ZEYBEKCÝ: 'ÝZMÝR'ÝN DÜNYA ÞEHÝRLER YARIÞINA GÝRMESÝ GEREKÝYOR'

20 Aralýk 2018 14:20  

 

ZEYBEKCÝ: 'ÝZMÝR'ÝN DÜNYA ÞEHÝRLER YARIÞINA GÝRMESÝ GEREKÝYOR'

Nihat Zeybekci: "Ýzmir'in þehirler yarýþýna girmesi gerekiyor", "Bir amelenin çocuðu milletvekili, bakan olduysa, gençler asla kendinize mazaret çýkarmayýn", "Ýzmir'in 5 yýldýzlý otel kapasitesi bizim o toplantýmýzý kaldýrmadý.

Genç Liderler Zirvesi'nde konuþan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Nihat Zeybekci, bakanlýk döneminde önemli proje ve toplantýlarý Ýzmir'deki bir takým sýkýntýlardan dolayý gerçekleþtiremediklerini belirterek, "Altyapýlarýyla, üst yapýlarýyla turizme, sanayiciye yatýrýmcýya sunduðu serbest bölgeleriyle bütün bunlarý kendi çeyizi olarak öne koyup da dünyaya kendini sunabilen þehirler yarýþýyor. Ýzmir'in þehirler yarýþýna girmesi lazým. Koskoca Anadolu'ya ve coðrafyaya sýrtýný dönen bir Ýzmir deðil. Ýzmir Anadolu'yu kucaklayarak bir çeyiz gibi Anadolu'nun zenginliklerinin tamamýný güç olarak kendine yükleyecek ve dünyada þehirler yarýþýna girecek" dedi.

Ýzmir Kalkýnma Ajansý ve Vakýf Katýlým Bankasý desteðiyle, Genç Liderler Zirvesi Tertip Heyeti tarafýndan Swiss Otel Grand Efes'te gerçekleþtirilen zirve, özel sektör yöneticileri ile gençleri bir araya getirdi.

TRT Spikeri Emre Þimþek'in sunuculuðunda gerçekleþen zirvenin açýlýþ konuþmasýný yapan Genç Liderler Zirvesi Komite Baþkaný Ali Köstepen "Gençlerimizin emin adýmlarla ilerleyebilmesi için kendi yeteneklerini, mevcut potansiyellerini ortaya çýkarmasý gerekiyor. Tarihimize baktýðýmýzda birçok gencin, tarihi deðiþim ve dönüþüm noktasýnda birçok baþarýya imza attýðýný görmekteyiz. Fatih Sultan Mehmet, 21 yaþýnda Ýstanbul'u fethetmiþtir. Osmanlý zamanýnda birçok kumandan da pek çok baþarýya imza atmýþtýr. Giriþimciler yetiþtirmemiz, kendi iþini kurabilen baþarýlý gençleri yetiþtirmemiz gerekiyor. Biz bu kapsamda bu zirveyi tertip ettik" diye konuþtu.

Zirvede konuþan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkan adayý Nihat Zeybekci, gençlere tavsiyelerde bulunarak, babasý ile yaþadýðý bir anýyý anlatarak, "Sizler bizim geleceðimizsin, ümidimizsiniz. Bir daha asla bu yaþta olmayacaksýnýz, bu günde olmayacaksýnýz veya yeni mezun olmayacaksýnýz, 21-22 yaþýnda olmayacaksýnýz. Bu zamanlar çok hýzlý gelip geçecek. Siz bile þaþýracaksýnýz. Geçmiþ yýllarda o zamanlar siyah beyaz yayýn yapan TRT televizyonu vardý. Akþamüzeri 8 haberleri ile açýlýr gece saat 12.00'da kapanýrdý. Ýstiklal Marþý ile son bulurdu. TRT'nin sunduðu bütün programlarý seyrederdik. Bir gün atletizm þampiyonlarýndan birini izliyorduk. Ben de atletizm ile ilgileniyordum. Uzun mesafe yarýþýydý, atletler yarýþý bitirdi. Rahmetli babam o gün dedi ki 'Bak oðlum herkes, yarýþa baþlayanlarýn tamamý bitirdi ama madalyayý ilk 3'e verdiler. Onun için ilk 3'te olmamýz lazým, en iyisi olmamýz lazým. Siz 'evet elimden geleni yaptým diyebiliyorsanýz, vicdanýnýz bunu teyit edebiliyorsa siz sorumluluðunuzu yerine getirmiþsiniz demektir" diye konuþtu.

"BÝR AMELENÝN ÇOCUÐU MÝLLETVEKÝLÝ, BAKAN OLDUYSA"

Gençlerin yapmak istedikleri þeylerde mazeret çýkarmamalarý noktasýnda kendisinden örnek vererek uyarýlarda bulunan Nihat Zeybekci, "Bir amelenin çocuðu olarak hayatým boyunca þunu kabul etmem; Ýþte elektrikler kesildiydi, fýrsat yoktu, imkan yoktu. Tütün tarlasýnda doðmuþ bir amelenin çocuðu olarak kýþ geldiði zaman ki bin metre rakýmlý yayladan bahsediyorum. O zamanlar kýrmýzý bir minibüs arkasýndaki merdivenlere tutunarak okula giderdik. Okula vardýðýmýzda ellerimiz tutmazdý, kanardý. Sonra devlet parasýz okulu, üniversite, yüksek lisanlar. Hep þunu söyledim. Bu vatan, bu devlet kýt kanaatle bir amelinin çocuðunu okutup, onu belirli noktaya getirdiyse bu muhteþem vatan, o mahallenin çocuðunu yine profesyonel olarak çalýþmalarýndan sonra þirketini 2002 yýlýnda Türkiye'nin ilk bin þirketine girme imkaný verdiyse ve o amelinin çocuðu þehrinde belediye baþkaný olduysa, milletvekili olduysa ve 4 hükümette ekonomi bakanlýðý yaptýysa, o amelenin çocuðu hala bir görev durumu olduðunda, göreve çaðrýlabiliyorsa ben öncelikle Allah'a hamd ediyorum. Bu millete, þükranlarýmýzý arz ediyorum. Bu can bu bedende olduðu sürece hizmet etmeye devam edeceðim. Allah aþkýna kendinize asla ve asla mazaret çýkarmayýn" ifadelerini kullandý.

"MERKEZÝ EKONOMÝK FÝNANS VE BÝLGÝ MERKEZÝ ÇÝZGÝSÝ TÜRKÝYE'YE DOÐRU KAYIYOR"

Dünyanýn bilgiyi üretenler ve tüketenler olarak ikiye ayrýldýðýný belirten Zeybekci, dünyadaki deðiþimin baþ döndürücü þekilde gerçekleþtiðini ve dünya coðrafyasýnýn deðiþmeye baþladýðýný dile getirdi. Dünyanýn merkezi ekonomik finans ve bilgi merkezi olarak bir merkez çizgisi olduðunu ve bu çizginin Türkiye'ye doðru yaklaþarak doðuya kaydýðýný belirten Zeybekci, "Bu merkez çizgisi Amerika'ydý. Bu merkez çizgisi Atlantik', oradan Batý Avrupa'ya, Batý Avrupa'dan Orta Avrupa'ya, Orta Avrupa'dan Doðu Avrupa ve Asya'ya doðru kayýyor. Bu çizgi dünyadaki bütün deðerleri ticaret, alýþveriþ, ekonomik büyüklük, kiþi baþýna milli gelir hepsini barýndýrýyor ve bunun merkezi doðuya doðru kakýyor. Türkiye'ye doðru geliyor. Doðumuzdaki Japonya, Çin ve Hindistan'daki devasa geliþmelerle bu tarafa doðru geliyor. Bu hýzla doðu yönüne kaymaya devam ediyor" dedi.

Dünyada insanlarý ve topluluklarýn ortalama eðitim süresine göre ölçülebildiðini ifade eden Zeybekci, son 15 yýlda eðitim süresinin Türkiye'de 4 yýlýn ardýndan 7,5 yýla yaklaþtýðýný kaydetti.

"TRUMP NE ÝÇÝN BAÐIRIYOR ZANNEDÝYORSUNUZ"

Elektronik ticaretin dünya ticaretinde önemli bir noktaya geldiðini belirten Zeybekci, bankacýlýk, dýþ ticaret, pazarlama, lojistik, ihracat gibi bir çok alanda bilindik tüm sistemlerin zamanla deðiþerek e ticaret üzerinden yapýlacaðýna iþaret etti.

Ülkelerin üretim alanlarýný kendi ülkelerine kaydýrmaya çalýþtýklarýný ifaden eden Nihat Zeybekci, þöyle konuþtu:

"Bin kiþinin üretim yaptýðý tekstil konfeksiyon fabrikasý düþünün, þu anda 50-60 kiþiyle üretim yapar hale geldi. Yani tüketim topluluklarý eskisi gibi üretimle ilgili birçok kabiliyetlerini baþka yere kaydýracaklar. Sanayi 4.0 ile birbirini yöneten, komut eden robot sistemleriyle üretim yapabilir hale geldiler. Onun için üretim alanlarýný da kendi ülkelerine taþýyorlar. Trump ne için baðýrýyor zannediyorsunuz, niçin ticaret savaþlarýný baþlattý. Çünkü o devasa üretimle ilgili artýk ucuz iþgücüne birçok üründe kalmadý. Onlarýn artýk Amerika'da üretilmesini istiyor. Neden ihtiyaç kalmadý. Onlarýn Amerika'da, Avrupa'da üretilmesini istiyorlar. Dolayýsýyla bahsettiðim ekonomik aðýrlýk ibresinin doðuya yolculuðu yaklaþýk 20 yýlda tamamlanacak. Halbuki bu ibrenin hareketi bin yýlda veya 500 yýlda tamamlanmýþtý. Þimdi yaklaþýk olarak 10 ile 20 yýl arasýnda o ibre dünyayý dolanýp gelecek. Bunlara hazýrlanacaðýz."

"ÇEYÝZ OLARAK ÖNE KOYUP DA DÜNYAYA KENDÝNÝ SUNABÝLEN ÞEHÝRLER YARIÞIYOR"

Deðiþmeyen tek bir þeyin coðrafyanýn kendisi olduðunu ve Türkiye coðrafyasýnýn da kaderimiz olduðunu dile getiren Zeybekci, dünya haritasýnýn orta yerinde Türkiye'nin yer aldýðýný vurgulayarak, "Türkiye'nin etrafýna bakalým. Dünyanýn enerji ve ham madde kaynaklarý yüzde 60-65'i Türkiye etrafýnda. Dünyadaki tüketim imkanlarýna baktýðýmýz zamanda Türkiye yaklaþýk olarak yüzde 55-60'nýn orta yerinde. O deðiþen dünya nereye giderse gitsin Türkiye coðrafya anlamýnda çok avantajlý. Dünya enerji ve ham madde kaynaklarýný kontrol edebilme kabiliyetine sahip en yüksek ülkelerden biri Türkiye. Tüketim kanallarýný kontrol edebilme kabiliyetine sahip en yüksek ülkelerden biri yine Türkiye. Ecdadýmýzýn yüz kýzartýcý bir miras býrakmadýðý muhteþem bir kültür coðrafyasý var. Bu tüketim alýþkanlýklarýný belirlemede en yüksek kabiliyete sahip ülkelerden biriyiz, hatta tek ülkeyiz" dedi.

Dizi ve film endüstrisinde Amerika'nýn hemen arkasýndan Türkiye'nin ikinci sýrada yer aldýðýný ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin yaþ ortalamasýný da artýrdýklarýný belirterek þunlarý söyledi:

"Dünyada saðlýk hizmetlerinde memnuniyette ilk 3'teyiz. Dolayýsýyla yaþýmýz artýyor. Ortalama ömrümüz 31 yaþa geldi. Almanya 49 yaþýnda. 31 yaþýndaki bir ülkeyiz. Bizim bu aþamada ne yapmamýz gerekiyor. Türkiye'nin bütün imkanlarýný, kaynaklarýný bütün dünyaya pazarlamamýz gerekiyor. Bir; ihracata dayalý büyüme ve ekonomi, iki; doðrudan yabancý sermaye. Asýl önemli olan Türkiye'de yatýrým yapmasýný istediðimiz, o yatýrýmcýlarýn Türkiye'nin avantajlarýný onlara sunmamýz, pazarlamamýz gerekiyor. Türkiye'nin reklamýný yapmamýz, pazarlamamýz gerekiyor. Türkiye'ye, dünya piyasalarýna koyabilirsek dünyada çok büyük ses getireceðine inanýyoruz. Bütün bu saydýklarýmýzý tek bir elden Ankara merkezden yapýlmasý mümkün mü? Hayýr. Türkiye'nin bütün dünyaya dönüp bakmasý lazým. Artýk dünyada farklý bir yaklaþým da var. Ülkeler evet, devletler evet. Ama dünyada artýk hýzlý þekilde þehirler yarýþýyor. Altyapýlarýyla, üst yapýlarýyla turizme, sanayiciye yatýrýmcýya sunduðu serbest bölgeleriyle bütün bunlarý kendi çeyizi olarak öne koyup da dünyaya kendini sunabilen þehirler yarýþýyor. Türkiye bu konuda kýsýr, belirli þehirlerimiz var evet ama onun dýþýndan maalesef tam olarak meseleyi anlayabilmiþ deðiliz."

"ÝZMÝR'ÝN 5 YILDIZLI OTEL KAPASÝTESÝ EKONOMÝ BAKANLAR TOPLANTIMIZI KALDIRMADI"

2004 yýlýnda Denizli Belediye Baþkaný olduðunda Denizli'ye alt yapý, sosyal alanlar gibi eksikliklerden dolayý uzman üst düzey kimseyi transfer edemediðine dikkat çeken Zeybekci, "Þimdi Denizli cazibe haline geldi. Belirli iller çýkýyor. Denizli, Antalya, Ýstanbul, Antep Eskiþehir, Kütahya. Dünya markalarýyla dünya tüketim pazarlarýna girerken, denetimlerden geçer. Þehirler de ayný. Þehirler de denetimden geçerler, yatýrýmcý kuruluþlar tarafýndan. Katý atýk. Çöpleri toplayýp þehrin herhangi bir yerinde boþaltýp sýrtýný dönmek gitmek mi? Atýk suyun yüzde kaçýný artýrarak veriyor veya yüzde kaçýný denizlere, vadilere atýyor, ona bakarlar. Musluktan akan içme suyunun içilip içilmediðine bakarlar. Devasa þirketler derler ki, bir þehre giderken ben bin, 2 bin kiþilik etkinlik düzenlediðimde yeterince otel var mý, spor yapabileceði alanlar var mý? Ben baktým. Ekonomi bakanýyken dünya ticaret örgütü ekonomi bakanlar toplantýsýný Ýzmir'de yapayým temennisinde bulundum. Ama yapamadým. Çünkü Ýzmir'in 5 yýldýzlý otel kapasitesi bizim o toplantýmýzý kaldýrmadý. Kaldýk i sadece ekonomi bakanlar zirvesiydi. Onun için dünyada artýk þehirler yarýþýyor. Þehirler yarýþýnda Ýzmir'in þehirler yarýþýna girmesi lazým. Koskoca Anadolu'ya ve coðrafyaya sýrtýný dönen bir Ýzmir deðil. Katý atýklarý hala vahþi þekilde depolara, daðlara, derelere tepelere döken bir Ýzmir deðil. Atýk suyunu yüzde 90 seviyesinde denizlere, nehirlere býrakan bir Ýzmir deðil. Ulaþým. Artýk bir yerden bir yere varabilme kabiliyeti de ölçülüyor. Ben 'Ýzmir serbest bölgeler þehri olacak' derken, onlar da benim önüme gelip diyecekler ki 'Ya bu serbest bölgeden havalimanýna,

limana giderken sen bana o güzergahý 10 dakika 3 dakika gidebileceðimi göster, ispat et" diye konuþtu.

"ÝZMÝR'DE ULAÞIM SIKINTILARINDAN PROJEMÝZÝ YAPAMADIK"

Türkiye'nin yazýlým ihracatýnýn 2017 yýlý sonu itibariyle 500 milyon dolar olduðunu ve bunun çok önemli olduðunu ifade eden Zeybekci, bakanlýðý döneminde oyun yazýlýmýný yapan gençlerle projeleri olduðunu ifade ederek þunlarý söyledi:

"Dünyada Türkiye yazýlým merkezi olsun, öyle bir serbest bölge oluþturalým ki bu serbest bölgede çalýþma izni sorulmasýn, bankacýlýkla ilgili insanlar zorlanmasýn. Bunun merkezi olarak da ben Ýzmir'i gösterdim. Bununla ilgili çalýþmalar da yaptým. Buraya geldiler, ESBAÞ, serbest bölge ve Ýzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile temaslarda bulundular. Maalesef þehir merkezi ile ilgili ulaþým sýkýntýlarý onlarýn gözünü korkuttu. Bunlar kelebek gibi tedirgin sektörler. Bunlara öyle bir imkan ortam saðlamýz lazým. Allah'ýn izniyle biz Ýzmir'de bunlarý da gerçekleþtireceðiz. Bu þehir gençlerimizin þehri, gençlerin þehir. Ýzmir yönünü muassýr medeniyet yarýþýnda batýya, ama sýrtýný da Anadolu'ya dönmeyecek. Anadolu'yu kucaklayarak bir çeyiz gibi Anadolu'nun zenginliklerinin tamamýný güç olarak kendine yükleyecek ve dünyada þehirler yarýþýna girecek. Ýzmir Akdeniz'in bir numaralý þehri olacak. Ýzmir doðuþtan güzel bir þehir. Kaderi güzel tasarlanmýþ bir þehir. Ýnþallah biraz toparlandýðýnda Ýzmir çok daha baþka bir yer olacak.

metropolishaber.com

18.12.2018

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0