Wikipedia'nın kurucusu: Yalan haberle kandırılan halkın iradesi gerçeği yansıtmaz

25 Ocak 2019 14:31  

 

Wikipedia'nın kurucusu: Yalan haberle kandırılan halkın iradesi gerçeği yansıtmaz

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, halkın bilgilendirilmesi, basın etiği ve demokrasi üzerine açıklama yaptı. Wales, insanların yanlış bilgilendirildiği bir ortamda demokrasinin doğru çalışmayacağını belirtti.

Wikipedia’nın kurucularından Jimmy Wales,  Davos Zirvesi için gittiği İsviçre’de basın ve demokrasi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Wales, sorumluluk sahibi bir medyanın, topluma yalan habercilik ve bilgi kirliliği gibi konularda farkındalık kazandırma görevinin olduğunu savundu. Wales, ayrıca Avrupa’nın önümüzdeki seçimlerde bu konuda dikkatli olması gerektiğini de vurguladı.

Yalan haber üreten mecraların ifşa edilmesi gerektiğini söyleyen Wales, bu konuda topluma da iş düştüğünün altını çizdi. İnsanların bir haberi çeşitli kaynaklardan okuyarak doğrulaması gerektiğini, ancak bu sayede temiz bilgiye ulaşabileceklerini ifade etti.

Medyanın toplumlar üzerindeki etkisine de dikkat çeken Jimmy Wales, insanların yanlış bilgilendirildiği bir ortamda demokrasinin doğru çalışmayacağını belirtti:

“Demokrasinin asıl amacı halkın iradesini yansıtmaktır. Ama insanlar yanlış bilgilendiriliyor ve yalan haberlerle kandırılıyorsa, ortaya çıkan sonuç toplumun gerçek iradesini yansıtmayacaktır.” (Kaynak: euronews)

gazeteduvar.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0