Kutuplaşma - İzmir: 2 - 0

15 Aralık 2013 22:08 / 1383 kez okundu!

 

 

İzmir'in beş yıl arayla ikinci EXPO mağlubiyetinin gerekçeleri kamuoyunda pek tartışılmıyor dikkat ederseniz. Herkes sadece üzgün.

Reklam panolarından, binaların cephelerinden, metro istasyonlarından ve toplu ulaşım araçlarından EXPO afiş ve reklamları o gece birden indirildi. Ve İzmir'in EXPO macerasını belleklerden silme süreci hızla işleme koyuldu.

Başarı herkesin başarısı olacaktı, yenilgiyi ise kimse sahiplenmiyor haliyle. Ve eski yılları anımsatan şerefli mağlubiyet, değerli yalnızlık, "önemli olan yarışmak" gibi ifadelerle, klişe birlik ve beraberlik mesajlarıyla gün kurtarılmaya çalışılıyor. Ya da politik olarak inceden inceden birbirini suçladıklarını görüyoruz pek mağdur siyasilerimizin.

Beş bin yıllık tarihinin sunduğu muazzam renkliliği ve çeşitliliği ile İzmir en azından ikinci kez bunu başarabilmeliydi.

Olmadı.

Nedenlerini sorgulamak, şu resmi çizmek hakkımız:

"İzmir kutuplaşmaya yenildi. Özgür bir kent anlayışına harcayacağı topyekün enerjiyi kutuplaşmaya hizmete adadı. "

***

2013'te İzmir gündeminde neler oldu, gelin hatırlayalım:

* CHP İzmir milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden "Türk ulusu ve Kürt milliyeti eşit olamaz" dedi (23 Ocak 2013).

* Atatürk Müzesinin tadilat nedeniyle kapatılmasına İzmirliler tepki gösterdi (01 Şubat 2013)

* Diyanet İşleri Başkanı, "İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var, düzelteceğiz" dedi (27 Mart 2013).

* Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi üyesi Prof. Dr. Baskın Oran İzmir'de İşçi Partililerce susturulmaya çalışıldı  (12 Nisan 2013).

* EVKA-5 Katlı Kavşağı töreni gerginliklere sahne oldu. Vatandaşların ‘geçit’ protestolarına çok sinirlenen Büyükşehir Belediye Başkanı, “3-5 çapulcuyu susturamadınız, Çiğli'ye ne zaman gelsem aynı şeyi yaşıyorum” diyerek partililerine tepki gösterdi (04 Mayıs 2013).

* Buca'daki yörük şenliğinde AK Partili bakan ile partinin il başkanı mikrofonların azizliğine uğradı: CHP'li Buca Belediye başkanının şenliğin elektriklerini kasıtlı olarak kestiğini öne süren il başkanına bakan "O halde cezasını keselim, tesisleri elinden alalım." dedi (20 Mayıs 2013).

* İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı 170 iş adamı ile birlikte Diyarbakır'ı ziyarete gitti, "Kardeş Diyarbakır'a Ege havasıyla geliyoruz" diyen başkana CHP milletvekilinden uyarı geldi, parti örgütünde kazan kaldırıldı (23 Mayıs 2013).

* Gezi Parkı eylemleri sırasında, İzmir'de eli sopalı bazı insanlar eylemci gençleri polislerin gözü önünde öldüresiye dövdü. Sopalı şahıslar daha sonra hiçbir şey olmamış gibi sokağı terk etti (03 Haziran 2013).

* İzmir'de Gezi eylemlerine damgasını vuran "Eli sopalı timlerin" sivil mi polis mi olduğu sorusuna İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Polis yeleği olmayan kişiler polis değil" derken  İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay "Onlar sivil polis" dedi (04 Haziran 2013).

* İzmir'de polis, 38 adrese düzenlediği operasyonda sosyal medya üzerinden Gezi Parkı eylemlerini provoke ettiği ileri sürülen 24 kişiyi gözaltına aldı (05 Haziran 2013).

* İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan olaylı törenle 82’nci kez kapılarını açtı. Törene CHP ve AKP’liler arasındaki arbede damgasını vurdu (29 Ağustos 2013).

* AKP'li milletvekilinin 9 Eylül’ün bu yıl ilk kez “Dünya İzmirliler Günü” olarak da kutlanacağını açıklaması üzerine Başkan, Twitter hesabı aracılığıyla milletvekiline tepki gösterdi: "9 Eylül'ü çakma şovlarla değersizleştiremezsiniz".

* "Vardiya Bizde" platformu toplantısında bir eylemci İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına, "Diyarbakır'a gittin, tutuklu askerleri ziyarete neden gitmedin?" diye çıkıştı (05 Ekim 2013).

* Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının sel felaketi sonrası Twitter’da yazdığı “İzmir’e balık adam gönderilim mi” mesajına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanından yanıt gecikmedi: "Sizin balık adamlarınızı da iyi biliriz" (25 Kasım 2013).

* CHP'de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının yeniden adaylığına karşı çıkan 6 partili milletvekili, konuyu genel merkeze taşıdı (1 Aralık 2013).

* İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin Buca ve Yeşildereyi birbirine bağlayıp trafik sıkışıklığını azaltacak Uçan Yol'a 'Gazi Mustafa Kemal' adının verilmesi önerisini kabul etmeyip, 'Homeros' adında karar kılması AK Partililerin tepkisini çekti. AK Partili Büyükşehir Belediye Grup Başkan Vekili, "Bulvara Yunan kültürünün bir parçası olduğu bilinen bir ismin verilmesi doğru değil. " dedi (12 Aralık 2013).

***

Sağlık, yollar, birbirini dinleyen insanlar, şeffaflık, demokrasi; özgür, tarihiyle ve kendiyle barışık, bilinçli bir dünya kenti demiştik değil mi? EXPO demiştik.

Dubai'yi tebrik ederiz.

 

Volkan ABUR

15.12.2013

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2013 22:32

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.