Satrançta sona doğru -1

09 Ağustos 2014 16:35 / 1401 kez okundu!

 

 

Yazın şu sıcağında, şu bayram ertesinde, şu güzel İzmir'in güzel günlerinde politika yazmayayım, artık politikayla uğraşmayayım diyorum ama sözümü tutamıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaşananlar üzerine bir şeyler karalamak, tarihe not düşmek şart oluyor. Bayan kahkaha Güzide Kasacı'nın "Çalıkuşu" eserini dinlerken şu maddeler çıkıveriyor kalemimden, devamı gelecek şekilde:

1. Bülent Arınç'ın bilinçli saçmalamalarının ardında muhafazakar kesimlere "Ekmeleddin İhsanoğlu'na yönelmeyin" mesajı yatıyor. Size bize saçma ve çağdışı gelen şeyler kimi tarikatlerce önemseniyor. Ve bunlar oy verme davranışını etkiliyor. Bunların sayısı seçime doğru artacak. Ihsanoğlu'na laik ulusalcı söylem baskısı yapıldıkça süreç aleyhte işleyecek.

2. Selahattin Demirtaş ilk turda AK Parti sempatizanı olan Kürtlerden, yurtdışı oylardan ve liberallerden yüksek bir oy alacak. Bu da Erdoğan'ın ilk turda 30 Mart seçimlerinin gerisine bile düşme ihtimalini matematiksel olarak gösterir. Peki buna rağmen Erdoğan'a ne kazandırır?

3. "Paralel operasyonu" tam da bu ara Ergenekon operasyonlarını hatırlatır şekilde yapılarak ulusalcı kesimlere "İntikamınızı aldık. En azından sandığa gitmeyin" mesajı verilmiştir. CHP MHP ve cemaat, işbirliği içinde gösterilerek cemaat mağduru ve tepkilisi kesimlerde rahatsızlık oluşturulmuştur.

4. Erdoğan'ı % 55 gösteren anketlerin amacı da burada ortaya çıkıyor: Muhalif kesimlerin moralini kırmak ve sandığa gitmelerini engellemek.

5. Erdoğan mitinglerde HDP'ye sert bir şekilde yüklenmekte, batıda Türk bayrağı hassasiyetine vurgu yaparak milliyetçi seçmeni yakalamaktadır. Kürtler bu milliyetçi vurgulardan etkilenmemektedir. Bahçeli ise Demirtaş'ın adaylığı ile uğraşarak Kürt seçmenin İhsanoğlu'na yönelmesini engellemektedir.

 

Volkan ABUR

01.08.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014 16:07

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.