Yüksekova'da yine operasyon ama bu seferki farklı...

02 Ocak 2010 14:22  

 

Yüksekova'da yine operasyon ama bu seferki farklı...

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'e bağlı Adaklı Köyü'nde anneleri ölünce göç edemeyen ve soğuktan donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan iki yavru leylek için belediyenin itfaiye ekibi operasyon yaptı. Karlı yuvalarının üzerinde birbirlerine sokularak ısınmaya çalışan leylekler, yakalanmayınca kurtarma çalışması ertelendi.

Her yıl Yüksekova'ya yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki Adaklı Köyü’ne gelen onlarca leylek, yüksek ağaçların tepelerine yuva kurup bir süre burada kaldıktan sonra sonbahar aylarının gelmesi ve havalar soğuması ile birlikte yeniden sıcak bölgelere göç ediyor. Ancak geçen yıl dünyaya gelen ve 2 yavru leylek annaleri öldüğü içing öç edemedi. Geceleri sıfırın altında 15 dereceye kadar düşen soğuktan donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yavru leylekler, kar altındaki yuvalarında ısınabilmek için birbirlerine sokulunca onları kurtarmak için köyller seferber oldu. Bütün yolları deneyen ancak başarılı olamayan köylüler leylekleri kurtarabilmek için Yüksekova Belediyesi’nden yardım istedi.

Yüksekova Belediyesi de köye bir itfaiye ekibi göndererek leyleklerin yuvalarından indirilmesi için operasyon başlattı. Gece yarısı köye gelen ekip,, yangın merdiveniyle leyleklerin yuvasına ulaşmaya çalıştı. Ancak, leylekler merdivenle kendilerine yaklaşan itfaiyecileri görünce uçarak gözden kayboldu. Yaklaşık 2 saat sonra yeniden yuvalarına dönen leyleklerin bu şekilde yakalanamayacağını anlayan ekipler ve köylüler, kurtarma çalışmalarını başka bir güne bırakmak zorunda kaldı.

Leyleklerin aç kalmaması için ağaçların dibine ekmek kırıntıları da bırakan köylüler, kurtarılmaları için çalışmalarını sürdüreceklerini ve ölmelerine razı olmayacaklarını söyledi.(dha)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0