Yeter artık lütfen kurtarmayın bizi

06 Nisan 2012 12:49  

 

Yeter artık lütfen kurtarmayın bizi

Taraf gazetesinde Gökhan Erkuş imzasıyla çıkan bir yazının başlığı aynen böyleydi: "Yeter artık lütfen kurtarmayın bizi". Haberde, sitemizin kurucusu ve yazarı lhami Mısırlıoğlu ile de, Erciş'teki Ermeni süngüleme törenleri ve istenmeyen kazalar üstüne yapılmış küçük bir söyleşi var.

Erciş’te temsilî düşman askeri olan bir işçinin silahla vurulması düşman işgalinden kurtuluş günü törenlerini tartışmaya açtı. Mısırlıoğlu “Çocuk devlet evresinden bir türlü çıkamadık” dedi.

Van’ın Erciş İlçesi’nde, pazar günü işgalden kurtuluşun temsilî olarak canlandırılması sırasında düşman kıyafeti giydirilmiş bir belediye işçisinin silahla vurularak yaralanması, kurtuluş günü skandallarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce de aslında hiç işgal edilmemiş Mardin’in “işgalden kurtuluşunun” 90 yıldır kutlandığı ortaya çıkarken, başta Adana olmak üzere birçok yerin kurtuluş gününün yanlış günlerde kutlandığı tarihçilerce tesbit edilmişti. Geçen yıl ise Edirne’nin kurtuluş gününde avcıların “resmî geçidinde” parçalanmış hayvanların sergilenmesi hâlâ hafızalardaki yerini koruyor.

Halk tetikte olsun

Ercişli bir tarih meraklısı olan İlhami Mısırlıoğlu, Tarih Vakfı olarak AB desteğiyle yaptıkları bir projede, Türkiye ve çevresindeki ülkelerde resmî tarihin aynı şablondan çıkmışcasına yazıldığını, yalnızca “düşmanın” isminin değiştiğini gördüklerini söyledi. "Başka bir projede hiç işgal edilmemiş Mardin’in Kurtuluş Günü olmaması gerektiğini söylediğimizde tepki görmüştük, çünkü statüko bu törenlere ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullanan Mısırlıoğlu, “Ancak 10 yıllık bir bilimsel çalışma sonucunda ve bir akademisyenin ısrarı sonucunda gerçek ortaya çıktı. Mardin’in ‘Kurtuluş Günü’, ‘Onur Günü’ olarak değiştirildi. Bu tür etkinlikler ‘aman halk tetikte dursunlar’ diyen statükonun işine gelebilir ama insanlık açısından utanç verici görüntülerle karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Törenlerde transa geçiliyor

Erciş’in de bu açıdan anlam taşıdığını anlatan Mısırlıoğlu, şunları kaydetti: “Van Erciş’te bir Ermeni-Rus işgali yaşanmıştır. Çok büyük bir Müslüman kaybı olduğu gibi Ermeniler de büyük acılar çekmiştir. Bugün yapılan törenler ise tek taraflı, nefreti körükleyen kötü müsamereler halindedir. Ermeni görünümlü işgalcilerin elinden, gelinlik giymiş ve zincirlenmiş genç kızlar kurtarılır. Ve öyle bir transa geçilir ki, ‘Ermeni’ rolünü üstlenenler tekmelenir, üzerlerine tükürülür. Bu nedenle de kimse Ermeni’yi oynamak istemediği için, parayla çevre bölgelerden adam tutulur. Ertesi sene, dayak yediği için bu adamlar kabul etmez ve bir başkaları bulunur.” Türkiye’nin “çocuk devlet” devresini kapaması gerektiğini dile getiren Mısıroğlu, “Kurtuluş günleri için barış anıtları dikebiliriz. Kars’ta insanlık anıtı çok güzel bir girişimdi” dedi. Dün de Atatürk’ün Diyarbakır’ın fahri hemşehriliğine kabul edilişinin 86. yıldönümü anısına Diyarbakır’da Vali Vekili Ahmet Dalkıran, Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, polis ve askeri erkanın katılımıyla geniş çaplı bir tören düzenlendi.

Taraf

06-04-2012

İlgili haber ve yazılar:

Komik törenlerle kendimizi küçük düşürdüğümüz yetmezmiş gibi şimdi de belediye görevlilerinin
yaralanmasına yol açıyoruz...


Keşke
uyarıları dikkate alabilseydik...

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0