, asla huzur bulamayýz.

Eðer Kobane düþerse, soykýrýmlar; Irak ve Suriye'de artarak devam edecektir. ABD'nin Suriye'ye girme planlarý doðrultusunda dönüþümlü olarak yine Nusayri (Arap Alevisi), Ermeni, Süryani halklarý yeniden  vurulacaktýr. 2014 Temmuz sonunda Musul'da ve Ninova'da ilk vurulan halk Süryanilerdir. Sýrasýyla Ermeniler, Þiiler, Türkmenler, Ezidilerdir. Süryani halkýnýn çýð gibi büyüyen çýðlýðýný, Þengal'in çýðlýðýyla, Þengal'in çýðlýðýný, Kobane’nin çýðlýðý ile kýsmadan insanlýk adýna bir el uzatalým…

3 gün evvel Van / Elbak'ta AKP'nin polisi Kobane direniþi sýrasýnda ''Yaþasýn IÞÝD'' diye baðýrdýðýný sosyal medyadan hep birlikte tanýk olduk. Bu bir terör suçudur... Clip’teki görüntüler incelenerek Iþid terör örgütünü destekleyen bu polis için mahkemeler niye henüz dava açmadýlar? Bu görüntüler AHÝM'e gidecek dava niteliðinde görüntülerdir. 

1915 soykýrýmýndan bugüne deðin Ermeni- Rum- Süryani halkýnýn (Hýristiyan halklarýn) acýlarýna sessiz kalanlar,

1938 Dersim soykýrýmýndan günümüze deðin Alevi katliamlarýna sessiz kalanlar,

Kanla kurulan cumhuriyetten bu yana Kürt halkýnýn acýlarýna sessiz kalanlar,

Yaklaþýk 25 gündür Kobane'de emperyalist güçlerin maþasý TC destekli IÞÝD terör örgütünün, Kürt halkýna yaþattýðý vahþete sessiz kalanlar,

Kulaklarýnýzý açýn ve dinleyin!

Kobane düþerse, sadece Kürdistan deðil, batý coðrafyasý da Ýstanbul- Ýzmir- Ankara'da düþer / yanar. Kobane düþerse, bu ülke yanar.

Bir Türk olarak çaðrýda bulunuyorum:

Özellikle vicdanlý Türklere.

Neredesiniz ey vicdanlý insanlar, neredesiniz?

Haydi Türkler!

Ne olur bu kavgada biz de varýz diyelim bir kez olsun. Geçmiþin utancýný üzerimizden kaldýralým ve Kobane halkýný sonuna kadar destekliyelim. Biz Türkler, 1915'te dostlarýmýz, komþularýmýz olan Ermeni, Süryani ve Rumlara sahip çýkmadýk/çýkamadýk. Bu yüzden tek tipçiliðin (Tek millet, Tek Bayrak, Tek din) bedelini bu gün hep birlikte aðýr bir þekilde ödüyoruz. Biz hesap sormasak da, kanla sulanan topraklar soruyor. Ahlý topraklarla kuþanmýþ bir coðrafyadan, Fýrat'ýn ötesinden bugün kemikler fýþkýrýyor ve sorguluyor vicdanlarýmýzý. Yüzyýl sonra Kürtler için de ayný þeyi söylemeyelim diye yüreklerimizi yatýralým Kobane'deki yüreklere.

Biliyor musunuz? Kobane düþerse, en çok da Türkler düþer insanlýk bahçesinin gözünden. 

Ezilen ve soykýrým yaþayan halklar ülkemde özgür deðilse, bir Türk olarak benim özgürlüðümden asla söz edilemez.

Biliyoruz ki; Kobane düþerse, bu coðrafyada Kürdün acýsýna sessiz kalan hiç kimse rahat yüzü göremez. ''Ne mutlu Türküm'' diyene sözünü 90 yýldýr bu ülkenin daðlarýna, taþlarýna yazdýk da bizler mutlu Türk mü olduk sanki! Hayat bir terazi deðildir. Birinin yüreði kanarken diðeri asla mutlu olamaz. Bundandýr 99 yýldýr mutsuzluðumuz. Bundandýr eðitimde, ekonomide, bilimde, sanatta, insanlýkta dibe vurmamýz.

Yaralar sarýlmadan, geçmiþimizle hesaplaþmadan mutluluk olmaz.

Kobane özgürlüktür. Özgürleþmek için Kobane'ye destek vermeliyiz. Kobane'de þimdi  bir tarih yazýlýyor. Bu yüzden Kobane gelecektir. Kürdistan halklarýnýn özgür geleceði içindir Kobane için direnmek.

Ege’den selam olsun, bin selam olsun Kobane için direnenlere. Þehit düþenlere.

 

Zeynep TOZDUMAN

11.10.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.