Erzurum (Gani)'de barışa ve kardeşliğe ateş düştü

07 Haziran 2015 23:07 / 1363 kez okundu!

 

 

Erzurum ( Garin)’de HDP mitingi öncesi, faşist saldırıyı MHP Erzurum face hesabında paylaştığı video klipte bakınız neler yazmış ‘’Erzurum şehir merkezinde miting yapmak isteyen ve dışarıdan toplama gelen HDP’li Ermeni ve PKK bozmalarına Erzurum’da meydan dayağı’.

Bu klip sosyal medyada dolaşınca insanın aklına ilk gelen şey, bu ülkede yüzyıldır değişmeyen tek olgunun faşizm olduğudur. Erzurum’u 1915’de de böyle acımasızca yaktılar, yıktılar, yok ettiler. Garin yanıyor, yanıyor, yüzyıldır vicdansızlıktan yanıyor. 1915 soykırımında Ermeni, Süryani, Rum ve Ezidileri yok ettikten sonra sıra Kürtlere gelmişti. Yaklaşık 90 yıldır da ırkçılar; Kürtleri vururken, küfür edebiyatlarında hep Ermeni’lerle birlikte vurmuştur. Neden acaba Kürtlere hakaret ederken Ermeni’leri karıştırıyorlar? Nedeni basit, 1915 Soykırımında sağ bırakılan kız çocukları ve kadınlar hep sözde evlat edinme politikasıyla eş olarak alınmıştır.

Kadın bedenine de yapılan soykırımla; bu gün ataları Ermeni- Süryani- Rum olanların torunları, bulundukları coğrafyaya göre ya Kürt, ya Sünni, ya Alevi, ya Arap, ya Laz, ya Çerkez, ya Türk olarak yetiştirildiler. Soykırımın en acımasızca yapılanı da bir zamanlar Batı Ermenistan denilen bu gün Kürdistan denilen coğrafyada yapılmış olmasından kaynaklı olduğu için, daha çok Kürtlerin atasının Ermeni ve Süryani olmasından ötürü de yaklaşık 2 milyon insanın gen haritası bu şekilde oluşmuştur. Yukarıdaki klipdeki yazıda; ‘’HDP'li Ermeni ve PKK bozmalarına’’ sözü de bunun ispatıdır.

Erzurum’da 4 Haziran 2015’de yaşatılan açık faşizm, HDP aracının içinde sürücüsü varken yakılmak istenmesindeki nefret, bu ülkede Sünni Türk olmayanlara bakışın, uyguladığı şiddettir. Bu bir devlet terörüdür. Varlığını ötekinin yokluğu üzerine inşa eden devlet, hep katledecek halklar bulmuştur kendisine.

Sizler, iktidar uğruna, rant uğruna dün Bingöl’de katledilen Hamdullah Öge isimli bir yurttaşımızın çocuğunu daha yetim bıraktınız. 1915’deki çocukları yetim bıraktığınız gibi. Erzurum’da AKP- MHP el ele HDP mitingini engellemeye çalıştınız. Cemaatle uzun süredir yollarını ayıran AKP; Erzurum’da gördüğümüz gibi umudunu faşistlere bağlamış durumda. Erzurum’da eşitliğe, demokrasiye, adalete karşı, Kürt halkına zulüm reva görüldü.

Tıpkı Van, Bingöl, Batman, Kars, Harput gibi Erzurum (Garin)’da bir zamanlar Ermeni şehri idi. Kısaca Erzurum’un tarihine hep birlikte yolculuk edelim.

‘’Erzurum (Garin)Bölgesi, Ermeni halkının ilk şehir merkezidir. 536 yılında Bizans işgaline uğrayana dek Ermeni hanedanı Arşaguni bağlıydı. Tarihi antik dönemdeki adı ‘’Theodosiopolis’’dir. Bizanslar’ın ardından Araplar, Sasaniler, Moğollar, Selçuklular, Abbasiler gibi birçok ulusun istilasına uğradı. Bir Hıristiyan şehri idi. Pek çok kiliseye, manastıra ve katedrale ev sahipliği yapan Garin, 1915 soykırımından sonra pek çok kilise, camiye dönüştürülmüştür. Aynı zamanda Ermeni halkının önemli eğitim merkezlerinden biriydi’’. Tarihsel gerçekliği göz önüne aldığımızda Erzurum (Garin)’un bir Ermeni şehri olma gerçeğini kimse değiştiremez.

Hukuksal açıdan; nefret ve ırkçılık suçu işleyen, sosyal medyada görüntüleri olan bu insanlara, hala TC. Mahkemeleri dava açmamıştır. Açamaz da... Çünkü HDP’ye yapılan her zulüm, onun başkan olması içindir. Burada ölen yurttaşların, onun başkanlığı yanında hiçbir hükmü yoktur. Bu gün Valilerde, Yargıda, YSHK’ da, basın ve medyada hep AKP’den yana taraf. Anti demokratik koşullarda seçime giren HDP; sanki seçime değil adeta savaşa sürükleniyor, buna rağmen ısrarla sağduyu ve barış çağrısı yapmaktadır. Bingöl’de, Van/Ercis’de ve Erzurum’da savaş isteyenin kim olduğu ayan, beyan ortadayken, hükümetin, yalaka medyaya verdiği demeçlerde hala terörü çıkaranın HDP diye işaret etmesi bizlere göstermiştir ki HDP barajı çoktan aştı ve artık o başkan olamayacak.

Seçimlere ramak kala yakanlar, yıkanlar, öldürenler, Hades yine iş başında!

Siz yakmayı, yıkmayı, öldürmeyi, halkın muhafeletini,  baskıyla, zorbalıkla susturmayı çok iyi bilirsiniz. 

Sivas'ta, Maraş’ta, Çorum’da, Ercis'te, Erzurum'da yaka yaka bizleri bitiremediniz.

Dün Bingöl'de HDP seçim aracına yaptığınız silahlı saldırı sonucu Hamdullah Öge yoldaşımızı öldürdünüz. Bugün Van/Erciş'te HDP yöneticisi bir yurttaşımızın evini kundakladınız.

Yine bu gün Erzurum'da HDP mitingini engellemek için seçim araçlarını yaktınız, kitleyi dağıtmak için tazyikli su sıktınız. Ve bizler nefes aldığımız sürece bunları asla unutmayacağız.

Ne 1915’i unuttuk, ne bu güne kadar ki katliamları ne de Roboski'yi unuttuk. Kalbimizin kuytusunda derin yaralar açtığınız hiçbir acıyı unutmadık.

Anti demokratik koşullarda seçime giren HDP’ye yapılan bu saldırıların ve ölümlerin hesabını 7 Haziran 2015’'de sizi sandığa ve tarihin çöplüğüne gömerek cevap verecek bu halklar emin olun. 

Herkes bilsin ki bu saldırılar; bu gün yapılan kamuoyu araştırmasına göre kararsız dediğimiz kesimin HDP'ye oy vermesine neden olmuş. Halklar uyandı artık. Onca baskıya, zulme karşı HDP'nin yükselişini önleyemeyeceksiniz. Bu kez mazlum ve masum olanın HDP olduğunu görecek kadar bilinçlenmiş halklar var karşınızda...

Siz yaktıkça, yıktıkça HDP daha güçlü meclise gelecektir. Artık barajı aştı- aşmadı tartışması bu gün itibarıyla bitmiştir. Görünen odur ki bu günden tezi HDP iktidara yürüyor.. Sizler bunu bildiğiniz için saldırıyorsunuz.

Kürt halkı şahsında HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sağduyu çağrısıyla bizlere insanlık dersi vermeye devam ediyor.

Öfkelerimizi, acılarımızı ehlileştirmesini bize öğrettiği için, bizlerin her renkle kucaklaşmamızı sağladığı için ve ezilenlerin sesinin, sesi olacağına tüm kalbimle inandığım için HDP’yi bir kez daha taçlandırıyorum.

Bu ülkede kalıcı ve onurlu bir barış istiyorsak Selahattin gibi liderlere ve yöneticilere çok ihtiyacımız var.

Ermeni halkına ait olan Tuzla/ Kamp Armen yetimhanesini de  yıktırmayacağız, gerçek sahiplerine iade edilinceye dek hep birlikte direneceğiz, HDP mitinglerini de yapacağız....

Erzurum'da HDP’ye ve partililerine  yönelik faşist saldırıları bir kez daha  şiddetle kınıyorum....Baskıya, zulme boyun eğmek yok, oylarımız kendimize yani HDP'ye... 

 

Zeynep TOZDUMAN

05.06.2015

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2015 23:36

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.