ZEUGMA MOZAİKLERİ SATILIYOR

29 Mayıs 2008 02:55  

 

ZEUGMA MOZAİKLERİ SATILIYOR

Türkiye'den yeni kaçırıldığı anlaşılan Roma Döneminden çok çeşitli mozaik ve duvar resmi bugün Paris'te müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor.


Pierre Berge Ortakları Müzayede Evi'nin "DOĞU AKDENİZ" çıkışlı dediği yapıtlar arasında 1.80x2.37 cm.ölçülerinde, oldukça büyük boyuttaki mozaikte, antik tiyatro yazarı MENANDER'in "KIZ KARDEŞLER" oyunundan bir sahne dikkati çekiyor. Bu mozaik için 90 bin Avro değerinde bir satış bekleniyor.
Bir Fransız Arkeoloğu, Paris'ten beni arayıp "İ.S. 2-4 y.y.'da yapılmış bu mozaikler son dönemde ZEUGMA'dan kaçırılanlardan bazıları" tanısını koydu. Anımsanacağı üzere, Fransız Arkeologlar Zeugma Kurtarma Kazılarına önemli katkılarda bulunmuşlardı.


Öteki mozaikler arasında (1.82x2.03 cm.boyutunda) şarap tanrısı Dionysos ve eşi Ariadne yer alıyor. Bu mozaik için öngörülen satış değeri 70 bin Avrodur.


Ayrıca Yunuslar üzerinde Eroslar, geometrik çerçevelenmiş Meduza, bir genç kadın başı gibi mozaikler ve insan portrelerinin bulunduğu duvar resimleri de bulunuyor.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0